Erdély - Partium 2023

Erdély - Partium

1996-ban jártunk először Erdélyben, Székelyudvarhelyen. Nagy Pali barátunk hívott meg az Udvarhelyi Fiatal Fórum vezetőjeként. Filmbe illő kaland volt. Az út eltartott vagy 20 órán át a mesebeli tájakon, mérsékelten jóindulatú rendőrökkel és kéregető gyerekekkel, kátyúkkal szegélyezett aszfalton.

Eladdig fogalmunk sem volt a valódi viszonyokról. A kádári Magyarország csak történelmi távlatokban tanította Erdélyt, ezért az ott élő nemzettársaink sorsát messziről sem ismertük akkoriban. Egészen szürreális volt átélni az akkori helyzetet. Nyelvében, kultúrájában él a nemzet, és a zene, a zenénk is – szóljon bár csak az 1930-as évek szerelmeiről, életérzéséről – megtart bennünket. Minden egyes utunk valóságos diadalünnep volt, sokkal-sokkal több, mint egyszerű koncert. Az első komoly turné, mely meghatározta a magyarlakta területeken hírnevünket a Nagyváradról Udvarhelyre származott Lukács Laci barátunknak köszönhető. Igazi profi, modern európai szervezésben, nagy vendégszeretetben volt részünk. Ennél több már csak a Radio Gaga tulajdonosainak, Hompot Szilárdnak és Kibédi Zoli barátunknak volt köszönhető, akik kétszer is tízállomásos turnét kanyarítottak nekünk, olyan ellátással, amilyen csak a legnagyobb sztároknak jár. A közönség pedig mindenütt megédesítette ott-tartózkodásunkat, és megerősített hazafias érzéseinkben is. Nem feledkezhetünk meg a Szeredában már nemzetközi hírűvé nőtt Jazzfesztiválról sem Szilágyi Nóra szervezésében és a Csíki Kamarazenekar kétszer is vendégül látott, amit egy koncertmeghívással hálálhattunk meg Budapesten, ahol 1800 néző ünnepelte a zene csodáját 2015-ben, az Erkel Színházban.

Nagy valószínűséggel a Hot Jazz Band az a zenekar, ami a legtöbbször járhatott Erdélyben, Pártiumban és a szórványban, Madéfalvától, Gyergyóremetén, Tusnádon át, Brassóig, de még a Bukarestben élő magyarokhoz és az ottani jazzimádó román közönséghez is eljutottunk. 25 évben, majd 30 turnén, 62 koncertet adtunk szeretett közönségünknek, és idén ismét útra kelünk. Először Borszékre látogatunk az 1920-as évek Nosztalgia Fesztiváljára, majd rá öt napra Székelyudvarhelyen a Septimia Hotelben várjuk közönségünket, azt követő nap Marosvásárhelyen a Vásárhelyi forgatagban forgolódunk, és hogy a Partium se maradjon ki, egy hétre rá Fényes Szabolcs szülővárosában, Nagyváradon nemzetközi és magyar repertoárral lépünk színre immáron 66-ik alkalommal a magyarlakta területeteken. Várunk minden kedves érdeklődőt! Részletek a programok menüben.

A Csíki és Georghius Kamarazenekarral Erdélyben, Erdélyi Dániel vezényletével 2015.

A Hot Jazz Band és a Csíki Kamarazenekar 2014

Szilágyi Nóra és Fodor László a Csíki Jazz Fesztiválon 2022

Fodor László és Szilágyi Nóra a Csíki Jazzfesztiválon 2022

Erdély 2013-2