2021

2021

Egy kis visszatekintés a mögöttünk álló évre a Hot Jazz Band háza tájáról. A pandémia bennünket sem kímélt. Mivel zenekarunk kizárólag fellépésekből teremti meg egzisztenciáját, nagyon érzékenyen érintett az ellehetetlenülés. Kis enyhet adott, hogy az Emberi Erőforrás Minisztériumánál pályázhattunk és működésünkre támogatást nyertünk. Ez írással is köszönetünket fejezzük ki.

emmi_logo_szines-1

Sajnos a járványhelyzet okán el kellett halasztanunk a Hot Jazz Band 35-ik Jubileumi koncertjét, ez a jövő évben valósul meg.

Az év elején pótolhatatlan veszteség ért bennünket és a hazai klasszikus jazzt játszó maroknyi közösséget. Koronavírus fertőzésben meghalt Papa Fleigh, Forgács László trombitás, akivel számtalan alkalommal léptünk közösen színpadra, tanulhattuk tőle a szakma minden titkát, kezdve a színpadi jelenléttől, a stílushű játékon át, az emberi nagyszerűségig és bohémságig bezárólag. Róla dokumentumfilmet forgatunk hamarosan.

hotjazzband_171230_147

Papa Fleigh és a Hot Jazz Band

A holtidőt és a támogatást kihasználva elkészítettük a Hot Jazz Band tizennegyedik lemezét, ezúttal a legfiatalabb nemzedékre is gondoltunk, s címe a „Hot Jazz Band kicsiknek és nagyoknak”, azaz „Egy kis malac” lett. Egy hónapon belül kézben tartható lesz a CD, mely kísérőfüzetében Bényei Tamás zenekarvezető, mint grafikusművész mutatkozik be.

20210219124251_001

A nyár igazi meglepetést hozott. Egy kicsit fellélegezhettünk, és a csodálatos időjárás mellé ajándéknak megkaptuk pályafutásunk egyik, ha nem a legmegtisztelőbb meghívását. A világsztár operaénekes, Rost Andrea invitálta meg a Hot Jazz Band-et műsorába, melynek címe „Dalok a lányszobámból”. A világhírű művésznő zene iránti rajongását felkeltő dallamok csendülnek fel a műsorban, s a mindnyájunknak kedves melódiákat nagy élvezettel játsszuk, némelyiket kicsit megfűszerezve a ránk jellemző hangzással. Megkülönböztetett érzés, hogy egy ilyen nagy művész szeretetét és barátságát élvezhetjük, reményeink szerint a jövőben is mind több alkalommal. Külön köszönet Lőrinczy Györgynek, aki bennünket ajánlott a művésznő figyelmébe.

Rost Andrea és Bényei Tamás 2021.08.25. Fehérvárcsurgó

Bényei Tamás és Rost Andrea

A nyáron továbbá Zágrábban, Pozsonyban és Bécsben tettük tiszteletünket, az ottani magyar intézetek, nagykövetségek meghívására, ahol örömmel képviseltünk hazánkat. Erdélyország és Párcium sem feledkezett meg rólunk, ellátogattunk Kolozsvárra, Nagyváradra és Székelyudvarhelyen is játszhattunk szeretett közönségünknek.  Akad azért itthon is bőven felfedezni való, pályafutásunk első koncertjét adtuk Gyöngyöspatán, Aszódon, Dombóváron, Telkibányán, Zalakaroson.

A filmvilág ismét felkeresett bennünket. Vitézy László filmrendező legújabb TV-filmjének zenei munkáiban vehetünk részt. A Kovács Erzsi életét megidéző film címe „Az énekesnő”. Egy csodálatos Fényes Szabolcs dalt adunk elő két kiváló kollégánkkal, Mátrai Zoltánnal és Korb Attilával kiegészülve. Hogy melyik dalt? Az maradjon rejtély. J

IMG_3170

Vitézy László filmrendező és a Hot Jazz Band (feat. Mátrai Zoltán) a "Házasságtörés" c. film forgatásán

Nem feledkeznénk meg arról, hogy idén három ifjú pár egybekelésén is zenélhettünk. Megtisztelő, hogy életük legszebb pillanatában a mi zenénket választják ezek a fiatalok. Sok boldogságot kívánunk innen is nekik!

Az év hátralévő része is szép feladatokat, megtisztelő meghívásokat tartogat. November utolsó vasárnapján hazánk legpatinásabb egyetemének, az Eötvös Lóránt Tudomány Egyetem Művész Együttesének meghívására közös műsort adunk a MOM Kulturális Központban, mely műsort régi, kedves barátunk a Liszt díjas karmester, Kovács László vezényli, egyben Gershwin Kék rapszódiáját is elzongorázza. Itt még nem ér véget a felsorolás, a szokásos év végi MOM-béli koncertünk mellett a Vígadó nagytermében a Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra nevű formációnkkal lépünk fel, öt kitűnő kollégával kibővülve, nagyzenekari hangzásban és a Melody Dance Company tánccsoport előadásának kíséretében. Zárásul, vagy inkább kezdésül január elsején pedig a Budapesti Vonósok meghívására a Corythia Hotel koncerttermében közös újévi műsort adunk.

14590409_1059217014198464_8202259860523428324_n

Kovács László, Liszt díjas karmester a Deberecen Fiilharmónia és a Hot Jazz Band táraságában

 

Üzenetünk pedig, hogy vigyázzanak az egészségükre, ne féljenek az oltástól és várjuk Önöket szeretettel!!!


Hot Jazz Band előszilveszteri koncert

Kedves Rajongóink!

Várunk mindenkit szeretettel előszilveszteri koncertünkre december 30-án, csütörtökön a MOM Kulturális Központban. Jegyek ITT válthatóak.

hotjazzband_191230_090_final


Leslie Fodor Swing Unit és a Hot Jazz Band koncertje

Egy kiemelt koncertünkre invitáljuk Önöket szeptember 19-én vasárnap, Gödöllőre.

Együttesünk klarinétosának szólólemez bemutatóján a jazz-klarinétozás esszenciája csendül fel, kitűnő sztárvendégek közreműködésével, majd a Hot Jazz Band tart bemutatót a magyar repertoárjából.

19.va Gödöllő Művészetek Háza (Szabadság út 6. Tel.:+3628/514-130) Leslie Fodor Swing Unit és a Hot Jazz Band koncertje

Jegyek ITT válthatóak.

leslie fodor és a HJB Gödöllő


XVIII. Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál

 

XVIII. Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál 2021. július 10-11.

Dísz tér (hajókikötő)

2021. július 10. szombat

    20.00 Molnár Dixieland Band

    21.30 Benkó Dixieland Band

2021. július 11. vasárnap

    20.00 Leslie Fodor Swing Unit, vendég Holló Aurél (vibrafon) és

    Korb Attila (zongora)

    21.30 Hot Jazz Band, vendég Apáti János (zongora)

 9a7231a6a3d53262adcd36d641899e57

 siofok_jazz_0710

 


A Hot Jazz Band Zágrábban és Pozsonyban járt

Kedves Rajongóink!

 

Az elmúlt időszak sok koncerttel örvendezette meg zenekarunkat, s remélhetőleg hallgatóságunkat is.

Június 16-án Horvátország fővárosában, Zágrábban jártunk a Magyar Intézet meghívására, évadnyitó koncertet adtunk A Histrionski Koncertteremben. A koncertről készült egy kis felvétel, melyet ITT láthatnak.

Zágráb 2021.06.16.

Június 18-án Pozsony városában jártunk a "Több, mint szomszéd" elnevésű fesztiválon, amelyet a Pozsonya Magyar Intézet és a Nagykövetség szervezett, melynek keretében nagy örömünkre vendégül láthattuk a színpadon Jana Dekankoa énekesnőt, Ladislav Fanzovitz zongoraművészt Szlovákiából, Jan Veverka trombitást Csehországból és Marek Kazcmarzcik szaxofonost Lengyelországból.204114020_511841456608433_1738009698230816882_n

Pozsony 2021.06.18.

A rákövetkező napon már Visegrád Kikötőjében a Dunakanyar Művészeti Fesztivál nyitókoncertjét adtuk a Köszönjük Magyarország Program támogatásával

202188705_4102213189871701_5090962262932678520_n

203875213_4102212836538403_4268178198319021488_n

És végül a Velencei Tavi Operafesztivál nyitónapján játszhattunk az egybegyűlteknek, hogy este kedves barátaink Timi és Laci egybekelésén húztuk a talpalávalót. Az élet azonban nem áll meg, csütörtökön a Dunacorso Étteremben, pénteken a Kaláka Fesztiválon Egerben, majd szombaton a Múzeumok éjszakáján, Körmenden játszunk. (részletek a Programok menüben)

 

 

 


A Hot Jazz Band Siófokon

Siófok 2021.06.29.


A Hot Jazz Band Zágrábban

Zágráb 2021.06.16.


Hot Jazz Band a járvány után 2021

Kedves Hot Jazz Band Rajongók!

Lassan elindul az élet és a Hot Jazz Band-nél sincs ez másként. A zenekar minden tagja megkapta a védőoltását. Az első örömteli hír, hogy Rost Andrea világhírű operaénekesnővel készül közös műsor. A Hot Jazz Band életében ismét egy nagy pillanat ez, amikor egy olyan világsztárral dolgozhatunk együtt, aki olyan híres koncerttermek sztárja, mint a New York-i Metropolitan, a Milanoi Scala, a bécsi Staatsoper, a párizsi Bastille Opera, a londoni, Royal Opera House és olyan művészek partnere, mint Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, José Carreras, José Cura... http://www.andrearost.com/hu/

A műsorban a világjáró operaénekesnő, a szintén Kossuth díjas Hot Jazz Band közreműködésével, ezúttal sajátos jazzes hangvételben mutatja meg fiatalságának meghatározó slágereit, musicalrészleteket, filmzenéket és a táncdalfesztiválok győztes dalait, Gershwintől Fényes Szabolcsig, Karády Katalintól Marylin Monroe-n át Marlene Dietrich-ig, az Óz világslágerétől a My fair ladyn át a West Side Story -ig. Természetesen az ének duettek sem maradnak el a műsorból Bényei Tamás közreműködésével. A Hot Jazz Band kiegészül két nagyszerű művészbarátjukkal, Mátrai Zoltán szaxofonművésszel és Korb Attilával, aki ez alkalommal zongorán játszik és a hangszerelések nagy részét is készíti. (Részletek hamarosan.)

Klubéletünk is újraéled, a részleteket a programok menüben olvashatják. Amennyiben mód van rá, mindenki részvételét ösztönöznénk az oltásban, hiszen minden magyar honpolgár 7 gyermekkori oltásának köszönhetően nincsenek halálos kórok és bárki, ha egzotikus országba utazik, szintén kap oltásokat, azaz rutin lett napjainkra ez a védekezési forma. Ezzel segíthetjük korábbi életünk visszatérését és honfitársaink és saját egészségünk védelmét.

Rost Andrea 26-20181002-26-20180303-rost-andrea-92683

IMG_20200829_174529


Papa Fleigh emlékére

Kedves Közönségünk!

Egy nagyon kedves barátunk hagyott itt bennünket április 3-án. Papa Fleigh, a felejthetetlen mulattató, nagyszerű trombitás, példaképünk és atyai jóbarátunk a járvány áldozata lett. 33 éves barátság fűzi őt a zenekarhoz, több lemezünkön is szerepel (Itt a luxusvonat, Celebration With Louis Armstrong). Papa idén ünnepelte volna 80-ik születésnapját, amit biztosan meglepetéskoncerttel celebráltunk volna. A Hot Jazz Band rajongói jól ismerik őt sok közös műsorunkból, ezen kívül az 1995-ben alapított, az ország emblematikus tradicionális jazz zenészeiből szerveződött Hungarian All Stars zenekar trombitása, énekese volt, mely zenekart a Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál keretébe többször is láthatott a nagyérdemű.

Isten nyugosztalja Barátunkat!

Papa (Bényei Tamás megemlékezése)

Higgyétek el, ő volt a legszomorúbb, hogy köszönés nélkül kellett mennie. A részvétet, sajnálatot és szeretetnyilvánítást már nem hallja. Már egy olyan világban van, ahol csend van és némaság. Pedig biztosan vigasztalna bennünket. Aki szerette, csak remélni lehet, hogy még életében tudtára adta. Most az egyszer hálás vagyok Istennek, hogy ebben nem lehet hiányérzetem. Barátom volt. A legjobbak közül. Soha, semmilyen érdek nem fűzött hozzá, vagyis nem mondok igazat. Rengeteget tanultam tőle és még rengeteg kérdésem maradt is. Vigasztalt, ha elveszett voltam, bátorított, ha gyönge voltam, együtt örült a jónak és saját örömét öntötte a világra és rám is, a bánataival szinte sosem fárasztott, nagyritkán sikerült belőle kihúzni, ha gyötörték lelki vagy testi kínok, de egy perc múlva már nevetett, viccelt és épp ezért szerettem. Olyan akartam lenni, mint ő, de ha ez nem is sikerült, akkor legalább a közelében lenni, mert arra tanított, hogy az élet szép és jó dolgai, vidámsága fontosabb, mint a kesergés és igazságharc. Arra tanított, hogy az élet minden nélkülözésén, szenvedésén, számkivetettségén győzedelmeskedik az optimizmus.

Rosszat csak az tud rá mondani, aki nem ismerte, vagy nem akarta ismerni. A tehetségtelen ember sosem fogja érteni a tehetségeset, csak irigyelni tudja, és indokolatlan hibákat keres benne. Ha valaki alázatos és figyelmes, és legfőképp képes annak az esztétikumnak örülni, amit a másik létrehoz, nem lehet hibát találni benne. Egyszerűen figyelni kell a prímásra, mint ahogyan azt cigány muzsikustársaink teszik, mert ő prímás volt a szó legnemesebb értelmében. A maga kis gátlásaival is folyton harcolt. Kis termete megtanította egyfajta túlélésre, elfogadásra és a hátrányból előnyt kovácsolt. Nem volt boldogtalan, első házasságából két szép fia született majd a válás után 20 év agglegénység, majd hatvan évesen lett ismét apa. Ekkor már komolyan vette a szerepet, és mindent igyekezett megadni harmadik fiacskájának. Nem utolsó sorban pedig csupa zene volt minden porcikája. Édesapját nem ismerte, de édesanyja szeretetben nevelte, elmondása szerint a nagybetűs életre az utca tanította. Egy igazi pesti vagány volt. Még gyerekkori barátja Csányi Attila adta Rejtő Jenő egyik regényhőse után a Fleigh nevet. Együtt lettek szerelmesek a jazz-be. Mindenhol ott volt, mindenkit ismert, aki ezt a műfajt űzte az hőskorban. 1956. október 23-án is sietett haza Rákoskeresztúrra, mert a rádióban Louis Armstrong műsora szólt. Az ő generációja csak nagyon nehezen jutott hozzá imádott zenéjéhez. Áhítat volt benne, ha jazzről beszélt, amiről mindent tudott, ha modernről, ha klasszikusról beszéltünk, minden nevet, évszámot ismert. Felnőve kitanulta a bronzműves szakmát, de hamarosan zenész lett belőle. Kitűnő dobos, a szakma minden csínját ismerte, mellette trombitált. Arról volt híres, hogy dobolás közben trombitán játszotta a melódiát. Szegeden és környékén majd húsz évig zenélt. 1985-ben válása után Barátja Csányi Attila unszolására költözött vissza Budapestre, a neki oly kedves Terézvárosba. Sokat mondta, hogy ő igazi belvárosi ember, nem tudta máshol elképzelni az életét. Ekkor lett vezéralakja, trombitás, énekese az Oldsmobile Dixieland Jazz Band-nek. 1945 után ez volt az első hazai tradicionális jazz zenekar, mely amerikai frazírral, igazi médiumos lüktetésben játszott, első sorban Fleighnek köszönhetően. A „kis ember” hatalmas figurája lett a jazzéletnek. Az Oldsmobillal szárnyaltak. Az első igazán profi dixiebanda voltak, akik kizárólag zenéből éltek. A vezető Kardos Péter ügyesen menedzselt és Fleigh tökéletes választás volt.

A Papa név akkor fogant meg, mikor a Benkó Klubban 1987-ben helyettesítettek s én beszállhattam hozzájuk. Nagyon tetszett neki a játékom. Még nem is ismertük egymást, de a színpadon első szólóm után, a közönség előtt megsimogatta a fejem és széles mosollyal ezt mondta: „Fiacskám! De frankón játszol! Végre valaki!” Ekkor lett ő az én Papám, majd később mindenki Papa Fleigh-je. 33 év óriási idő, de mi megmaradtunk 33 éven át ugyanannak a barátnak. Tíz évig volt tagja a Budapest Ragtime Band-nek. Velük is szép sikereket élt meg. Kicsit kishitű volt, nem hitt a hírnevében, a varázsában, az egészet csak komédiának gondolta. A nagy emberek erénye a szerénység, és honnan is tudhatnánk, hogy mennyien szeretnek, ha nem mondjuk egymásnak? Ez után szabadúszó lett, nyugdíjas. Sosem panaszkodott, de tudhatjuk ebben a műfajban és külön a műfajon belül, ebben a stílusban a megélhetés szinte a lehetetlennel egyenlő.  Ő töretlenül muzsikált, nem volt megalkuvó, sosem tudott volna mást csinálni. Gyalázat, hogy milyen nyugdíjat kapott, gyalázat, hogy emberek ilyen nyugdíjakat kaphatnak ma, de nem emiatt zenélt. A zene volt ő maga. Friss volt, fiatalos, teli élettel. Júniusban ünnepeltük volna 80-ik születésnapját. Két hete került kórházba, azóta minden gondolatom nála járt. Bajba került és még csak bemenni sem tudtunk lelket önteni belé, ahogyan ő tette ezt velem a halál árnyékában másfél éve. Hogy milyen volt ő? Nos, Fodor Laci tegnap megüzente egy nővérke ismerősével, hogy a Bill Baley-t még el szeretné vele játszani, Papa az oxigénmaszk mögött elkezdte énekelni a nótát…

 

Bényei Tamás

 

hotjazzband_171230_147hotjazzband_171230_174

hotjazzband_171230_229


A Hot Jazz Band legújabb CD-je és Jubileumi Koncert hírek

Kedves Közönségünk!

Elkészültek a Hot Jazz Band Kicsiknek és nagyoknak című lemez illusztrációi, melyeket a grafikusi diplomával bíró zenekarvezető, Bényei Tamás készített. A zenekar hamarosan stúdióba vonul a hangfelvételeket rögzíteni, majd az utómunkák után nagyjából áprilisra elkészül a CD. Aki szeretne belőle postai utánvéttel, vagy interneten rendelni, azoknak hamarosan nyitunk erre lehetőséget.

Nemsokára elkezdjük árusítani a fennállásának 35-ik évfordulóját ünneplő zenekar jubileumi koncertjének jegyeit is, mely esemény az Erkel Színházban idén október 2-án, szombati napon lesz megtekinthető. Az év második felében már minden bizonnyal megszűnik a karanténhelyzet, addig is mindenki oltassa be magát bátran. A mihamarabbi találkozásig Üdvözlettel a Hot Jazz Band

20210108_133930