Hírek 2/17

Előszilveszteri koncert pótelőadás

Kedves Közönségünk!

A nagy érdeklődésre való tekintettel megtartjuk előszilveszteri koncertünk PÓTELŐADÁSÁT 17.00 órai kezdettel a MOM Kulturális Közőontban (XII. Csörsz u. 18. Tel.: +361/3199-854) sztárvendég Illényi Katica

Jegyek ITT kaphatók.

Hot Jazz Band és Illényi Katica - előszilveszter 2023


Hot Jazz Band Előszilveszteri koncert - sztárvendég Illényi Katica

 

2023.12.30. szombat MOM Kulturális Központ (XII. Csörsz u. 18. Tel.:+361/3199-854)

JEGYEK ITT KAPHATÓK

A Kossut-díjas Hot Jazz Band-et és a Liszt-díjas Illényi Katicát régi barátság fűzi egymáshoz. Utoljára együtt a MOM színpadán pontosan 11 évvel ezelőtt debütáltak közös koncerttel. Nem volt nehéz e barátság megszületése, hisz a művésznő szerelmese a Hot Jazz Band arculatát adó 1920-as, ’30-as, ’40-es évek könnyűzenéjének, s nem csak hegedűművészként ragyogja be a zenei színpadokat, hanem gyakran énekesként, jazz-zenészként és táncosként is megörvendezteti a nagyérdeműt. Ez a sokoldalúság előrevetíti, hogy ezen a vidám előszilveszteri estén is pazar programmal áll elő zenekar és vendége. Nem érdemes tehát otthon maradni, várunk minden Kedves Rajongót a MOMKult nagyszerű koncerttermében!!!

Illényi Katicával az Előszilveszteri Koncerten a MOM-ban 2012.

Bényei Tamás és Illényi Katica 2012-ben a MOM-ban

 

 


Erdély - Partium 2023

Erdély - Partium

1996-ban jártunk először Erdélyben, Székelyudvarhelyen. Nagy Pali barátunk hívott meg az Udvarhelyi Fiatal Fórum vezetőjeként. Filmbe illő kaland volt. Az út eltartott vagy 20 órán át a mesebeli tájakon, mérsékelten jóindulatú rendőrökkel és kéregető gyerekekkel, kátyúkkal szegélyezett aszfalton.

Eladdig fogalmunk sem volt a valódi viszonyokról. A kádári Magyarország csak történelmi távlatokban tanította Erdélyt, ezért az ott élő nemzettársaink sorsát messziről sem ismertük akkoriban. Egészen szürreális volt átélni az akkori helyzetet. Nyelvében, kultúrájában él a nemzet, és a zene, a zenénk is – szóljon bár csak az 1930-as évek szerelmeiről, életérzéséről – megtart bennünket. Minden egyes utunk valóságos diadalünnep volt, sokkal-sokkal több, mint egyszerű koncert. Az első komoly turné, mely meghatározta a magyarlakta területeken hírnevünket a Nagyváradról Udvarhelyre származott Lukács Laci barátunknak köszönhető. Igazi profi, modern európai szervezésben, nagy vendégszeretetben volt részünk. Ennél több már csak a Radio Gaga tulajdonosainak, Hompot Szilárdnak és Kibédi Zoli barátunknak volt köszönhető, akik kétszer is tízállomásos turnét kanyarítottak nekünk, olyan ellátással, amilyen csak a legnagyobb sztároknak jár. A közönség pedig mindenütt megédesítette ott-tartózkodásunkat, és megerősített hazafias érzéseinkben is. Nem feledkezhetünk meg a Szeredában már nemzetközi hírűvé nőtt Jazzfesztiválról sem Szilágyi Nóra szervezésében és a Csíki Kamarazenekar kétszer is vendégül látott, amit egy koncertmeghívással hálálhattunk meg Budapesten, ahol 1800 néző ünnepelte a zene csodáját 2015-ben, az Erkel Színházban.

Nagy valószínűséggel a Hot Jazz Band az a zenekar, ami a legtöbbször járhatott Erdélyben, Pártiumban és a szórványban, Madéfalvától, Gyergyóremetén, Tusnádon át, Brassóig, de még a Bukarestben élő magyarokhoz és az ottani jazzimádó román közönséghez is eljutottunk. 25 évben, majd 30 turnén, 62 koncertet adtunk szeretett közönségünknek, és idén ismét útra kelünk. Először Borszékre látogatunk az 1920-as évek Nosztalgia Fesztiváljára, majd rá öt napra Székelyudvarhelyen a Septimia Hotelben várjuk közönségünket, azt követő nap Marosvásárhelyen a Vásárhelyi forgatagban forgolódunk, és hogy a Partium se maradjon ki, egy hétre rá Fényes Szabolcs szülővárosában, Nagyváradon nemzetközi és magyar repertoárral lépünk színre immáron 66-ik alkalommal a magyarlakta területeteken. Várunk minden kedves érdeklődőt! Részletek a programok menüben.

A Csíki és Georghius Kamarazenekarral Erdélyben, Erdélyi Dániel vezényletével 2015.

A Hot Jazz Band és a Csíki Kamarazenekar 2014

Szilágyi Nóra és Fodor László a Csíki Jazz Fesztiválon 2022

Fodor László és Szilágyi Nóra a Csíki Jazzfesztiválon 2022

Erdély 2013-2


Dr. Merkely Béla és a Hot Jazz Band

Kedves Hot Jazz Band Rajongók!

Az elmúlt héten hatalmas megtiszteltetésben lehetett része zenekarunknak, amikor is egy rendezvényen meglepetéskoncerttel köszönthettük a Semmelwies Egyetem rektorát, #Merkely Béla, Széchenyi-díjas orvosprofesszort. Mint a kép igazolja, Rektor Úr valószínűleg zenésznek is kiváló lenne, de sok megmentett betege inkább örül, hogy az orvoslást választotta.

Ezúton is kívánunk munkájához Professzor Úrnak sok sikert, erőt és egészséget!

A Hot Jazz Band

Dr. Merkely Béla professzor, a SOTE rektora és a Hot Jazz Band 2023.06.30.


XX. Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál 2023. július 14-16.

Kedves Közönségünk, Kedves Jazz-rajongók!

Jubileumi fesztivált ünneplünk idén. 2004 nyarán indítottuk el a mára igen népszerűvé vált Siófoki New Orleans Jazz Fesztivált. Siófok Város akkori polgármestere, Balázs Árpád támogatta ötletünket, hogy a Balaton fővárosában létrejöhessen Magyarország egyik legnagyobb szabású klasszikus jazz eseménye.

Minden siófoki jól tudja, hogy Apáti jános, a Siófoki Állami Zeneiskola trombitatanára milyen fontos szerepet játszott a város életében, vezetője és alapítója volt az Ifjú Kőolajbányász Fúvószenekarnak, művészeti vezetője volt a Balaton Néptáncegyüttes zenekarának és 1973-ban ő alapította meg Magyarország első zeneiskolai, növendék dixieland-zenekarát, az akkor Volán, ma Apáti Dixieland névre hallgató együttest. Nagy Louis Armstrong és New Orleans Jazz-rajongóként sok tucat tanítványával szerettette meg a zenét és a dixieland muzsikát. Idén 50 éves zenekarában olyan növendékek sorjáztak, akik mára Zeneakadémiát végeztek, vagy világhírű és Kossuth-díjas zenészek lettek. Az idén 85-ik születésnapját ünneplő Tanár Úr 2010-ben a Magyar Ezüst Érdemkereszt díjazottja lett, 2015-ben pedig Siófok város díszpolgárává választották. Fesztiválunkat Apáti János New Orleans iránti rajongása okán neveztük el.

Péntek estén Korb Attila, nemzetközi hírű fiatal kollégánk legújabb formációjával nyitja a fesztivált, majd az idén 66 éve alapított Benkó Dixieland Band lép színre.

Szombat igazi ünnep lesz, az 59 éve működő Molnár Dixieland Band kezdi az estét, majd az idén 50 éves Apáti Dixieland Band ad ünnepi műsort. Részesítsék őket nagy ovációban!

Vasárnap Apáti Tanár Úr tiszteletére különleges műsorral készült két egykori növendéke.  Bényei Tamás, a Kossuth-díjas Hot Jazz Band vezetője és Lovász Irén Kossuth-díjas népdalénekes lép színpadra, hogy műsorával felköszönthesse egykori mesterét. Lovász Irén csak ezért az alkalomért készült olyan csodálatos hazai jazz-korszakbeli slágerekkel, mint a Hamvadó cigarettavég, Lement a nap, Mindig az a perc, Elég volt nékem magából és Május éjszakán.

Külön köszönet a fesztivál támogatásához a mindenkori Siófoki Önkormányzatnak, ezen belül Neisz Péternek, Balázs Árpádnak, Mezőfiné Melindának, Siófok Város jelenlegi polgármesterének Lengyel Róbertnek, Völgyi Lajos képviselőnek, a Kálmán Imre Kulturális Központ egykori és mostani vezetőinek, Tóth Bettynek, Kis Lászlónak és nem utolsó sorban Oroszváriné Erikának.

womens-jazz-band-at-the-beach-c45m36 másolata


Fonogram-díjas a Hot Jazz Band!!!

Szenzációs hír! A Hot Jazz Band elnyerte a haza könnyűzenei szakma legrangosabb díját!!!

Fonogram-díjas a Hot Jazz Band Egy kis malac – Hot Jazz Band kicsiknek és nagyoknak című CD-je

15 Fonogram 2023 - Hot Jazz Band 01

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége A Fonogram-díjat a magyarországi hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereinek és teljesítményeinek, díjazására alapította 1992-ben.

Fonogram - gravír

A Fonogram-díj célja, hogy elismerje a hangfelvétel-kiadás kiemelkedő munkáit létrehozó művészek és kiadók tevékenységét, amelyek zenei életünket és a hangfelvétel-kiadást előre viszik, illetve olyan új és eredeti produktumokat hoznak létre, amelyek a szakma képviselői és a közönség előtt kiemelkedőnek minősülhetnek.

A Hot Jazz Band 2021-ben elkészült, az „Egy kis malac” című, gyermekeknek szóló CD-lemezét nevezte a 2022-es díjra. 19 kategóriában 1500 nevezésből válogatták ki a 114 jelöltet, kategóriánként hatot. Zenekarunk „Az év gyermeklemeze” kategóriában olyan neves előadók társaságában került a jelöltek közé, mint Alföldi Róbert, Bognár Szilvia, Farkasházi Réka és a Tintanyúl, Mácsai Pál, Veronaki.

Egy kis malac - Hot Jazz Band kicsiknek és nagyoknak - fedlap

Az USA Grammy-díjának hazai megfelelője, a Fonogram-díj, a magyar könnyűzenei szakma legrangosabb díja, mely a Hot Jazz Band életében újabb nagyrabecsült elismerés.

Gratulálunk a jelölteknek és díjazottnak, köszönjük a szakmai zsűrinek és nem utolsó sorban, köszönjük Kedves Rajongóink sosem múló figyelmét.

 

 


35 éves az Óbudai Társaskör

Kedves Közönségünk!

Zenei életünkben ezen a héten a Magyar Jazz Ünnepe zajlik. Ez alkalomból Bényei Tamás, a Hot Jazz Band vezetője két időpontban lesz a Magyar Televízió vendége, a 28.pé Librettó 18.00 órakor és 30.va JazzÜnnep 21.00 órakor kezdődő műsorokban.

Az elmúlt pénteken ünnepeltük az Óbudai Társaskör alapításának 35-ik évfordulóját. Köszönet az együttműködésért, a rengeteg meghívásért Gayer Ferencnek a Budapest Ragtime Band vezetőjének, a korábbi igazgatóknak, Merényi Juditnak, Harsányi Mari, Pihének, és a mostani igazgatónak, Vass Lajosnak.

Sok szép emlék, remek koncertek kötik a Hot Jazz Band-et Óbudához, a Társaskör által szervezett Fő téri 1500-as nézőseregéhez, és a családias hangulatú nyáresti belső udvari, vagy újévi koncerttermi koncertekhez és nem utolsó sorban a Budapesti Vonósokkal szervezett közös műsorhoz. A Hot Jazz Band otthon érzi magát, ha a Társaskörbe látogat.

A jubileum alkalmából a Budapest Ragtime adott gálaműsort illusztris vendégekkel, Falusi Mariann, Szulák Andrea, Kovács Ferenc, Oláh Kálmán, Balázs Elemér, Szalóky Béla és a Hot Jazz Band vezetője Bényei Tamás társaságában.

Köszönjük Óbudai Társaskör!

342972411_793692342377677_9035750420270535152_n

Szalóky Béla, Gayer Ferenc, Szulák Andrea és Bényei Tamás

az Óbudai Társaskör 35-ik Jubileumán 2023


Cziffra György Fesztivál 2023

Elmúlt szombaton a Cziffra György Fesztivál Bárestjén lépett fel a Hot Jazz Band. Az oldott hangulatú esték házigazdája Bősze Ádám, zenészkollégáink a Liszt-díjas Sárközy Lajos vezette zenekar, akikről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Általuk kamarazenei magaslatokba emelkedik a magyar nóta műfaja is, nem csak komolyzenei műveket képesek magas színvonalon megszólaltatni. A rögtönzés, mely a jazz- és a magyar cigányzene sajátja is, közös játékunkban főszerepet kapott, s kedves közönségünk is élvezhette a pillanat művészetét, mellyel a sokoldalú mester, Cziffra György emléke előtt tisztelegtünk. Már alig várjuk a jövő évet.

336642237_2142386059295653_388858101867530404_n

336658819_174708995066393_701422429949381019_n

336643237_182245994639094_4569990713256938933_n

341745323_1380763119373627_4327377426323367632_n


A Hot Jazz Band Fényes Szabolcs estje, mesélő Nemlaha György

 

Kedves Hot Jazz Band Barátok!

29.szo Óbudai Társaskör (III. Kiskorona u. 7. Tel.:+361/250-0288) a Hot Jazz Band Fényes Szabolcs estje, mesélő Nemlaha György 19.00

 

Egy különleges koncertre hívjuk fel kitüntető figyelmüket. Már csak azért is fontos ez a műsor, mert nem csak nagy kedvencünk, hanem egy korszakos zseni számait fogjuk eljátszani ezen az estén, egy olyan vendég anekdotáival, aki nem csupán a kor legavatottabb ismerője, hanem személyes kontaktusban állt Fényes Szabolccsal. Az idén 81 éves Nemlaha György két lábon járó lexikon, és a magyar filmzene-, operett-, revű-, kabaré-, jazzkorszak egyik utolsó élő nagy tanúja. Remek humorával és érdekes történeteivel egy világ lesz jobban megismerhető mindnyájunknak. Szeretni obban nem tudjuk, de megismerni igen. Jegyek ITT kaphatóak.

 

 

 

 

Nemlaha_Gyorgy

2FF91FB2-56DB-4AD9-9ECF-5B3BAF0067A4


Fonogram Zenei Díj 2023

Kedves Hot Jazz Band Rajongók!

A Fonogram Zenei Díjra 2023-ban 1500 nevezés közül választottak 20 kategóriában 5-5 jelöltet. Örömmel adjuk tudtul, hogy az

"Egy kis malac - Hot Jazz Band kicsiknek és nagyoknak"

című lemezünk bekerült a jelöltek közé. Izgalommal várjuk az április 29. szombati eredményhirdetést.

15 Fonogram 2023 - Facebook - Hot Jazz Band