Hírek 1/15

Fonogram Zenei Díj 2023

Kedves Hot Jazz Band Rajongók!

A Fonogram Zenei Díjra 2023-ban 1500 nevezés közül választottak 18 kategóriában 5-5 jelöltet. Örömmel adjuk tudtul, hogy az

"Egy kis malac - Hot Jazz Band kicsiknek és nagyoknak"

című lemezünk bekerült a jelöltek közé. Izgalommal várjuk az április 29. szombati eredményhirdetést.

15 Fonogram 2023 - Facebook - Hot Jazz Band

 


Marcel Zanini

 

Kedves Közönségünk!

Egy nagyszerű zenésztől búcsúzunk, aki vendégünk lehetett 1994-ben. Marcel Zanini-t Budapesten, az első franciaországi versenygyőzelmünk utáni őszön Georges Lengyel barátunk hozta el hozzánk, és egy kis zuglói szállodában léptünk fel, a kép itt készült.

Marcel az egyik legnagyobb francia jazz szaxofonos volt, ünnepelt, szeretett sztárja műfajának. Idén lett volna száz éves. Csodálatos kort ért meg. Megtisztelő, hogy ismerhettük és zenélhettünk vele. Itt egy kis leírás életéről:

Marcel Zanini (valódi nevén Zannini ; 1923. szeptember 9. – 2023. január 18.) török ​​származású francia jazz - zenész.

Zanini 1923. szeptember 9-én született Isztambulban, Törökországban. Családja 1930-ban érkezett Marseille -be, és ott telepedett le. Apja nápolyi, anyja görög volt. 1942-ben kezdett klarinétozni, majd 1946-ban csatlakozott Leo Missir zenekarához. Első zenekarát az 1950-es évek elején alapította. 1954-ben az Egyesült Államokba távozott, és négy évet élt New Yorkban. A Jazz Hot francia magazin tudósítója volt . 1958-ban visszatért Marseille-be, és új formációt hozott létre.

Zanini Párizsba ment, és 1969-ben Leo Missir, a Barclay kiadó akkori művészeti igazgatója azt javasolta, hogy készítsen egy francia feldolgozást Wilson Simonal brazil dalából , a „ Nem vem que não tem ” francia „ Tu veux ou tu veux pas ” néven. " (Akarod vagy nem). Ezzel óriási sikert aratott, Zanini pedig kis bajuszáról, horgászsapkájáról és szemüvegéről vált híressé.

Zanini szextettjével továbbra is zenélt párizsi jazzklubokban és fesztiválokon. Számos francia és amerikai zenésszel játszott együtt, köztük Georges Arvanitas -szal és Eddy Louiss -szal .

Zanini a szerző, Marc-Édouard Nabe apja volt, aki néha gitáron kísérte. Yvelinesben élt . Zanini 2023. január 18-án, 99 évesen halt meg.

A képen Marcel Zanini, Szalóky Béla és Bényei Tamás

1Marcell Zanini Szalóky Béla és Bényei Tamás, Budapest 1994.

 


A Hot Jazz Band újra Szigetszentmiklóson

Kedves Rajongóink!

Már három év is eltelt, hogy Szigetszentmiklóson játszhattunk. Várjuk Önöket nagy szeretettel!

20.pé Szigetszentmiklós, AMI Hangversenyterem (Szebeni u. 81. Tel.:+3624/467-100) 19.30

Jegyek ITT válthatók.

jazz plakát2023jan


Első hely a JazzMa szavazásán

 

Kedves Közönségünk, Kedves Barátaink, Zenészkollégák!

Örömmel tudatjuk a hírt, miszerint a JazzMa internetes jazzújság szavazásán, a szavazatok alapján, a 2022-es év hazai jazzkoncertje kategóriában a Hot Jazz Band 35 Jubileumi estje lett az "év koncertje". Büszkék vagyunk, hogy olyan zseniális zenészek társaságában lehetünk e szavazás első helyezettje, mint Szalóky Béla, Korb Attila, Dennert Árpád, Mátrai Zoltán, Nagy Iván (zongora), Cseh Balázs, Nagy Iván (harsona), Molnár Gyula, Apáti János, Weszely János, Hegedűs Csaba, Gáspár Pál, Holló Aurél, Bényei Tibor és Nem utolsó sorban Illényi Katica, továbbá a Solti Kamarazenekar.

A koncert nemcsak a HJB életművének áttekintése volt, hanem tisztelgés a stílus nagy öregjei előtt, és a műfaj számtalan színét, befogadó erejét, máig élő frissességét és megújulóképességét is igyekeztünk bemutatni segítségül hívva világhírű klasszikus zenészeket is.

Mindenkinek nagy köszönet, de legfőképp a Közönségnek, hogy megtiszteltek szavazataikkal.

Fotó: Posztós János

 

302189011_5403690646345280_8504914785587630758_n

hotjazz_PJ_090

 


VISSZATEKINTŐ 2022

VISSZATEKINTŐ 2022

Az idei, 2022-es év is eseménydús volt a Hot Jazz Band életében. A pandémia utáni fellélegzés nagy változást hozott. Még az év hideg hónapjaiban a Nyughatatlan együttes vezetője, Kovács Kornél barátunk szervezésében Kárpát-medencei turnén vettünk részt három koncert erejéig.

A Hot Jazz Band és a Nyughatatlan zenekar

a Hot Jazz Band és a Nyughatatlan

A világhírű operaénekesnő, Rost Andrea tavaly elkezdett ünnepi koncertsorozata is folytatódott. Hatalmas megtiszteltetés, hogy a Carnegie Hall, a New York-i Metropolitan, a milánói Scala, a bécsi Staatsoper, a londoni Covent Garrden sztárja, Luciano Pavarotti, Pacido Domingo, José Carreras partnere, a nemzetközi zenei élet egyik legnagyobb csillaga felkérésének tehetünk eleget. Ebben az unikális műsorban a művésznő olyan számokból válogat melyeken keresztül kiskorában megszerette a zenét. 2021-ben már négy alkalommal léphettünk fel, és az ötletnek olyan nagy sikere van, hogy az év elején az Eiffel-házban három koncertet adtunk, s ez volt az egyetlen műsor, mely teltházakkal ment az intézményben. 2022-ben még Veresegyházon, Szegeden, Pécsett és Kaposváron adhattuk elő ezt, a mindnyájunk számára élvezetes programot, melyet 2023. nyarán a Veszprémfest-en mutatunk be.

20220813_221309

a Hot Jazz Band és Rost Andrea

A Cziffra Fesztivál, illetve a Kossuth-díjas zongoraművész, Balázs János felkérése szintén nagy megtiszteltetés a számunkra. Cziffra György, a világhírű cigány származású zongoraművész születésének idén ünnepeltük 100-ik évfordulóját, mely alkalomból egész évben koncertekkel emlékeztünk meg a nagy mesterről. Mivel fiatal korában budapesti bárokban is zongorázott ez a nagytehetségű művész, a fesztivál szervezői minden évben egy bárestet is műsorra tűznek. Ez a program idén négy ízben, A MOMKultban, Szentendrén, Fertődön és a szlovákiai Gútán került megrendezésre. Két ízben a nagyszerű Malek Andrea oldalán, s kétszer a hegedűvirtuóz Sárközy Lajos zenekarával léptünk fel. 2023-ban ismét a MOMKultban április 14-én leszünk hallhatók.

295738520_3176191415963690_9177519279299576024_n

a Hot Jazz Band és Sárközy Lajos

Hasonló, nagybecsű együttműködésünk volt a nyáron, hogy a Budapesti Vonósok társaságában egyszer Tuzséron, majd az általuk rendezett Haydn Fesztiválon, meghívásukra, Pápán adhattuk elő közös műsorunkat. A Budapesti Vonósok idén megalakulásának 45-ik évfordulóját, alapítójuk, Botvay Károly Kossuth-díjas csellóművész idén 90-ik életévét és a Haydn Fesztivál pedig 20-ik jubileumát ünnepelte. Ugyanide tartozik, hogy augusztusi, jubileumi koncertünkre érkezett egy nem kevésbé megtisztelő felajánlás, így a Solti Kamarazenekart láthattuk vendégül a Művészetek Palotájában az est záró felvonásában. Csodálatos élmény, hogy zenénket a korabeli filmzenés változatban is megszólaltathatjuk ezeknek a világhírű együtteseknek, zenészeknek a segítségével. Mindkét zenekarban olyan zenészek tevékenykednek, akik tagjai a Nemzeti Filharmonikusoknak és a Fesztiválzenekarnak is.

hotjazzband_211230_159_web potkepek_PJ_030 finálé_3

a Hot Jazz Band és a Budapesti Vonósok, a Gramophonia Hot Jazz Orchestra és a Solti Kamarazenekar

Ez az év a kastélyok éve volt. Júliusban Tuzséron a Lónyay-kastélyban, Pápán az Eszterházy-kastélyban a Budapesti Vonósokkal és Fertődön a Cziffra Fesztiválon, szeptemberben Béla-kastélyban privát rendezvényen és Füzérradványon Károlyi-kastélyban szintén privát rendezvényen léptünk fel. A gyönyörűen felújított épületek látványa nagyszerű művészettörténeti élmény is, javasoljuk mindenkinek a kirándulást ezekre a csodálatos helyekre.

Erdélyország ismét a szívébe zárt. Júliusban nagy örömmel vettünk részt a Csíkszeredában megrendezett Csíki Jazz Fesztiválon Szilágyi Nóra meghívására. Életünkben ritkán fordul elő, hogy esőben koncertezünk, itt egy kicsit elázott szeretett közönségünk, de ez nem vont le semmit a létszámból és a lelkesedésből. Köszönjük innen is! Nem kisebb világsztárral játszhattunk Szeredában, mint Camille Bertault, aki egy elbűvölő jelenség, fantasztikus énektudással. Augusztusban a Partiumban is, pontosabban Szatmárnémetiben a Partiumi Magyar Napokon is megjelenhettünk. Szeptemberben a Nagybányai Magyar Napokon léphettünk fel ismét, az eső ott sem kímélt, de a közönség feledtette a vizes pillanatokat.

 

A film világából ismét érkezett felkérés, a kiváló rendező, Vitézy László, „Énekesnő” című TV-filmjében működhetett közre a Hot Jazz Band. A híres énekesnő, Kovács Erzsi történetét dolgozza fel ez a film, melyben Fényes Szabolcs „Rejtély” című számát adjuk elő. A Magyar Művészeti Akadémia pályázatán nyert kisebb összegből áldott emlékű barátunknak, Papa Feigh-nek, Forgács Lászlónak állíthattunk emléket egy portréfilm segítségével. A tárgyalások folynak az MTVA-val, hogy adásba kerülhessen a dokumentumfilm. Tyagi Pallava, hazánkban élő rendező, a Filmművészetin végzett barátunk segítségével szerkeszthettük meg ezt a kis filmet. Nagyon reméljük, hogy széles közönség is láthatja majd.

A TV-műsorok, rádióriportok sem maradhattak el idén. A Szerencseszombat-ban Bíró Eszterrel, nagyszerű Fábry-Show-ban Kozma Orsival voltunk láthatók, majd az Önök kérték és a Librettó látta vendégül Bényei Tamás zenekarvezetőt. A Klasszik Rádió, a Katolikus Rádió, a Rádió Bézs, a Dankó Rádió szintén műsorára tűzte a zenekarral riportjait.

Nagyon fontos, hogy az általunk szervezett, évről-évre, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál, 2023-ban ünnepli 20-ik évfordulóját. A város zenekara, az Apáti Dixieland Band 50 éves lesz, s mesterünk, Apáti János trombitatanár, zeneszerző, Siófok díszpolgára, 85-ik születésnapját is ez évben ünnepeljük. Várjuk minden Kedves Rajongó felajánlását, ötletét.

IMG_0846

2020 lett volna a jubileumi, 35-ik évünk, ám a járvány miatt mindez idénre maradt. Büszkén mondhatjuk, hogy az augusztus 27-én megtartott koncertre már egy hónappal azelőtt elfogytak a jegyek. A Művészetek Palotájában 1400 néző sereglett össze. Ezúton is köszönjük a MűPá-nak, hogy a Jazztime Fesztivál keretében befogadta ezt az eseményt!! A koncertről hosszabb beszámolót írtunk korábban. 35 év nagy idő. Erre már nem lehet azt mondani, hogy elrepült, mégis sok minden, mintha tegnap lett volna. Annyi kaland, élmény, utazás, koncert gyűlik össze a vándor hátizsákjában, hogy egy könyvre való írást lehetne belőle kikerekíteni. Egy napon ez is megtörténhet, azonban még aktív éveinkben rengeteg terv és feladat vár megvalósításra.

hotjazz_PJ_057 gyereldalok

Hot Jazz Band 35 MűPa 2022

Év elején készült el a „Hot Jazz Band kicsiknek és nagyoknak” című lemezünk, melyen 12 főként gyermekeknek íródott dal szerepel. Ez a lemez a tizennegyedik a sorban és minden dalszöveg szerepel a könyvecskében, melyet a zenekarvezető, Bényei Tamás illusztrált. Szeretnénk még több témában is lemezeket készíteni, válogatást a kedvencekből, és egy lemezre való anyag már összegyűlt a régi felfedezésre váró kitűnő hazai filmslágerekből. Terveink közt szerepel, hogy megismételjük a nagysikerű Josephine Baker koncertünket is 2023-ban, hisz 95 éve lesz, hogy a korszakos művésznő Budapesten járt. Addig is várunk mindenkit nagy szeretettel koncertjeinken, legyen szó a MűPá-ról, a MOMKultról, vagy a Mazel Tov-ról, Dunacorso-ról, vagy a szentendrei Parola Vendéglőről. Mind-mind más hangulat, más műsor, de ugyanaz a lelkesedés.

fedlap scan0010

Boldog Karácsonyt, Boldog Újévet kíván a Hot Jazz Band!

Bényei Tamás, Galbács István, Juhász Zoltán, Fodor László, Szabó Lóránt, Kovács Tamás


Újévi Koncert a Gödöllői Szimfonikusokkal

Gödöllő 2023.01.07.15.00 IMG_2291

JEGYEK ITT KAPHATÓAK!!!


Előszilveszteri Koncert - Új Sztárvendég

Kedves Közönségünk!

A Hot Jazz Band Előszilveszteri Koncertjének újabb sztárvendége lesz. Nagy iván, a Benkó Dixieland ikonikus harsonása és Európa egyetlen bendzsózenekara, a Hungarian Banjo Kings mellett műsorunkban fellép a Kossuth-díjas Amadinda Ütősegyüttes vibrafonművésze, Holló Aurél is. A Benny Goodman-féle szvingzene szerelmeseit is várjuk tehát, mivel klarinétosunk, Fodor László és Aurél ebből a zenei hangzásból ad ízelítőt. 

30.pé MOM Kulturális Központ (XII. Csörsz u. 18. Tel.:+361/3199-854) Hot Jazz Band Előszilveszteri Koncert

A 20.00 órai előadásra már csak néhány jegy van, a 17.00 órai pótelőadásra JEGYEK ITT VÁLTHATÓAK

hotjazz_PJ_005

Nagy Iván

hotjazz_PJ_068 banjo_2

Gáspár Pál, Bényei Tamás, Hegedús Csaba - Hungarian Banjo Kings

kbf_066_hotjazzband_mom_161230_248_big

Holló Aurél


2023 ELŐSZILVESZTERI KONCERT PÓTELŐADÁS

Kedves Közönségünk, Kedves Hot Jazz Band Rajongók!

A nagy érdeklődésre való tekintettel pótelőadást tartunk előszilveszteri koncertünkből. Várunk mindenkit nagy szeretettel!!!

30.pé MOM Kulturális Központ (XII. Csörsz u. 18. Tel.:+361/3199-854) Hot Jazz Band Előszilveszteri Koncert - PÓTELŐADÁS !!!  17.00 JEGYEK ITT VÁLTHATÓAK.

Sztárvendég Nagy Iván a Benkó Dixieland legendás harsonása

nagy-ivan-474-279-5462

és Európa egyetlen bendzsózenekara, a Hungarian Banjo Kings

A Hungarian Banjo Kings, Hegedűs Csaba, Gáspár Pál, Bényei Tamás, Szabó Lóránt, Kukta Béla, Korb Attila,Galbács István az Előszilveszteri Koncerten a MOM-ban, 2015.

 

 


2022 novembere

Kedves Közönségünk!

Gyors ütemben fogynak a jegyek december 30-ára, várunk mindenkit szeretettel!

Azon túl, hogy a Hot Jazz Band-ből ketten is ebben a hónapban ünneplik születésnapjukat, zenei élményekben sem volt hiány. Ezúttal két nagykoncerten szerepeltünk és két televíziós műsor felvételein vettünk részt az elmúlt héten. 

Az "Önök kérték" adásában Bényi Ildikó vendége ezúttal Bényei Tamás zenekarvezető lesz. A bejátszásban a "Bankban nincsen betétem" és Rost Andrea és Bényei Tamás duetteje, a "Hol van az a nyár" hangzik el. (Egy hosszabb riport is készült a műsorban, melyet hamarosan online formában megosztunk.) Az adás december 1-én, csütörtökön kerül képernyőre a Duna TV-n 15.21 órakor (ismétlése a szokott időpontokban lesz).

Bényi Ildikó és Bényei Tamás 2022.11.22. Önök kérték 

Bényi Ildikó és Bényei Tamás

A másik műsor ugyanezen a napon, ugyanitt, a Duna TV-n kerül adásba 20.45-kor, a népszerű "Fábry Show" zenei közreműködői leszünk, sztárvendégünkkel, Kozma Orsival. Közös dalunk a "Halló, ha ráér" lesz, melyben dalra fakad az egész zenekar is.

20221123_142555

Bényei Tamás és Fábry Sándor

Orsival vasárnap vidám Adventi műsort adhattunk a Várkert Bazár koncerttermében, mintegy 700 fős közönségnek. Külön öröm, hogy a jegyek már két héttel az előadás előtt elfogytak. Kozma Orsiban egy bűbájos énekesnőt és egy rendkívül alázatos zenészt ismerhettünk meg, nagy élmény volt a közös munka, a jövőben reméljük még dolgozhatunk együtt.

Kozma Orsi és a Hot Jazz Band 2022.11.27.

Kozma Orsi és a Hot Jazz Band

Kozma orsi és Bényei Tamás 2022.11.27.

Kozma Orsi és Bényei Tamás

Mindeközben pénteken Pécsett a csodálatos Rost Andreával léphettünk fel születésnapi koncertjén a nagyon kedves közönség előtt a teltházas Kodály Központban. A műsor első felében a Pannon Filharmonikusokkal Andrea operaáriákat adott elő, a második felében élete első, meghatározó zenei-könnyűzenei élményeiből válogatott, melyben a Hot Jazz Band a közreműködő. Tette mindezt úgy, hogy nemrég érkezett haza a Japán turnéjáról.  Feledhetetlen és felemelő minden egyes perc, amit a csodálatos és közvetlen művésznőnek a közelében tölthetünk. Zenekarunknak nagy megtiszteletetés egy ilyen nagy világsztárral együtt dolgozni. 

317480884_681803963330020_9180429302642970139_n Pécs

Rost Andrea

Rost Andrea - Pécs 2022.11.25.

Rost Andrea és Bényei Tamás

 


A Hot Jazz Band és Kozma Orsi adventi koncertje

Kedves Közönségünk!

Megtisztelő figyelmükbe ajánljuk kiemelt novemberi koncertünket a Jazz+Az és a Cotton Club Singers sztárjával, Kozma Orsival.

 

A Hot Jazz Band és Kozma Orsi Adventi koncertje 2022. november 27. vasárnap 19.00 Várkert Bazár Rendezvényterem (I. Ybl Miklós tér 2-6. Tel.:+361/198-5274) 

Kozma Orsi és a Hot Jazz Band első közös műsora sok izgalmas pillanatot ígér. Az Jazz+Az és a Cotton Club Singers formációkból már jól ismert énekesnő szólómunkásságából is jól tudjuk, hogy a jazz mennyire közel áll a szívéhez. A Hot Jazz Band mintegy három évtized amerikai és magyar muzsikáját felölelő repertoárja nagyszerű alkalom egy közös műsorra sokoldalú vendégével. Az Advent jegyében sorra kerülő koncert remek kikapcsolódást ígér a rajongóknak. Az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek slágerei duett formájában is életre kelnek Kozma Orsi és Bényei Tamás előadásában, és az ünnepi várakozás fényében felcsendülő dallamok mindenki számára kellemes zenei élményt ígérnek.

 Jegyek ITT kaphatóak.

Kozma Orsi_1