Hírek 3/11

Koncert az Állatkertben

Kedves Közönségünk!

Egy kiemelt nyári koncertünkre hívjuk fel figyelmüket. Nagyzenekarunkkal, a Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra-val várjuk Önöket egy kellemes estére a Fővársi Állat- és Növénykertbe (XIV. Állatkerti krt. 6-12. Tel.:+361/273-4901) JÚLIUS 31. SZERDAI napon, 20.30-as kezdéssel. A műsorunk címe: "Miért vidám a kenguru?" A heylfoglalás érkezési sorrenddben történik, a koncertet egy esti állatkerti séta előzheti meg. Már kaphatóak a  JEGYEK .

Hanga Zoltán és Bényei Tamás 2019

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője és Bényei Tamás a Hot Jazz Band vezetője az állatkerti koncertsorozat sajtótájékoztatóján 2019-ben

52475628_2241819196039371_172727311014035456_n

A Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra


Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál

Siófok 2019


Sacramento 1999

Sacramento 1999

 

Pontosan húsz évvel ezelőtt, 1999. május 20-án hat magyar dixieland zenész ült fel egy repülőgépre, hogy meghódítsa Amerikát. Útjuk Amsterdamon és New Yorkon át Kalifornia fővárosába,  Sacramento-ba vezetett, ahol 26-ik alkalommal rendezték meg a Sacramento Jazz Jubulee-t, a világ legnagyobb szabású tradicionális, illetve klasszikus jazz találkozóját.

A fesztivál 123 zenekarából kilenc érkezett más országokból, mint Kanada (2), Guatemala, Anglia, Japán, Ausztrália, Szlovénia, Svédország és a magyar Hot Jazz Band. A zenekarok széles palettája, az amatőr, félprofi, profi együttesek mellett olyan világsztárok is felléptek, mint Abe Most, a Mills Brothers, Spiegle Willcox, Tommy Saunders, Ed Metz Jr., Howard Alden, Jake Hanna, Allan Vaché. A Hősök Napja, azaz Memorial Day Week End hétvégéjén (minden május utolsó hétvégéje), a négy nap alatt több mint százezer látogató és a 123 zenekar ottlétét, a mintegy 60 színpad koncertjeit közel háromezer önkéntes segítette. E számok is mutatják ennek a hatalmas idegenforgalmi látványossággá duzzadt eseménynek az óriási méreteit.

Egy hétig, az akklimatizáció idejére, a Hot Jazz Band városszerte koncertekkel hirdette a fesztivál közeledtét, majd a négy napos fesztiválon tizenegy koncertet adott nagy sikerrel, hogy aztán a rá következő években még öt alkalommal öregbítse Magyarország hírét az Újvilágban. Virtuóz játékának és sikerének köszönhetően Bényei Tamást, a zenekar vezetőjét, énekesét, trombitását, banjo-szólistáját a következő évben beválogatták a bendzsó-koncertek válogatott fellépői közé.

„Kimondhatatlanul nagy élmény egy magyar jazz-zenésznek Amerika földjére lépni. Szeretett stílusunk szülőhazájában sikerrel szerepelni a legnagyobb dolog, amit európai zenész megélhet, s mi, magyarok, akik jogfosztottságunkban oly sokáig elzárva éltünk a nagyvilágtól, tudjuk igazán értékelni, mit jelenthet e siker. Szinte semmilyen háttere, segítsége nem volt a kelet európai jazz-zenésznek, forrásokhoz nem jutottunk, kevés, lopott csempészárunak számító hangfelvételekből próbáltuk megtanulni, hogyan is csinálják ezt odaát. Itteni silány másolatai az eredeti amerikai műfajnak nem segítettek közelebb jutni rajongott zenénkhez. Kétszeres tehát a siker élménye. Az USA-t meglátni nekem személy szerint háromszoros, mert őseim állampolgárként is megjárták Amerika földjét, s második hazájukként emlegették, amíg éltek. Hallani élő forrásból a zenét, mit szeretünk, nem lehet ennél nagyobb ajándék. Köszönjük Sacramento! Bényei Tamás 1999.”

(Ha csak kicsiben is, de 2019. július 11-14. között Siófokon hasonló hangulat várja az oda látogatókat.)

Sacramento 1999

A Sacramenot Jazz Jubelee 1999-es műsorfüzete

Sacramento 1999 - 2

A Hot Jazz Band programja az 1999-es Sacramento Jazz Jubelee-n

Sacramento 2000

A Sacramento Jazz Jubelee 2000-ben kiadott műsorfüzete, ahol Bényei Tamás név szerint szerepel a bendzsókoncertek beharangozójában


XVI. Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál

XVI-ik Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál

102 éve annak, hogy az első dixieland zenekar lemezre játszotta az emberiség történetének első jazz- és könnyúzenei felvételét. Ennek tükrében nem kis dolog egy jazzfesztivál életében, ha megél tizenhat esztendőt. Mindez a siker biztos jele s ennek záloga elsősorban a közönség, a Siófokon nyaralók, akik szép nyári estéken a Balaton örömei mellett egy kis szellemi kikapcsolódásra is vágynak, és nem utolsó sorban Siófok, a helyiek lelkes közönsége, akik dixieland szeretetét Apáti János, zenepedagógus, zenei polihisztor, a város díszpolgára lobbantott lángra az 1970-es években.

Idén is tisztelgünk a klasszikus jazz stílus hazai nagy öregjei előtt. Ellátogat hozzánk az 55-ik évet taposó Molnár Dixieland, a 62 éve alapított Benkó Dixieland Band, a stílus nagyjaiból összeállított legendás Hungarian All Stars. Itt lesz Szegedről ismét a Storyville, egy debütáns, a Streerwiev Dixieland Ausztriából, a két Apáti növendék, Bényei testvérek és Gáspár Pál triója a Banjo Brothers és nem maradhat el idén sem a fesztivál két házigazdája a 46 éves Apáti Dixieland és hazánk egyetlen Kossuth díjas jazz zenekara a jövőre 35 éves, Bényei Tamás vezette Hot Jazz Band. Várjuk Önöket nagy szeretettel!

2019. július . 11. csütörtök

20.30 Storyville Jazz Band                           

22.00 Streetview Dixieland (A)

2019. július . 12. péntek

20.30 Banjo Brothers

22.00 Benkó Dixieland Band 

2019. július . 13. szombat

20.30 Apáti Dixieland Band

22.00 Hot Jazz Band            

2019. július 14.  vasárnap

20.30 Hungarian All Stars

22.00 Molnár Dixieland Band

 

 IMG_0845

A X-ik fesztivál közönségeSIOFOK_new_orleans_jazz_fesztival_02

 


Koncert Budafokon, vendég Micheller Myrtill, Szalóky Béla és Mátrai Zoltán

Kedves Közönségünk!

Egy kiemelt koncertünkre szeretnék felhívni figyelmüket. Április 14-én vasárnap 19.00 órakor Budafokon, a Klauzál Gábor Művelődési Központban lépünk fel (XXII. Nagytétényi út 31-33. Tel.:+361/226-5317), ahol a műsor vendége lesz Micheller Myrtill, Szalóky Béla és Mátrai Zoltán. Már csak e névsor hallatán is igazi zenei csemege ígérkezik. Csupán néhány jegy van csak eladó, igyekezni kell tehát a jegyváltással: JEGYEK 

hotjazzband_181230_157_small

52265979_2241818599372764_3587900775818330112_n

hotjazzband_181230_117_small

hotjazzband_181230_068_small


A MÁV Szimfonikusok és a Hot Jazz Band közös koncertje

Kedves Közönségünk!

Még meg sem száradt a "tinta" az óévi beszámolónkon, nagy lendülettel kezdjük az újévet. Mint arról már korábban beszámoltunk, a Hot Jazz Band a hazai tradicionális jazz történetében az egyetlen együttes, mely élvezi a magyar klasszikuszenei élet nagy reprezentánsainak, és főként szimfonikus zenekarainak meghívását. 

Első alkalommal Kovács László Liszt-djas, Érdemes Művész, karmester invitálta meg 2006-ban a Hot Jazz Band-et a Miskolci Szimfonikusokhoz. Ez a meghívás elindított egy, a hazai zenei életben eladdig ritka folyamatot, hogy könnyűzenei együttes komolyzenei formációkkal közös produkciót hoz létre. Még ebben az évben vendégei lehettünk a Budapesti Vonósok kamarazenekarnak, majd a későbbi években meghívást kaptunk a Győri Filharmonikusokhoz, a Tatabányai Kamara Filharmonikusokhoz, a Gödöllői Szimfonikusokhoz, a veszprémi Mendelsshon Kamarazenekarhoz, a Solti Kamarazenekarhoz, a Kodály Filharmonikus Debrecenhez, a Zuglói Filharmonikusokhoz, a Békés Megyei Szimfonikusokhoz, felléptünk a Kossuth-díjas Amadinda együttessel, ezen kívül az erdélyi Csiki Kamarazenekarral, s nem utolsósorban a Talamba együttessel. Bényei Tamás Hot Jazz Band-re írt hangszereléseit Fodor László és nagyobb részt Korb Attila, csodálatos tehetségű zenészbarátunk álmodta szimfonius köntösbe.

Idén abban a megtiszteltetésben lehet részünk, hogy a Csurgó Tamás vezényelte MÁV Szimfonikusokkal adhatunk közös, újévi koncertet a Művészetek Palotájában. A hírek  szerint oly nagy az érdeklődés, hogy a 2019. január 5. szombati hangversenyből mindjárt kettőt kellett szervezni, 17.00 és 19.00 órai kezdettel.

IMG_3441

 Békés Megyei Szimfonikusok és a Hot Jazz Band, vezényel Csurgó Tamás karmester, 2018. január 8. Békéscsabán

14590409_1059217014198464_8202259860523428324_n

Debreceni Kodály Filharmonikusok és a Hot Jazz Band, vezényel Kovács László karnagy, 2016. október 1-én, Debrecenben

 


Visszatekintés a 2018-as évre

Kedves Közönségünk!

Nagyszerű, eseményekben és élményekben gazdag évnek intünk búcsút. Az elmúlt 365 napban a Hot Jazz Band ismét nagy utat tett meg, nem csak fizikailag. Megjártuk Stockholmot, Brüsszelt, Ljubljanát két ízben is, egyszer nagyzenekarunkkal, a  Gramophoniával, majd a könyvnapokon a díszvendég Magyarországot képviselhettük a Hot Jazz Ban-del, megjártuk Milano-t, Glarus-t, Gyergyószentmiklóst, Pozsonyt, Marosvásárhelyet, ahol Románia legnagyobb magántulajdonú rádiójának a magyar nyelvű Radio Gaga-nak születsénapján játszhattunk. Harmadszor játszottunk Párkányban. 

Idehaza  olyan városokban debütálhattunk, mint Törökszentmiklós és Kunszentmárton, vendégei lehettünk a Békés Megyei Szimfonikus Zenekarnak, Debrecenben a Talambának, a Fábry Show-nak, az MTV-n Forgács Gábor színművésznek. Tizedik évadunkat kezdtük meg a szentendrei parola Vendéglőben, huszonkettedik éve játszunk a Fat Mo's-ban, részt vehettünk olyan rangos fesztiválokon, mint a Cziffra Fesztivál, a Zsidó Művészeti Napok, Ónodi Eszter, Szűcs Gabi és Behumi Dóri társaságában, nagyzenekarunk a Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra debütált Miskolcon, Dunakeszin, tizenkettedik alkalommal játszhattunk a Fővárosi Állat- és Növénykert nyári koncertsorozatában, ezúttal a Kossuth-díjas Amadinda Ütőegyüttes társaságában. Tizenötödik alkalommal lehettünk szervező-házigazdái a Siófoki New Orleans Jazz fesztiválnak. Pályafutásunk talán legnagyszerűbb és legnagyobb szabású koncertjével a 90 éve Budapesten járt Josephine Bakernek állítottunk emléket, Nicolle Rochelle afroamerikai énekesnő és Kautzky Armand segítségével a Művészetek Palotájában, ahol már hetekkel a koncert előtt elfogytak a jegyek. 

Ősszel Európa egyik legnagyobb és legrangosabb tánctalálkozóján, a Lindy Shock-on léptünk fel. Két szvingtánc egyesületnek is zenélünk folyamatosan a Pepitának és Keep Swinging-nek. Visszatértünk a tizenöt éven át általunk szervezett fesztivál színhelyére Sárospatakra, Győrben megújított csodaszép teret adhattunk át, Oroszlányban ünnepi koncertet adtunk Karácsony után a téli tavaszban. És nem utolsó sorban ismét dupla koncerttel búcsúztunk az óévtől, Freund Tamás világhírű neurobiológus és Micheller Myrtill társaságában.

Szinte felsorolni is beleszédül az ember, mi minden történt és reméljük, nem bántjuk meg azokat, akik nevét nem említettük. Több, mint 150 fellépéssel és sok ezer kilométerrel a hátunk mögött mit is kívánkatnánk?! Csupán az Önök megtisztelő és támogató figyelmét. Mi továbbra is mindent megteszünk, hogy örömteli perceket varázsoljunk a színpadokon, hisz a mi éltető elemünk a zene, amely annyi, de annyi különböző embert egybeforraszt arra a kis időre, amíg felcsendülnek a dallamok. Sok minden mellett talán ez a legszebb a zenében. Várjuk Önöket továbbra is.

a Hot Jazz Band - Bényei Tamás, Fodor László, Kovács Tamás, Szabó Lóránt, Juhász Zoltán, Galbács istván

(Ha legörgetik az oldalt, az itt leírtakról képes beszámolókat láthatnak.)

(Fotó: Szalóky Béla)

hotjazzband_181230_027_small

hotjazzband_181230_200_small

hotjazzband_181230_203_small


2019

MIINDEN KEDVES RAJONGÓNKNAK BOLDOG ÚJÉVET KÍVÁNUNK!!!

A kép az előszilveszteri koncerten készült, 2018. december 30-án. Micheller Myrtill, Freund Tamás és Mátrai Zoltán társaságban.

Micheller Myrtill, Freund Tamás, Mátrai zoltán és a Hot Jazz Band 201812.30.


Előszilveszteri Koncert, Pótelőadás 2018. december 30. vasárnap 17.00 óra

Kedves Közönségünk!

A nagy érdeklődésre való tekintettel idén is tartunk dupla előadást az előszilveszteri koncertünk napján, december 30-án, vasárnap. A plusz koncert 17.00 órakor kezdődik, de kérünk minden Kedves Vendéget, hogy 16.30-ra érkezzen, mert egy kis pezsgővel várjuk Önöket a heszínen: MOM XII. Csörsz u. 18., Tel.: 319-9854.

Már kaphatóak a JEGYEK .

Koncertünk vendége lesz a csodálatos énekesnő, Micheller Myrtill és a világhírű neurobiológus, Freund Tamás, aki jazzkedvelő lévén klarinéton fogja ezúttal a zene iránti rajongását bizonyítani.

hotjazzband_171230_040

Bényei Tamás

kbf_066_hotjazzband_mom_161230_283_big

Hot Jazz Band előszilveszter, 2016.

micheller-myrtill

Micheller Myrtill

Freund Tamás Tenor Sax

Freund Tamás


Lindy Shock 2018.

Kedves Közönségünk!

 Az elmúlt héten Európa egyik legrangosabb szvingtánc találkozóján léptünk fel. A Hot Jazz Band egy szaxofonszólammal egészült ki, melyet nagyszerű kollégánk Mátrai Zoltán szolgáltatott, majd nagyzenekarunk, a Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra lépett színre, végül az ez alkalomra Bényei Tamás által összeállított Thomas And His Top Deck Gang szolgáltatta a zenét az öt kontinesről érkező, mintegy ezer táncosnak. Tekintsenek meg egy kis képes beszámolót, tehát Lindy Shock 2018. (f/f képek: Fürjes Viktória, továbbiak: Lukács Eszter és Aszódi Júlia)

45361441_766026913729703_5202463885298237440_n

Gramophonia Hot Jazz Orchestra, Bényei Tamás, Szalóky Béla, Korb Attila, Kovács Tamás

 

45179575_766024173729977_714192824408473600_n

Korb Attila, Kovács Tamás

45224312_766026717063056_2693961302329524224_n

Nagy Iván

45238233_766027050396356_4412653419999789056_n

a közönség, Lindy Shock 2018

45391896_766026707063057_2613135669995765760_n

Nagy Iván, Mátrai Zoltán, Dennert Árpád, Fodor László, Bényei Tamás

IMG_20181101_231123

Mátrai Zoltán, Dennert Árpád, Fodor László

IMG_20181101_231132

Mátrai Zoltán, Dennert Árpád, Fodor László

20181101_232907

Lindy Shock 2018

20181102_005031

Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra

20181102_005147

életkép, Lindy Shock 2018

20181102_014538

Gramophonia

20181102_224202

Thomas And His Top Deck Gang, Korb Attila, Bényei Tamás, Mátrai Zoltán

20181102_224500

Kovács Tamás mv., Korb Attila, Bényei Tamás, Mátrai Zoltán

20181102_224816

Korb Attila, Nagy Iván

20181102_235406

Kovács Tamás, Szalóky Béla, Mátrai Zoltán

20181102_235158

Thomas And His Top Deck Gang, Lindy Shock 2018

20181102_235733

Galbács István, Sárkány Sándor, Szabó Lóránt, Korb Attila, Bényei Tamás

20181103_000034

Top Deck on action, Kovács Tamás, Szalóky Béla, Korb Attila, Bényei Tamás, Mátrai Zoltán