Hírek 3/17

Első hely a JazzMa szavazásán

 

Kedves Közönségünk, Kedves Barátaink, Zenészkollégák!

Örömmel tudatjuk a hírt, miszerint a JazzMa internetes jazzújság szavazásán, a szavazatok alapján, a 2022-es év hazai jazzkoncertje kategóriában a Hot Jazz Band 35 Jubileumi estje lett az "év koncertje". Büszkék vagyunk, hogy olyan zseniális zenészek társaságában lehetünk e szavazás első helyezettje, mint Szalóky Béla, Korb Attila, Dennert Árpád, Mátrai Zoltán, Nagy Iván (zongora), Cseh Balázs, Nagy Iván (harsona), Molnár Gyula, Apáti János, Weszely János, Hegedűs Csaba, Gáspár Pál, Holló Aurél, Bényei Tibor és Nem utolsó sorban Illényi Katica, továbbá a Solti Kamarazenekar.

A koncert nemcsak a HJB életművének áttekintése volt, hanem tisztelgés a stílus nagy öregjei előtt, és a műfaj számtalan színét, befogadó erejét, máig élő frissességét és megújulóképességét is igyekeztünk bemutatni segítségül hívva világhírű klasszikus zenészeket is.

Mindenkinek nagy köszönet, de legfőképp a Közönségnek, hogy megtiszteltek szavazataikkal.

Fotó: Posztós János

 

302189011_5403690646345280_8504914785587630758_n

hotjazz_PJ_090

 


VISSZATEKINTŐ 2022

VISSZATEKINTŐ 2022

Az idei, 2022-es év is eseménydús volt a Hot Jazz Band életében. A pandémia utáni fellélegzés nagy változást hozott. Még az év hideg hónapjaiban a Nyughatatlan együttes vezetője, Kovács Kornél barátunk szervezésében Kárpát-medencei turnén vettünk részt három koncert erejéig.

A Hot Jazz Band és a Nyughatatlan zenekar

a Hot Jazz Band és a Nyughatatlan

A világhírű operaénekesnő, Rost Andrea tavaly elkezdett ünnepi koncertsorozata is folytatódott. Hatalmas megtiszteltetés, hogy a Carnegie Hall, a New York-i Metropolitan, a milánói Scala, a bécsi Staatsoper, a londoni Covent Garrden sztárja, Luciano Pavarotti, Pacido Domingo, José Carreras partnere, a nemzetközi zenei élet egyik legnagyobb csillaga felkérésének tehetünk eleget. Ebben az unikális műsorban a művésznő olyan számokból válogat melyeken keresztül kiskorában megszerette a zenét. 2021-ben már négy alkalommal léphettünk fel, és az ötletnek olyan nagy sikere van, hogy az év elején az Eiffel-házban három koncertet adtunk, s ez volt az egyetlen műsor, mely teltházakkal ment az intézményben. 2022-ben még Veresegyházon, Szegeden, Pécsett és Kaposváron adhattuk elő ezt, a mindnyájunk számára élvezetes programot, melyet 2023. nyarán a Veszprémfest-en mutatunk be.

20220813_221309

a Hot Jazz Band és Rost Andrea

A Cziffra Fesztivál, illetve a Kossuth-díjas zongoraművész, Balázs János felkérése szintén nagy megtiszteltetés a számunkra. Cziffra György, a világhírű cigány származású zongoraművész születésének idén ünnepeltük 100-ik évfordulóját, mely alkalomból egész évben koncertekkel emlékeztünk meg a nagy mesterről. Mivel fiatal korában budapesti bárokban is zongorázott ez a nagytehetségű művész, a fesztivál szervezői minden évben egy bárestet is műsorra tűznek. Ez a program idén négy ízben, A MOMKultban, Szentendrén, Fertődön és a szlovákiai Gútán került megrendezésre. Két ízben a nagyszerű Malek Andrea oldalán, s kétszer a hegedűvirtuóz Sárközy Lajos zenekarával léptünk fel. 2023-ban ismét a MOMKultban április 14-én leszünk hallhatók.

295738520_3176191415963690_9177519279299576024_n

a Hot Jazz Band és Sárközy Lajos

Hasonló, nagybecsű együttműködésünk volt a nyáron, hogy a Budapesti Vonósok társaságában egyszer Tuzséron, majd az általuk rendezett Haydn Fesztiválon, meghívásukra, Pápán adhattuk elő közös műsorunkat. A Budapesti Vonósok idén megalakulásának 45-ik évfordulóját, alapítójuk, Botvay Károly Kossuth-díjas csellóművész idén 90-ik életévét és a Haydn Fesztivál pedig 20-ik jubileumát ünnepelte. Ugyanide tartozik, hogy augusztusi, jubileumi koncertünkre érkezett egy nem kevésbé megtisztelő felajánlás, így a Solti Kamarazenekart láthattuk vendégül a Művészetek Palotájában az est záró felvonásában. Csodálatos élmény, hogy zenénket a korabeli filmzenés változatban is megszólaltathatjuk ezeknek a világhírű együtteseknek, zenészeknek a segítségével. Mindkét zenekarban olyan zenészek tevékenykednek, akik tagjai a Nemzeti Filharmonikusoknak és a Fesztiválzenekarnak is.

hotjazzband_211230_159_web potkepek_PJ_030 finálé_3

a Hot Jazz Band és a Budapesti Vonósok, a Gramophonia Hot Jazz Orchestra és a Solti Kamarazenekar

Ez az év a kastélyok éve volt. Júliusban Tuzséron a Lónyay-kastélyban, Pápán az Eszterházy-kastélyban a Budapesti Vonósokkal és Fertődön a Cziffra Fesztiválon, szeptemberben Béla-kastélyban privát rendezvényen és Füzérradványon Károlyi-kastélyban szintén privát rendezvényen léptünk fel. A gyönyörűen felújított épületek látványa nagyszerű művészettörténeti élmény is, javasoljuk mindenkinek a kirándulást ezekre a csodálatos helyekre.

Erdélyország ismét a szívébe zárt. Júliusban nagy örömmel vettünk részt a Csíkszeredában megrendezett Csíki Jazz Fesztiválon Szilágyi Nóra meghívására. Életünkben ritkán fordul elő, hogy esőben koncertezünk, itt egy kicsit elázott szeretett közönségünk, de ez nem vont le semmit a létszámból és a lelkesedésből. Köszönjük innen is! Nem kisebb világsztárral játszhattunk Szeredában, mint Camille Bertault, aki egy elbűvölő jelenség, fantasztikus énektudással. Augusztusban a Partiumban is, pontosabban Szatmárnémetiben a Partiumi Magyar Napokon is megjelenhettünk. Szeptemberben a Nagybányai Magyar Napokon léphettünk fel ismét, az eső ott sem kímélt, de a közönség feledtette a vizes pillanatokat.

 

A film világából ismét érkezett felkérés, a kiváló rendező, Vitézy László, „Énekesnő” című TV-filmjében működhetett közre a Hot Jazz Band. A híres énekesnő, Kovács Erzsi történetét dolgozza fel ez a film, melyben Fényes Szabolcs „Rejtély” című számát adjuk elő. A Magyar Művészeti Akadémia pályázatán nyert kisebb összegből áldott emlékű barátunknak, Papa Feigh-nek, Forgács Lászlónak állíthattunk emléket egy portréfilm segítségével. A tárgyalások folynak az MTVA-val, hogy adásba kerülhessen a dokumentumfilm. Tyagi Pallava, hazánkban élő rendező, a Filmművészetin végzett barátunk segítségével szerkeszthettük meg ezt a kis filmet. Nagyon reméljük, hogy széles közönség is láthatja majd.

A TV-műsorok, rádióriportok sem maradhattak el idén. A Szerencseszombat-ban Bíró Eszterrel, nagyszerű Fábry-Show-ban Kozma Orsival voltunk láthatók, majd az Önök kérték és a Librettó látta vendégül Bényei Tamás zenekarvezetőt. A Klasszik Rádió, a Katolikus Rádió, a Rádió Bézs, a Dankó Rádió szintén műsorára tűzte a zenekarral riportjait.

Nagyon fontos, hogy az általunk szervezett, évről-évre, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál, 2023-ban ünnepli 20-ik évfordulóját. A város zenekara, az Apáti Dixieland Band 50 éves lesz, s mesterünk, Apáti János trombitatanár, zeneszerző, Siófok díszpolgára, 85-ik születésnapját is ez évben ünnepeljük. Várjuk minden Kedves Rajongó felajánlását, ötletét.

IMG_0846

2020 lett volna a jubileumi, 35-ik évünk, ám a járvány miatt mindez idénre maradt. Büszkén mondhatjuk, hogy az augusztus 27-én megtartott koncertre már egy hónappal azelőtt elfogytak a jegyek. A Művészetek Palotájában 1400 néző sereglett össze. Ezúton is köszönjük a MűPá-nak, hogy a Jazztime Fesztivál keretében befogadta ezt az eseményt!! A koncertről hosszabb beszámolót írtunk korábban. 35 év nagy idő. Erre már nem lehet azt mondani, hogy elrepült, mégis sok minden, mintha tegnap lett volna. Annyi kaland, élmény, utazás, koncert gyűlik össze a vándor hátizsákjában, hogy egy könyvre való írást lehetne belőle kikerekíteni. Egy napon ez is megtörténhet, azonban még aktív éveinkben rengeteg terv és feladat vár megvalósításra.

hotjazz_PJ_057 gyereldalok

Hot Jazz Band 35 MűPa 2022

Év elején készült el a „Hot Jazz Band kicsiknek és nagyoknak” című lemezünk, melyen 12 főként gyermekeknek íródott dal szerepel. Ez a lemez a tizennegyedik a sorban és minden dalszöveg szerepel a könyvecskében, melyet a zenekarvezető, Bényei Tamás illusztrált. Szeretnénk még több témában is lemezeket készíteni, válogatást a kedvencekből, és egy lemezre való anyag már összegyűlt a régi felfedezésre váró kitűnő hazai filmslágerekből. Terveink közt szerepel, hogy megismételjük a nagysikerű Josephine Baker koncertünket is 2023-ban, hisz 95 éve lesz, hogy a korszakos művésznő Budapesten járt. Addig is várunk mindenkit nagy szeretettel koncertjeinken, legyen szó a MűPá-ról, a MOMKultról, vagy a Mazel Tov-ról, Dunacorso-ról, vagy a szentendrei Parola Vendéglőről. Mind-mind más hangulat, más műsor, de ugyanaz a lelkesedés.

fedlap scan0010

Boldog Karácsonyt, Boldog Újévet kíván a Hot Jazz Band!

Bényei Tamás, Galbács István, Juhász Zoltán, Fodor László, Szabó Lóránt, Kovács Tamás


Újévi Koncert a Gödöllői Szimfonikusokkal

Gödöllő 2023.01.07.15.00 IMG_2291

JEGYEK ITT KAPHATÓAK!!!


Előszilveszteri Koncert - Új Sztárvendég

Kedves Közönségünk!

A Hot Jazz Band Előszilveszteri Koncertjének újabb sztárvendége lesz. Nagy iván, a Benkó Dixieland ikonikus harsonása és Európa egyetlen bendzsózenekara, a Hungarian Banjo Kings mellett műsorunkban fellép a Kossuth-díjas Amadinda Ütősegyüttes vibrafonművésze, Holló Aurél is. A Benny Goodman-féle szvingzene szerelmeseit is várjuk tehát, mivel klarinétosunk, Fodor László és Aurél ebből a zenei hangzásból ad ízelítőt. 

30.pé MOM Kulturális Központ (XII. Csörsz u. 18. Tel.:+361/3199-854) Hot Jazz Band Előszilveszteri Koncert

A 20.00 órai előadásra már csak néhány jegy van, a 17.00 órai pótelőadásra JEGYEK ITT VÁLTHATÓAK

hotjazz_PJ_005

Nagy Iván

hotjazz_PJ_068 banjo_2

Gáspár Pál, Bényei Tamás, Hegedús Csaba - Hungarian Banjo Kings

kbf_066_hotjazzband_mom_161230_248_big

Holló Aurél


2023 ELŐSZILVESZTERI KONCERT PÓTELŐADÁS

Kedves Közönségünk, Kedves Hot Jazz Band Rajongók!

A nagy érdeklődésre való tekintettel pótelőadást tartunk előszilveszteri koncertünkből. Várunk mindenkit nagy szeretettel!!!

30.pé MOM Kulturális Központ (XII. Csörsz u. 18. Tel.:+361/3199-854) Hot Jazz Band Előszilveszteri Koncert - PÓTELŐADÁS !!!  17.00 JEGYEK ITT VÁLTHATÓAK.

Sztárvendég Nagy Iván a Benkó Dixieland legendás harsonása

nagy-ivan-474-279-5462

és Európa egyetlen bendzsózenekara, a Hungarian Banjo Kings

A Hungarian Banjo Kings, Hegedűs Csaba, Gáspár Pál, Bényei Tamás, Szabó Lóránt, Kukta Béla, Korb Attila,Galbács István az Előszilveszteri Koncerten a MOM-ban, 2015.

 

 


2022 novembere

Kedves Közönségünk!

Gyors ütemben fogynak a jegyek december 30-ára, várunk mindenkit szeretettel!

Azon túl, hogy a Hot Jazz Band-ből ketten is ebben a hónapban ünneplik születésnapjukat, zenei élményekben sem volt hiány. Ezúttal két nagykoncerten szerepeltünk és két televíziós műsor felvételein vettünk részt az elmúlt héten. 

Az "Önök kérték" adásában Bényi Ildikó vendége ezúttal Bényei Tamás zenekarvezető lesz. A bejátszásban a "Bankban nincsen betétem" és Rost Andrea és Bényei Tamás duetteje, a "Hol van az a nyár" hangzik el. (Egy hosszabb riport is készült a műsorban, melyet hamarosan online formában megosztunk.) Az adás december 1-én, csütörtökön kerül képernyőre a Duna TV-n 15.21 órakor (ismétlése a szokott időpontokban lesz).

Bényi Ildikó és Bényei Tamás 2022.11.22. Önök kérték 

Bényi Ildikó és Bényei Tamás

A másik műsor ugyanezen a napon, ugyanitt, a Duna TV-n kerül adásba 20.45-kor, a népszerű "Fábry Show" zenei közreműködői leszünk, sztárvendégünkkel, Kozma Orsival. Közös dalunk a "Halló, ha ráér" lesz, melyben dalra fakad az egész zenekar is.

20221123_142555

Bényei Tamás és Fábry Sándor

Orsival vasárnap vidám Adventi műsort adhattunk a Várkert Bazár koncerttermében, mintegy 700 fős közönségnek. Külön öröm, hogy a jegyek már két héttel az előadás előtt elfogytak. Kozma Orsiban egy bűbájos énekesnőt és egy rendkívül alázatos zenészt ismerhettünk meg, nagy élmény volt a közös munka, a jövőben reméljük még dolgozhatunk együtt.

Kozma Orsi és a Hot Jazz Band 2022.11.27.

Kozma Orsi és a Hot Jazz Band

Kozma orsi és Bényei Tamás 2022.11.27.

Kozma Orsi és Bényei Tamás

Mindeközben pénteken Pécsett a csodálatos Rost Andreával léphettünk fel születésnapi koncertjén a nagyon kedves közönség előtt a teltházas Kodály Központban. A műsor első felében a Pannon Filharmonikusokkal Andrea operaáriákat adott elő, a második felében élete első, meghatározó zenei-könnyűzenei élményeiből válogatott, melyben a Hot Jazz Band a közreműködő. Tette mindezt úgy, hogy nemrég érkezett haza a Japán turnéjáról.  Feledhetetlen és felemelő minden egyes perc, amit a csodálatos és közvetlen művésznőnek a közelében tölthetünk. Zenekarunknak nagy megtiszteletetés egy ilyen nagy világsztárral együtt dolgozni. 

317480884_681803963330020_9180429302642970139_n Pécs

Rost Andrea

Rost Andrea - Pécs 2022.11.25.

Rost Andrea és Bényei Tamás

 


A Hot Jazz Band és Kozma Orsi adventi koncertje

Kedves Közönségünk!

Megtisztelő figyelmükbe ajánljuk kiemelt novemberi koncertünket a Jazz+Az és a Cotton Club Singers sztárjával, Kozma Orsival.

 

A Hot Jazz Band és Kozma Orsi Adventi koncertje 2022. november 27. vasárnap 19.00 Várkert Bazár Rendezvényterem (I. Ybl Miklós tér 2-6. Tel.:+361/198-5274) 

Kozma Orsi és a Hot Jazz Band első közös műsora sok izgalmas pillanatot ígér. Az Jazz+Az és a Cotton Club Singers formációkból már jól ismert énekesnő szólómunkásságából is jól tudjuk, hogy a jazz mennyire közel áll a szívéhez. A Hot Jazz Band mintegy három évtized amerikai és magyar muzsikáját felölelő repertoárja nagyszerű alkalom egy közös műsorra sokoldalú vendégével. Az Advent jegyében sorra kerülő koncert remek kikapcsolódást ígér a rajongóknak. Az 1920-as, ’30-as, ’40-es évek slágerei duett formájában is életre kelnek Kozma Orsi és Bényei Tamás előadásában, és az ünnepi várakozás fényében felcsendülő dallamok mindenki számára kellemes zenei élményt ígérnek.

 Jegyek ITT kaphatóak.

Kozma Orsi_1

 

 


Hot Jazz Band előszilveszteri koncert 2022

Kedves Közönségünk!

Már kaphatóak a jegyek az Hot Jazz Band előszilveszteri koncertjére.

2022. december 30. péntek, MOM Kulturális Központ (XII. Csörsz u. 18. Tel.:+361/3199-854) 20.00 óra

A jegyek ITT  megválthatók.

2FF91FB2-56DB-4AD9-9ECF-5B3BAF0067A4


Hot Jazz Band 35(+2) - Haccacáré - Jubileumi koncert

 

Egy kis élménybeszámolót szeretnénk Önökkel közölni a Hot Jazz Band jubileumi koncertjéről, hogy akik lemaradtak láthassák, és mi, akik ott voltunk újból átélhessük a felemelő pillanatokat. Engedjék meg, hogy ezúttal jómagam, Bényei Tamás, első szám, egyes személyben tegyem ezt meg.

Egy zenekar 35+2 évének ünnepe sosem lehet rövid, ez talán az egyetlen, ami ilyenkor nehézség lehet, de talán bocsánatos is. Koncertünk célja volt, hogy mind azon formációkat is bemutassuk, melyeket mi magunk hoztunk létre zenekarunk működése mellett, de főként azzal szimbiózisban. A zenésznek, aki bezárkózik egy zenekarba, ritka alkalom a nagyszerű kollégákkal való találkozás és örömzene, ami egy jazz-zenész számára létszükséglet. Ez is oka, hogy ezek a formációk megszülettek, „ha a hegy nem megy Mohamedhez…” Hisz’ tudják! Ezzel egy valódi gála, egy rögtönzött mini-fesztivál kerekedett azon a szép augusztusi estén.

A műsort a Hot Jazz Band kezdte az „Amerika dal”-lal, saját szerzeményemmel, ami a Sacramento-i időkben született, s melynek szövege egy szép hölgyhöz, a zenénkhez, és akár a hazánkhoz való hűség viszonylatában is érthető. Értse mindenki a neki tetsző módon. Mivel három szólamban is énekeljük, a dixieland hangzás mellett ez a szín is megcsillanhatott.

(A fotókat Posztós János készítette)

hotjazz_PJ_056 Amerika dal_1

Az első Hot Jazz Band-en kívüli formáció lépett ezután színpadra, a magyar dixieland-élet doyenjei, következtek. Nagy Iván (79 – Benkó Dixieland), Molnár Gyula (78 – Molnár Dixieland), Apáti János (84 – Apáti Dixieland), Weszely János (Budapest Ragtime Band), Juhász Zoltán (Hot Jazz Band) és jómagam. Ezt a zenekart 1995-ben alapítottam Hungarian All Stars néven, egy merész elgondolással, a nagy rivális bandák számomra legautentikusabban játszó, legendás alakjaiból hívtam életre ezt az elit-válogatottat. Akkor a dobokat jóbarátunk, példaképünk, a Covid-ban elhunyt, fejelthetetlen Papa Fleigh szólaltatta meg. A hazai jazztörténet nagy pillanatának gondolom, ha ez a csapat megszólal, és nem túlzok. Reméljük, még sokáig élvezhetjük nagyszerű elődeink játékát ily módon is.

potkepek_PJ_004 Hungarian All Stars

hotjazz_PJ_005hotjazz_PJ_008hotjazz_PJ_010

hotjazz_PJ_011

Ez után a Hot Jazz Band emblematikus dalai következtek, „Az én babám egy fekete nő”, és az általunk újra felfedezett és népszerűvé tett, „A bankban nincsen betétem”, melyet Bényei Tibor tubás, egykori Hot Jazz Band-tag segítségével tehettünk még korhűbbé, s melyben rendhagyó módon, dob helyett mosódeszkával adtuk a ritmust.

hotjazz_PJ_024

potkepek_PJ_009 Tibi

hotjazz_PJ_026

Az est sztárvendége, Illényi Katica, Liszt-díjas előadóművész lépett eztán színpadra. Katicát immár több mint két évtizede ismerem, ismerjük. Épp oly üde, épp oly elragadó jelenség, mint amikor először fellépett velünk. Muzikalitása mindig magával ragad, és szívbe markoló, amit nagyon-nagyon kevesen tudnak csak, mert mindez nem tanulható. Katica sokoldalú, rendkívül profi zenész, aki a klasszikus zenei végzettsége mellett kitűnően játszik jazzt, ezt hallhattuk a „Honeysuckle Rose”-ban és a „Sweet Georia Brown”-ban. Gyönyörű autentikus énekét is megcsodálhattuk a „Ne vegye szívére” című Fényes Szabolcs dalban. Illényi Katicának gyakorlatilag nincs párja a magyar zenei szcénán, már csak ezért a három dalért is érdemes volt ott lenni.

hotjazz_PJ_034 Illényi Katica_1

hotjazz_PJ_040 Illényi Katica_2

hotjazz_PJ_035

Ezek után Bóbis László kétszeres sztepptánc világbajnok, koreográfus lépett a színre oldalán Csömör Marcellel, akik a „Crazy Rhythm”, azaz „Őrült ritmus” című számra pazar sztepp-bemutatót tartottak. Bóbis Lacit 1993-ban ismertem meg, akkor már megnyerte első világbajnokságát. Mindig is tervem volt, hogy a jazz-korszak zenéjét a maga komplexitásában mutassam be, és ennek szerves része volt a tánc. A sztepp-tánc különösképp, hisz majdnem, mint ritmushangszert, ez a zene szülte oly sok más mellett. Sok szép pillanat fűződik Laciékhoz, több lemezünkön is szteppel, énekel is. A nézőtér valósággal felrobbant, amint véget ért a szám. Ez után acapella láthattunk egy koreográfiát a nagyszerű táncos duótól. Nem csoda hát, ha terveink vannak még velük.

hotjazz_PJ_050

hotjazz_PJ_051 Bóbis Laci Csömör Marcell szetp_1

A hazai jazz történetében az első zenekar lehetünk, akik gyermekeknek készítettek lemezt. Volt szerencsém grafikusként az anyag illusztrálására is, a pandémia idején készültünk el az anyaggal. Ebből következett két szám, a címadó dal, az „Egy kis malac”, és Márkus Alfréd nagyszerű opusa, a „YoYo”, melyet négyszólamú, barbershop énekünk tarkított.

hotjazz_PJ_057 gyereldalok

Az első felvonás zárásaként banjo-blokk következett, elsőként a „Tudom, hogy van neki” c. Fényes Szabolcs opus, ahol nem maradhatott el a közös éneklés, a már jól ismert férfi-női kórus válaszolgatása sem. Csodálatos volt az 1400 fős közönséget énekelni hallani. Ebben a dalban Bényei Tibor ismét feltűnt tubájával és egy látványos szólóval örvendeztette meg a nagyérdeműt.

hotjazz_PJ_062 banjo_1

Végül színpadra lépett a Hungarian Banjo Kings, Európa egyetlen bendzsózenekara, név szerint Gáspár Pál, Hegedűs Csaba, Szabó Lóránt, Korb Attila, Galbács István és jómagam. A zenekar gyakorlatilag a Hot Jazz Band megalakulásával egyidős, mert a bendzsót tekintettem először fő hangszernek, később, trombitássá avanzsálásommal egyidőben lett színfoltja műsorainknak. A banjo a jazz-korszak autentikus hangszere, Amerikában hatalmas kultusznak örvend, eleinte kísérő hangszerként jelent meg, ám az elmúlt 100 évben szólóhangszerré fejlődött. Hazánkban talán tíz kolléga játszik jazz-bendzsón, s ezek közt – bátran mondhatom – nemzetközi mércével mérhető virtuózok is akadnak, erről a MűPa közönsége személyesen is meggyőződhetett. Minden bendzsósok slágere az „Alabama Jubelee” után a „Fekete Péter” című jól ismert Eisemann Mihály számmal búcsúzott az első félidő.

potkepek_PJ_017 Hungarian Banjo Kings

hotjazz_PJ_068 banjo_2

A koncert második részének kezdetén együttesünk klarinétosa, Fodor László kapott főszerepet. A Leslie Fodor Swing Unit pár éve alakult Benny Goodman, a swing stílus megteremtője tiszteletére. A zenekar tagjai Nagy Iván, Korb Attila, Szabó Lóránt, Juhász Zoltán, Galbács István, Fodor László és nem utolsó sorban a Kossuth-díjas Amadinda ütősegyüttes tagja, Holló Aurél, aki, mint Illényi Katica, klasszikus zenei végzettsége mellett világszínvonalú jazz-játékos is. Egy Goodman klasszikus mellett eljátszották Fodor László „Trixi Fixi” című szerzeményét, majd a „Blues My Naughty Sweetie” c. számban csatlakozott a formációhoz klarinéton Dennert Árpád és Mátrai Zoltán. Egy hatalmas klarinét-tűzijátéknak lehettünk tanúi, melynek hangszerelését a zseniális Korb Attila követte el.

hotjazz_PJ_070

hotjazz_PJ_071 Leslie Fodor

hotjazz_PJ_072

potkepek_PJ_018 Leslie Fodor Swing Unit

 

A Hot Jazz Band nem csak sztepp-produkciókban gondolkodott. Nem véletlen hát, hogy az egyre népszerűbb Lindy Hop tánc meghonosítóival is azonnal kapcsolatba kerültünk. Mátrai Zoltán szaxofonossal egy héttagú formációt hoztunk létre Hot Jazz Band Swinging Seven néven. A magyarországi szvingtánc-kultúra elterjesztésében egy ember vitézkedett a kilencvenes évek elején, Janicsek Gábor, aki Lindy Hop világbajnokságot is nyert külföldön. Partnerével P. Tóth Beátával a „Hit That Jive Jack” című opusra tartottak Lindy-bemutatót, majd a formáció a legendás Count Basie-féle „One O’ Clock Jump”-pal búcsúzott.

potkepek_PJ_019 Hot Jazz Band Swinging Seven

hotjazz_PJ_078 Janicsek

hotjazz_PJ_091 Janicsek_2

A műsor záró szakaszában az általam 2014-ben létre hozott Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra következett. A Hot Jazz Band tagjai mellett Szalóky Béla, Korb Attila, Dennert Árpád, Mátrai Zoltán és Nagy Iván (zongora), négy számban dobon Cseh Balázs lépett színpadra. Zenekarunk pályafutásának egyik legbecsesebb része, hogy amikor a hazai klasszikus zenei élet rangos formációi kis könnyűzenei kiruccanást tesznek, előszeretettel veszik fel a kapcsolatot velünk. Ennél nagyobb elismerést keveset tudok mondani. Így történt ez a Solti Kamarazenekar esetében is, amikor Ispán Franciska zenei igazgató kedves figyelmességének köszönhetően a csodás 15 tagú együttes csatlakozásával műsorunkra feltette a koronát. Az, hogy tagjaik a Budapesti Fesztiválzenekarból, a Nemzeti Filharmonikusok tagjaiból állnak, azt hiszem, mindent elárul. A Trejer István koncertmester vezetésével megszólaló együttes csodás összhangot teremtett, a Gramophoniával együtt életre keltve a korabeli filmek, színházak eredeti, nagyzenekari hangzását. Egy új nagy sláger is felcsendült ebben a részben, együttesünk harsonása, Kovács Tamás hangszerelte és énekelte el a „Holdvilágos éjszakán” című Eisemann szerzeményt.

hotjazz_PJ_083 Gramophonia_1

hotjazz_PJ_087 Solti

potkepek_PJ_028 Kovax

A legvégén nem maradt el természetesen a közös éneklés, hiszen ilyen csodálatos koncertteremben, ilyen pazar hangszereléssel és zenei arzenállal, ilyen nagy létszámú „kórussal”, igazi ritkaság a megszólalás. Tehát jött az „Odavagyok magáért”, majd a „Szerelemhez nem kell szépség”, a „Tedd ide, tedd oda”, és természetesen a ráadás számok a „Mézga Család” és nem utolsó sorban estünk címadó dala, a „Haccacáré”, szintén együtt énekelve.

 

 

hotjazz_PJ_089 finálé_2

302189011_5403690646345280_8504914785587630758_n

hotjazz_PJ_090

Ezúton is külön köszönet a Művészetek Palotája menedzsmentjének, a Jazztime Fesztiválnak, hogy befogadta, vendégül látta a Hot Jazz Band-et és nagyszerű zenész vendégeit. Köszönet az Emberi Erőforrások Minisztériumának a próbákhoz nyújtott támogatásért. Nem utolsó sorban pedig Önöknek, Kedves Hot Jazz Band Rajongók, hogy eljöttek. 37 év nagy idő, úgy elsuhant, hogy az ember észre sem vette. Még szívünkben az ifjonti hévvel állunk önök elé, remélve megtisztelő figyelmüket, s igyekszünk ennek a figyelemnek egész munkásságunkkal megfelelni. Zárásként nem szeretnék megfeledkezni azokról, akik a kezdetekben, vagy akár nehezebb időkben mellettünk álltak, meghívásokkal tiszteltek meg, segítettek, amivel csak tudtak, első lemezeinkhez adtak anyagi támogatást. A lista nem lesz teljes, hisz 37 év nagyon nehezen fejben tartható, de mégis megkísérlem.

A koncert előkészületeit, próbáit támogatta az     

emmi_logo_szines-1

Köszönet nekik:

Götz Bachmann - Németország

Balázs Árpád

Balogh Tibor

Judy Borcher - USA

Csongrády Viktor - USA

Dezső János

Dr. Filiszár Tibor - Siófok

Dr. Freund Tamás

Faludi András

Fazekas Csaba - Hajdúszoboszló

Futó Péter és Szántó Zsuzsa

Gáspár Monika

Gyürk András

Hambuch Gerda

Hegyes Zoltán

Hompot Szilárd - Erdély

Hrisztu Zoltán – Fat Mo’s

Juhász Előd

Karacs Ferenc

Kersztúri Barbara

Kibédi Zoltán – Erdély

Konkoly Család

Kovács László Liszt-díjas karmester

Kurutz Márton

Lengyel Gyuri, Georges

Lőrinczy György

Lukács László - Erdély

Lukácsházi Győző †

Heléne Manfredi - Franciaország

Marton Imre - Parola Vendéglő

Marton Tamás – John Bull Pub

Mazel Tov Csapata

Dr. Molnár Gyula (Molnár Dixie)

Joe Muranyi †

Nemlaha György

Nemzeti Örökség Minisztériuma

NKA

Oláh Ferenc - Kábelcon

Pályi István †

Papa Fleigh †

Podlovics Péter

Polgár család

Pröhle Gergely

Rost Andrea

Sári Margit és Prosits Péter

Sárfalvi Judit

Sashegyi Zsófi

Schuch Család

Siófok Város Önkormányzata

Stark Zoltán

Szalai András – Sárospatak

Szentmártoni Lívia

Székely Tibor

id. és ifjabb Takács Zoltán - TZ-team

Tóth Csaba - Salgótarján

Dr. Tihanyi István

Vitézy László

Veisz Gábor

Völgyi Lajos - Siófok

Dr. Zsirka Klein Attila

Dr. Bencz László

 


Papa portréfilm - Újlaki Dénes

Kedves Közönségünk!

Mint arról már korábban hírt adtunk, Covidban elhunyt barátunk, kollégánk, Papa Fleigh emlékére egy portréfilmet készítünk.

Nagy megtiszteltetésben részesültünk, amikor Újlaki Dénes színművész úr elvállalta a narrátor szerepét. Az 1999-ben, első USA turnénk alkalmával készült útifilmben is Dénes  volt a narrátor, így régi barátság köt össze bennünket. A film rendezőjének Tyagi Pallava, hazánkban élő indiai filmrendezőt kértük fel, aki korábban forgatott Papáról egy rövidfilmet.  Tegnap a stúdióban jártunk, várhatóan két hónap múlva elkészül a film, amit szeretnénk a közmédiában bemutatni.

A film elkészüléséhez a Magyar Művészeti Akadémia adta a támogatást. MMAlogoC_1_ketsoros

 

20220810_163431

Bényei Tamás, Űjlaki Dénes színművész és Tyagi Pallava filmrendező a Papa portréfilm stúdiómunkáin 2022.08.10.