Le Havre 1994

Le Havre 1994

Napra pontosan 25 éve és 22 napja, 1994. július 8-án aratta első külföldi sikerét a Hot Jazz Band. Korábbi franciaországi utcazenélésük alkalmával nyomtak a kezükbe egy nevezési szórólapot 1993-ban Dél-Fanciaországban, hogy induljanak a következő év nyarán Le Havre-ban, a Szövetségesek Partraszállásának 50-ik évfordulója alkalmából megrendezett normandiai fesztiválon, a Nemzetközi Louis Armstrong Jazz Versenyen.

3

Egy kiküldött magnókazetta alapján, nagy meglepetésre, meghívták a teljesen ismeretlen, fiatal magyar zenekart, melynek átlagéletkora akkoriban 27 év volt. A versenyre összesen nyolc zenekar érkezett a Hot Jazz Band-en kívül, a Hot House (USA), a Vistula River Brass Band (Lengyelország), az Anthracite (Franciaország), Phoenix Jazz Band (Franciaország), a Jazzophone (Franciaország), a Milano Jazz Gang (Olaszország), a New Moscou Jazz Band (Oroszország). A zsűriben olyan neves művészek is ültek, mint Acker Bilk angol klarinétművész, Irakli, Alain Bouchet és Guy Touvron francia trombitaművészek.

1Acker Bilck és Bényei Tamás, Le Havre 1994.

Acker Bilk, Bényei Tamás és Daniel Huck, Le Havre 1994

1Alain Bouchet és Bényei Tamás, Le Havre 1994.

Alain Bouchet és Bényei Tamás, Le Havre 1994

A versenyprogramban szerepelt egy kötelező darab, Louis Armstrong szerzeménye, a virtuóz Cornet Chop Suey. A három fordulós verseny végén a döntőbe jutott három zenekar Le Havre-i Grand Volcan Színházban 15 perces programot adott elő. A Hot Jazz Band akkori tagjai Bényei Tamás - tp, voc, Szalóky Béla - tb, Szőke Péter - cl, Kukta Béla - bj, Juhász Zoltán - b, Galbács István - dr voltak. 

1

2

A zsűri döntése alapján egyöntetűen a Hot Jazz Band bizonyult a legjobb előadónak. A díjátadó hatalmas örömzenébe és dixieland fiesztába csapott át, melybe a zsűri tagjai is beszálltak, s a nézőtérre masírozva adták elő a Szentek Bevonulása című örökzöldet.

Le Havre 1994

A magyar jazz óriási sikere volt ez, hiszen a világ politikai átrendeződésének lehettünk tanúi, amikor a második világháborút lezáró esemény ünnepén, a vesztes országokból is hívtak művészeket, s Franciaországban, nemzetközi jazz versenyen előtte soha magyar zenekar még nem nyert versenyt.

1994_lehavre