Marcel Zanini

 

Kedves Közönségünk!

Egy nagyszerű zenésztől búcsúzunk, aki vendégünk lehetett 1994-ben. Marcel Zanini-t Budapesten, az első franciaországi versenygyőzelmünk utáni őszön Georges Lengyel barátunk hozta el hozzánk, és egy kis zuglói szállodában léptünk fel, a kép itt készült.

Marcel az egyik legnagyobb francia jazz szaxofonos volt, ünnepelt, szeretett sztárja műfajának. Idén lett volna száz éves. Csodálatos kort ért meg. Megtisztelő, hogy ismerhettük és zenélhettünk vele. Itt egy kis leírás életéről:

Marcel Zanini (valódi nevén Zannini ; 1923. szeptember 9. – 2023. január 18.) török ​​származású francia jazz - zenész.

Zanini 1923. szeptember 9-én született Isztambulban, Törökországban. Családja 1930-ban érkezett Marseille -be, és ott telepedett le. Apja nápolyi, anyja görög volt. 1942-ben kezdett klarinétozni, majd 1946-ban csatlakozott Leo Missir zenekarához. Első zenekarát az 1950-es évek elején alapította. 1954-ben az Egyesült Államokba távozott, és négy évet élt New Yorkban. A Jazz Hot francia magazin tudósítója volt . 1958-ban visszatért Marseille-be, és új formációt hozott létre.

Zanini Párizsba ment, és 1969-ben Leo Missir, a Barclay kiadó akkori művészeti igazgatója azt javasolta, hogy készítsen egy francia feldolgozást Wilson Simonal brazil dalából , a „ Nem vem que não tem ” francia „ Tu veux ou tu veux pas ” néven. " (Akarod vagy nem). Ezzel óriási sikert aratott, Zanini pedig kis bajuszáról, horgászsapkájáról és szemüvegéről vált híressé.

Zanini szextettjével továbbra is zenélt párizsi jazzklubokban és fesztiválokon. Számos francia és amerikai zenésszel játszott együtt, köztük Georges Arvanitas -szal és Eddy Louiss -szal .

Zanini a szerző, Marc-Édouard Nabe apja volt, aki néha gitáron kísérte. Yvelinesben élt . Zanini 2023. január 18-án, 99 évesen halt meg.

A képen Marcel Zanini, Szalóky Béla és Bényei Tamás

1Marcell Zanini Szalóky Béla és Bényei Tamás, Budapest 1994.