Sacramento 1999

Sacramento 1999

 

Pontosan húsz évvel ezelőtt, 1999. május 20-án hat magyar dixieland zenész ült fel egy repülőgépre, hogy meghódítsa Amerikát. Útjuk Amsterdamon és New Yorkon át Kalifornia fővárosába,  Sacramento-ba vezetett, ahol 26-ik alkalommal rendezték meg a Sacramento Jazz Jubulee-t, a világ legnagyobb szabású tradicionális, illetve klasszikus jazz találkozóját.

A fesztivál 123 zenekarából kilenc érkezett más országokból, mint Kanada (2), Guatemala, Anglia, Japán, Ausztrália, Szlovénia, Svédország és a magyar Hot Jazz Band. A zenekarok széles palettája, az amatőr, félprofi, profi együttesek mellett olyan világsztárok is felléptek, mint Abe Most, a Mills Brothers, Spiegle Willcox, Tommy Saunders, Ed Metz Jr., Howard Alden, Jake Hanna, Allan Vaché. A Hősök Napja, azaz Memorial Day Week End hétvégéjén (minden május utolsó hétvégéje), a négy nap alatt több mint százezer látogató és a 123 zenekar ottlétét, a mintegy 60 színpad koncertjeit közel háromezer önkéntes segítette. E számok is mutatják ennek a hatalmas idegenforgalmi látványossággá duzzadt eseménynek az óriási méreteit.

Egy hétig, az akklimatizáció idejére, a Hot Jazz Band városszerte koncertekkel hirdette a fesztivál közeledtét, majd a négy napos fesztiválon tizenegy koncertet adott nagy sikerrel, hogy aztán a rá következő években még öt alkalommal öregbítse Magyarország hírét az Újvilágban. Virtuóz játékának és sikerének köszönhetően Bényei Tamást, a zenekar vezetőjét, énekesét, trombitását, banjo-szólistáját a következő évben beválogatták a bendzsó-koncertek válogatott fellépői közé.

„Kimondhatatlanul nagy élmény egy magyar jazz-zenésznek Amerika földjére lépni. Szeretett stílusunk szülőhazájában sikerrel szerepelni a legnagyobb dolog, amit európai zenész megélhet, s mi, magyarok, akik jogfosztottságunkban oly sokáig elzárva éltünk a nagyvilágtól, tudjuk igazán értékelni, mit jelenthet e siker. Szinte semmilyen háttere, segítsége nem volt a kelet európai jazz-zenésznek, forrásokhoz nem jutottunk, kevés, lopott csempészárunak számító hangfelvételekből próbáltuk megtanulni, hogyan is csinálják ezt odaát. Itteni silány másolatai az eredeti amerikai műfajnak nem segítettek közelebb jutni rajongott zenénkhez. Kétszeres tehát a siker élménye. Az USA-t meglátni nekem személy szerint háromszoros, mert őseim állampolgárként is megjárták Amerika földjét, s második hazájukként emlegették, amíg éltek. Hallani élő forrásból a zenét, mit szeretünk, nem lehet ennél nagyobb ajándék. Köszönjük Sacramento! Bényei Tamás 1999.”

(Ha csak kicsiben is, de 2019. július 11-14. között Siófokon hasonló hangulat várja az oda látogatókat.)

Sacramento 1999

A Sacramenot Jazz Jubelee 1999-es műsorfüzete

Sacramento 1999 - 2

A Hot Jazz Band programja az 1999-es Sacramento Jazz Jubelee-n

Sacramento 2000

A Sacramento Jazz Jubelee 2000-ben kiadott műsorfüzete, ahol Bényei Tamás név szerint szerepel a bendzsókoncertek beharangozójában