Visszatekintés a 2023-as évre

Visszatekintés 2023.

Csodás évet zárt a Hot Jazz Band 2023-ban. Januárban, újévi koncerttel a Gödöllői Szimfonikusokkal három teltházas előadást tartottunk a Gödöllői Király Kastély lovardatermében 1800 nézőnek. Megtisztelő meghívásnak tehettünk eleget, amikor az 1920-as évek farsangi hangulatát idéző Purim Ünnepen játszhattunk márciusban, a Zsilip közösségi házban.  Még ebben a hónapban a Magyar Tudományos Akadémia tavaszi zenei sorozatán léphettünk fel Sárközy Lajos Liszt-díjas hegedűművész zenekarával, akikkel áprilisban a Cziffra György fesztivál bárestjén, immár hagyományteremtő módon, ötödik éve játszhattunk. Még áprilisban az Óbudai Társaskör meghívására Fényes Szabolcs emlékkoncertet adtunk, melyen vendégünk volt mesélőként a család barátja és a korszak nagy ismerője, Nemlaha György, s e koncerten megtiszteltek jelenlétükkel Fényes Szabolcs leszármazottjai is.

20230429_203608

Nemlaha György, Fényes Pongrácz Fruzsina, Fényes Balázs, Fényes András és a Ho Jazz Band

Áprilisban ismét mérföldkőhöz érkezett a Hot Jazz Band karrierje, az Egy kis malac – Hot Jazz band kicsiknek és nagyoknak című lemezünk, melynek dalszövegfüzetét Bényei Tamás grafikái díszítik, Fonogram-díjat nyert. A könnyűzenei szakma legrangosabb díját kapta meg így a zenekar a gyermeklemez kategóriában.

15 Fonogram 2023 - Hot Jazz Band 01

A Fonogram-díjas Hot Jazz Band

Fonogram - gravír

A Hot Jazz Band Fonogram-díja

Májusban folytatódott közös koncertsorozatunk Rost Andrea világhírű operaénekesnővel. A Dalok a lányszobámból című műsor a Metropolitan, a Milanoi Scala és a Covent Garden sztárjának gyermekkori zenei kalandozását mutatja be.

20220813_221309

Rost Andrea és a kibővült Hot Jazz Band

A tavaszi-nyári szabadtéri szezon rengeteg koncertet, eseményt hozott ismét a zenekar életébe. Megfordultunk Bodrogkeresztúron a Dereszla Bisztró borestjén, a Hajdúszoboszlói Dixieland Napokon, ahol vendégszólistánk volt a Liszt-díjas Sáközy Lajos, jártunk Mátészalkán, Nagykörűn, Veszprémben Rost Andrea művésznővel és több ifjú pár legboldogabb napján is zenélhettünk az esküvői szezonban. Az általunk szervezett Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál jubileumához érkezett, így huszadik alkalommal csendülhettek fel a dixieland dallamai a város Fő terén. A háromnapos fesztiválon megünnepelhettük egykori mesterünknek, Apáti Jánosnak 85-ik születésnapját és zenekarának 50-ik jubileumát Lovász Irén, szintén Apáti-növendék, Kossuth-díjas népdalénekessel, aki a kedvünkért kirándult a jazz műfajába és Karády Katalin örökzöldjeiből énekelt.

Lovász Irén és Bényei Tamás 2023.07.18.

Lovász Irén és Bényei Tamás

Számunkra fontos, hogy a környező országokban élő nagyszámú magyar közösséggel is tartsuk a kapcsolatot. Júliusban a délvidéki Palicson jártunk a nyárköszöntő fesztiválon, ahol régi nagy rajongónkkal végre személyesen is találkozhattunk. Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, mint kiderült nagyon kedvelte a Hot Jazz Band zenéjét. Sajnos októberben tragikusan korán elveszítettük őt, így hálát adhattunk a sorsnak, hogy találkozhattunk vele, Isten nyugosztalja.

Pásztor István a VMSZ elnöke és Bényei Tamás, Palics 2023.

Pásztor István és Bényei Tamás

Augusztusban Erdély és a Partium felé vehettük az irányt. Út közben csodás környezetben szálltunk meg Kós Károly falujában, Sztánán az Orgona Panzióban, játszottunk Borszéken a Nosztalgia Fesztiválon, Székelyudvarhelyen a Septimia Hotel estjén, Marosvásárhelyen a Magyar Napokon és nem utolsó sorban Nagyváradon a Múzeumi nyári koncertsorozaton, ahová szeptemberben visszatérhettünk a Muzsikál az erdő jubileumi évében. Jótékonysági koncertben sem volt hiány, Játszottunk az Idősek Világnapján Szentendrén és a Rex Állatmentő Otthon szokásos évi eseményén.

20230824_204427 20230825_105647

A sztánai Orgona Panzió

20230825_230901

Lukács László turnészervező, Verzár Lóránt a Septimia tulajdonosa és a Hot Jazz Band

 

20230825_231331

Nagy Pál a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház igazgatója és Bényei Tamás

20230826_010821

Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere, és Bényei Tamás20230830_221930Loredana Văleannal a nagyváradi Hailamuzeu szervezőjével 2023.08.30.

Ősszel sem állt meg az élet, táncos közönségünket sem hagytuk cserben a Keep Swinging egyesület jóvoltából, majd megnyitottuk Bánkon a mesebeli környezetben, XXI-ik századi stílusban és felszereltséggel felépült Mettrin rendezvényközpontot, ahol világsztár zenészek társaságában, a Liszt-díjas Csík Gusztáv zenekara előtt léphettünk fel. Novemberben a Magyar Televízió retrospektív, Hogy Volt? című műsorában exkluzív vendégeink, Kautzky Armand, Kurutz Márton, Lovász Irén és Illényi Katica társaságában tekinthettünk vissza az elmúlt 38 év emlékeire, televíziós szerepléseire. Budapesten az ősz beköszöntével a Budapest Jazz Klub látott bennünket vendégül, de két olyan új klubhelyszínen is felléptünk, mint a Like The Gypsies és az Aznap Bár.

Mettrin Rendezvényközpont

Mettrin Rendezvényközpont, Bánk

A hidegebb hónapokban sem áll meg az élet, akár a szabadtéri zene sem, játszhattunk az I. kerület Adventi gyertyagyújtásán és Miskolcon a Hanuka gyertyák meggyújtásánál is adhattunk zenét, ahol Köves Slomo rabbi is megtisztelte énekével zenekarunkat.

slomo

Hanuka Ünnep, Miskolc, Köves Slomo és a Hot Jazz Band

Természetesen megszokott kedvenc helyeinken is rendszeresen jelen vagyunk a szabadtéri időszakban a Dunacorso Étteremben immáron harminc év távlatában, továbbá a Zsiráf Budában, és folyamatosan, egész évben és a Mazel Tov-ban kéthetente és a szentendrei Parola vendéglőben 15-ik évadunkat kezdhettük meg. Év végén hazánk talán legpatinásabb aukciósházának, a Virág Judit Galériának év végi árverését nyithattuk meg immáron ötödik alkalommal, és nem utolsó sorban az elmaradhatatlan Elsőszilveszteri koncertünket várjuk nagyon, ahol Illényi Katicával lépünk ismét színpadra december 30-án.

Fodor László, Virág Judit és Bényei Tamás, a Virág Judit Galéria aukcióján 2023.

Fodor László, Virág Judit és Bényei Tamás - BKK 2023.12.16.