Búcsú Eddy Davis-től

Egy nagyon szomorú hír jött Amerikából. 1987-ben, immár 33 éve, Budapesten járt Eddy Davis, Woody Allen zenekarának vezetője. A Benkó Klubban találkoztunk, jómagam egy-két szót beszéltem angolul, de barátom, Szőke Péter segített a kommunikációban.

Barátságával, közvetlenségével nagyon meglepett és hihetetlen mély hatást tett rám. Mi nem is gondoltuk, hogy szóba áll velünk egy ilyen nagyszerű, híres zenész, azonban volt valami, ami szavak nélkül is összekötött bennünket és egy életre szóló barátságot jelentett, ez pedig a BANJO. A nagykoncert másnapján meglátogattuk szállodai szobájába és hat órán át muzsikáltunk vele, sajnos zuhogott az eső, így nem tudtunk kimenni a Vörösmarty térre egy kis utcazenére, akkori "koncertjeink" színterére. Rengeteget beszélgettünk a Cotton Club filmről, zenéről, zenészekről... Életemben először beszélhettem, zenélhettem hús-vér amerikai jazz-zenésszel, aki megajándékozott egy nótával a címe "Doin' The New Lowdown", és ezzel felnyitotta a szemem egy az európai dixie repertoárnál lényegesen gazdagabb világra, a jazzkorszakra. Még 1992-ben eljött ismét Magyarországra, akkor készült a kép,

1Eddy Davis és Bényei Tamás 1992.

majd mikor Woody Allen-nel Budapesten járt, sajnos nem találkoztunk. A múlt őszön szerettem volna New York-ba utazni és találkozni vele is, azonban hirtelen kórházba kerültem, megűtöttek, ezért a következő őszt céloztam meg, egy utazásra, azonban most ő került ugyanebbe a helyzetbe, sajnos neki nem sikerült, ami nekem igen. Magasabb erők már nem akarták, hogy lássuk egymást. Ami maradt nekem, az a zenéje, emléke és egy képeslap, amit több mint 30 éve őrzök, melyet levelemre írt válaszul és a világot jelentette akkor, a kommunista diktatúrában.

20001

20002

Most ez a világ lett szegényebb. Mélységes szomorúság mindez...

Eddy egy baleset miatt került kórházba, ahol megfertőződött és a járvány áldozata lett. 80 éves volt. Ezért is minden Kedves Rajongónk vigyázzon nagyon magára!

Bényei Tamás - zenekarvezető