Fréjus Saint Raphael - Franciaország 1995. június 30 - július 2.

25 évvel ezelőtt a Cote D'Azur-ön, Franciaországban, Fréjus Saint Raphaelben került megrendezésre a XIV-ik Nemzetközi New Orleans Jazz Verseny/XIV-eme Competition Internationale De Jazz New Orleans. Az résztvevő 54 zenekar 13 európai országból és Ausztráliából érkezett a három napos versenyre, mely léptékeit tekintve a világ legnagyobb szabású ilyen eseménye volt. A díj elnevezése Sidney D'Or, a New Orleans-i születésű, később Franciaországban letelepedett kreol zenészről, a híres Petite Fleur szezőjéről, Sidney Bechet-ről kapta nevét (Sidney Bechet).

1. prospektus - országok

A fesztivál prospektusa a résztvevő országok térképével

2. prospektus - résztvevők

A fesztiválon résztvevő zenekarok névsora ( az ausztrál zenekar később érkezett)

Az első napon, az első fordulóban tíz színpadon 5-5 zenekar adott 20 perces műsort a gyönyörű francia tengerparti sétányon, a sok ezer sétáló turista nagy tetszésére. A húsztagú zsűrit híres zenészek, újságírók, szakírók alkották, melynek 2-2 tagja a közönség soraiból értékelte a zenekarok zenei, előadói és művészeti teljesítményét.

A második napon a továbbjutó tíz zenekar a tíz színpadon egy-egy órás műsort adott, ezen a két estén mód nyílt az örömzenére is. Barátunk, Georges Lengyel, aki ezidőtájt a város megbecsült polgára volt, a magyar zenekarok részvételét koordinálta s ezen túl a helyi bowlingpályát üzemeltette, ahol a Hot Jazz Band és a Bohém Ragtime Jazz Band a zsűri néhány tagjával örömzenét adhatott. Ekkor volt tagja a zsűrinek az épp Európában turnézó Joe Muranyi, a Louis Armstrong All Stars egykori magyar származású klarinétosa (What A Wonderful World).

Jam session Alain Bouchet és Marc Laferriére társaságában Saint Raphaelben 1995-ben

Örömzene  Saint Raphaelben: Bényei Tamás, Alain Bouchet, Szőke Péter, Fodor László, Marc Lafferére

Jam session Joe Muranyival Saint Raphaelban 1995-ban

Örömzene Joe Muranyival Georges Lengyel Bowlingtermében

A harmadik, egyben befejező napon, a döntőben négy zenekar mérettethette meg magát, ezúttal a ötezer főt befogadó Agora du Palais des Congress szabadtéri színpadán. A gálaműsorral egybekötött esten felléptek Franciaország legnevesebb tradicionális jazz-zenészei, a zsűri tagjai Joe Muranyival egyetemben. A döntőbe jutott négy zenekarból a Magyarországról érkezett Hot Jazz Band vitte el a pálmát. A húsztagú zsűriből tizenkilencen a magyar együttesre szavaztak.

Sidney D'Or, Saint Raphael 1995 díjátvétel Galbács István, Szőke Péter, Bera Zsolt, Bényei Tamás

Galbács István, Szőke Péter, Bera Zsolt, Bényei Tamás a Sidney D'Or elnevezésű díjjal

Franciaország a világ kulturális központja lett XIX-ik század végén, s ezt a státusát a mai napig őrzi, számtalan rangos jazz-fesztiváljával (Nizza, Marciac, Montloius, Samois...) a világ jazz-zenei központja, hatalmas zenei élettel, kitűnő zenészekkel, nem beszélve New Orleans és a New Orleans-i zene francia vonatkozásairól. Csak jazz folyóirat, mely a tradicionális jazz-élettel foglalkozik több is megjelenik, s a helyi és országos napilapok is több cikkben foglalkoztak az eseménnyel, s egyúttal a magyar zenekar győzelmével.

Jazz Dixie,Swing N8 - Saitn Raphael 1995-5

Jazz Dixie,Swing N8-2- Saitn Raphael 1995-6

La depéche - St. Raphael 1995

Satchmo öröksége - a képen Georges Lengyel, Joe Muranyi és a Hot Jazz Band a győzelem másnapján (az utcán a járó-kelők felismertek és ily módon köszöntöttek bennünket: "Félicitation!!!") 

Les Arcs - Saint Raphael 1995

"A Budapesti zenekar  libabőrösre varázsolta a közönséget"

Saitn Raphael 1995

Saitn Raphael 1995-2

One More Time, Geneva - Saitn Raphael 1995

One More Time - Jazzmagazin Genfből