XX. Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál 2023. július 14-16.

Kedves Közönségünk, Kedves Jazz-rajongók!

Jubileumi fesztivált ünneplünk idén. 2004 nyarán indítottuk el a mára igen népszerűvé vált Siófoki New Orleans Jazz Fesztivált. Siófok Város akkori polgármestere, Balázs Árpád támogatta ötletünket, hogy a Balaton fővárosában létrejöhessen Magyarország egyik legnagyobb szabású klasszikus jazz eseménye.

Minden siófoki jól tudja, hogy Apáti jános, a Siófoki Állami Zeneiskola trombitatanára milyen fontos szerepet játszott a város életében, vezetője és alapítója volt az Ifjú Kőolajbányász Fúvószenekarnak, művészeti vezetője volt a Balaton Néptáncegyüttes zenekarának és 1973-ban ő alapította meg Magyarország első zeneiskolai, növendék dixieland-zenekarát, az akkor Volán, ma Apáti Dixieland névre hallgató együttest. Nagy Louis Armstrong és New Orleans Jazz-rajongóként sok tucat tanítványával szerettette meg a zenét és a dixieland muzsikát. Idén 50 éves zenekarában olyan növendékek sorjáztak, akik mára Zeneakadémiát végeztek, vagy világhírű és Kossuth-díjas zenészek lettek. Az idén 85-ik születésnapját ünneplő Tanár Úr 2010-ben a Magyar Ezüst Érdemkereszt díjazottja lett, 2015-ben pedig Siófok város díszpolgárává választották. Fesztiválunkat Apáti János New Orleans iránti rajongása okán neveztük el.

Péntek estén Korb Attila, nemzetközi hírű fiatal kollégánk legújabb formációjával nyitja a fesztivált, majd az idén 66 éve alapított Benkó Dixieland Band lép színre.

Szombat igazi ünnep lesz, az 59 éve működő Molnár Dixieland Band kezdi az estét, majd az idén 50 éves Apáti Dixieland Band ad ünnepi műsort. Részesítsék őket nagy ovációban!

Vasárnap Apáti Tanár Úr tiszteletére különleges műsorral készült két egykori növendéke.  Bényei Tamás, a Kossuth-díjas Hot Jazz Band vezetője és Lovász Irén Kossuth-díjas népdalénekes lép színpadra, hogy műsorával felköszönthesse egykori mesterét. Lovász Irén csak ezért az alkalomért készült olyan csodálatos hazai jazz-korszakbeli slágerekkel, mint a Hamvadó cigarettavég, Lement a nap, Mindig az a perc, Elég volt nékem magából és Május éjszakán.

Külön köszönet a fesztivál támogatásához a mindenkori Siófoki Önkormányzatnak, ezen belül Neisz Péternek, Balázs Árpádnak, Mezőfiné Melindának, Siófok Város jelenlegi polgármesterének Lengyel Róbertnek, Völgyi Lajos képviselőnek, a Kálmán Imre Kulturális Központ egykori és mostani vezetőinek, Tóth Bettynek, Kis Lászlónak és nem utolsó sorban Oroszváriné Erikának.

womens-jazz-band-at-the-beach-c45m36 másolata