Hírek 13/15

Shanghai Dream - képes beszámoló a Hot Jazz Band kínai turnéjáról

Kedves Rajongóink!

Zenekarunk pályafutása során immáron három kontinensen képviselhette hazánkat.   A mostani turné Magyarország Külkereskedelmi és Külügyminisztériumának támogatásával, Magyarország  Shanghai-i Főkonzulátusának szervezésben került megrendezésre. A utazás ötletgazdája és szervezője Szentmártoni Lívia kulturális konzul, házigazdája Bolla Szilárd frissen kinevezett főkonzul voltak.

1. Indulás Kínába - Liszt Ferenc Reptér BudapestIndulás a Liszt Ferenc reptérről

A világ legnagyobb utasszállító gépére a németországi Frankfurt városában szálltunk fel. Az Airbus A380-as 853 utast képes a gyomrába kebelezni.

2. A világ legnagyobb utasszállítójaAz emeletes Airbus

3. Shanghai látképe

Frankfurti madártávlat az óriásgépből

Első koncertünk szálláshelyünkön, Shanghai leghíresebb hoteljében a magyar Hudec László által tervezett Park Hotelben került megrendezésre. Hudec László szibériából első világháborús hadifogoly-szökevényként, kalandos úton került Kínába, ahol Shanghai városában telepedett le, s vált az egyik köztiszteletnek és népszerűségnek örvendő polgárává, legkeresettebb építészévé az országnak. Sok toronyépület közül ő tervezte és kivitelezte Shanghaj első felhőkarcolóját, a tizenhat emeletes Park Hotelt. A hotel a város 0-ik kilométerkövén helyezkedik el, a gyönyörű Art Deco belsőt is maga, Hudec László tervezte.

Park Hotel

 A shanghaji Park Hotel bejáratánál

Park Hotel belső ül A Park Hotel lobby-ja

 

5. Park Hotel belső

Park Hotel belső

Az első napon sajtófotók készültek, mely alkalommal csak a Hot Jazz Band kedvéért megnyitották a Park Hotel tetejét, ahonnan kiváló kilátás nyílt a városra.

7. Shangai fotózás

Fényképezkedés a Park Hotel tetején

8. Shanghai fotózás-5

11. Shanghai-i fotózás-3

A helyi sajtóban azonnal beszámoltak a Hot Jazz Band érkezéséről

11.

Forrás: Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa (fotó: Mario Grey)

Meghívóink szívélyes fogadtatásban részesítettek

12. Bolla Szilárd, Magyarország Sganghai-i főkonzulja és Bényei Tamás a Park Hotel báltermében

A képen Bolla Szilárd Magyarország shanghaji főkonzulja és Bényei Tamás a Hot Jazz Band vezetője

12. Shanghai Park Hotel Bálterem beállás

 Készülődés az esti koncerte

12. Shanghai Park Hotel Bálterem

Forrás: Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa (foto: Mario Grey)

A Hot Jazz Band a shanghaji Park Hotel csaknem 100 éves parkettjén első koncertje alkalmával

A jazz-zenészt a következő hajnali 04.00 órás kelés sem rémiszti el attól, hogy ellátogasson a 25 milliós Shanghaj egyik leghíresebb jazzklubjába, ahol amerikai zenészekkel jammelhet.

14. A Shanghai-i Blues & Jazz Clubban

Kovács Tamás és Bényei Tamás a shanghaji Blues & Jazz Club-ban

13. A Shanghai-i Blues & Jazz Clubban (2)

Bevetés előtt

 

Névtelen

A shanghaji Blues & Jazz House színpadán az amerikai kollégáikkal Bényei Tamás és Kovács Tamás

16. A Shanghai-i Blues & Jazz Clubban-3

A falon lógó képen Songlan Xing úr a club tulajdonosa - civilben színész, Dart Wader kínai hangja - és Wynton Marsalis, előtérben Bényei Tamás

Másnap hajnalban utaztunk tovább egy kisvárosba, a 8 milliós Ningboba, ahol a Közép-kelet Európai országok fesztiválján a nyitókoncertet adtuk. A három órás út egy része a világ leghosszabb hídján a 36 kilométeres Hangzou-öböl hídján vezetett át.

0.Ningboi városkép a színpad felől

Ningbo-i látkép a színpad felől

1.Ningbo koncert-2

Koncert Ningboban

2.Ningbo koncert-3

Koncert Ningboban, a képen Fodor László

4.Ningbo koncert-1

Ningbo koncert szelfi

Ningbo selfy a koncert alatt

Ningboban Louis Armstrong számait jól ismerték, énekelték velünk és a Flat Foot Floogie-ban együtt ho-diho-ztak a zenekarral. A többszöri visszataps után a következő meglepő dolog történt: A kínai közönség szeretetét azzal fejezi a koncertek végén, hogy legifjabb rajongóinkkal közös képet készítenek.  Koncertünk után tucatjával adták a kezünkbe a az aranyosabbnál aranyosabb csöppségeket, akik már a koncert alatt is tánccal fejezték ki tetszésüket.

13.Ningbo fiúcska

14.Ningbo kisbaba

Ningbo koncert kisfiúval

16.Ningbo leánka

17.Ningbo pöttöm ikrek

18.Ningbo rajongók körében

Ningboi rajongók körében Kovács Tamás

19.Ningbo rajongók körében-2

20.Ningbo egy kis őstehetség

Ez a 4 éves ningboi kisfiú, inkább csodafiúcska, kitűnően kezelte a dobfelszerelést, a képen Galbács István

21.A Hot Jazz Band Ningboban Szentmártoni Líviával és Becky Biannal a Shanghai-i Magyar Főkonzulátus munkatársaival

A Hot Jazz Band Ningboban meghívóival, Szentmártoni Líviával és Becky Biannal a Shanghai-i Magyar Főkonzulátus munkatársaival

22.Ningboi barátkozás

Ningboi barátkozás

Másnap visszatértünk Shanghaiba, ahol este szálltunk repülőre, nappal a várost látogattuk.

A kóla Kínában

a kóla Kínában is kóla

kínai sör

 a sör is sör

Shanghai piac

A shanghaji piac

Shanghai Qibao Water Town

Shanghaj, a Víziváros bejárata

Shanghai Qibao Water Town-2

Shanghai Water Town

Shanghai utcakép

Shanghaji utcakép

Shanghai-i vacsora

Az ízletes ételek közelről sem hasonlítottak az euro-kínai éttermek ízvilágára

Utolsó napunk éjjelén 11.20-kor, magyar idő szerint este 17.20-kor szálltunk repülőre, hogy aztán közel 20 órás út után hamarosan itthoni közönségünknek játszhassuk el kedvenc dalaikat, s beszámolhassunk ázsiai kalandunkról. A helyi sajtóban jelent meg a híradás, amit kínaiul tudó hazai közönségünk ITT olvashat.


ERDÉLYI TURNÉ 2017.

Kedves Erdélyi Rajongótáborunk!

A Hot Jazz Band 2017-ben is abban a szerencsében részesül, hogy eljuthat a szépséges Erdélyországba. Tavaly nyáron a Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestrával Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön adtunk koncertet a Csíki Jazz Fesztiválon. Idén a Hot Jazz Band Kolozsvár - Gyaluba, a  Várkert Fesztivál -ra, és Székelyudvarhelyre, az Udvarhely Napok -ra látogat el, várunk minden kedves érdeklődőt. Azért is érdekes számunkra ez az út, mert amint hazaérünk, már ülülnk is a repülőre, amely a kínai Shanghai-ba repít.

A kép a tavalyi turnénkon készült a Csíki Kamarazenekar társaságában a csíki Mikó Várban.

Csíkszereda 2016-3


Megérkeztünk a Drezdai Dixieland Fesztiválról

A Hot Jazz Band megérkezett Németországból, ahol a Drezdai Dixieland Fesztivál vendégeként szerepelt. A 46 éves fesztiválon harmadízben járt a zenekar. Joachim Schleze fesztiváligazgató állhatatos munkája, hogy ennyi időn keresztül fennmaradt és Európa legpatinásabb dixieland eseménye lett a drezdai. Barátaink, a 42 éve működő drezdai Blue Wonder Jazz Band tagjai, a magyar emberek szívből jövő üdvözletét vehették át egy üveg tokaji bor képében a Hot Jazz Band-től. A forró hangulatú jam session-ökön újabb barátokra leltünk és három nagyszerű gálakoncerten öregbíthettük Magyarország hírét.
A képekért köszönet Peter Eismann barátunknak. A képeken Klaus Georg "Jockel" Eulitz a Bule Wonder vezetője és Bényei Tamás, Joachim Schleze fesztiváligazgató, jam session Bényei Tamás és Kovács Tamás részvételével.

20170519_130140                                         Klaus Georg "Jockel" Eulitz - Blue Wonder Jazz Band és Bényei Tamás

20170519_130236                                                      Joachim Schleze fesztiváligazgató és Bényei Tamás

20170520_124355                                                                         Jazz Meile Centrum Galerie - Drezda

Sächsische Zeitung 01_2017-05-22                                                                        Jazz Meile Centrum Galerie - Drezda

DSCN6733                                                                             Jazz Gala - Alter Schlachthof

DSCN6743                                                                          Jazz Gala - Alter Schlachthof

20170520_011730                                                                   Jam Session - Hotel Königstein, Drezda


DREZDAI DIXIELAND FESZTIVÁL 2017.

A Hot Jazz Band eddigi pályafutása során harmadszor vesz részt a patinás Drezdai Dixieland Fesztiválon (május 19-21.), amely 2017-ben negyvenhatodik alkalommal várja a stílus szerelmeseit. A még ma is lelkes szervező, Joachim Schlese úr által létrehozott esemény Európa egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb dixieland megmozdulása.

Idén már két ízben látogattunk el a térségbe, februárban Lodingban, a Balti-tenger partján és áprilisban Crimmitschauban jártunk, ahol barátainkkal, a Blue Wonder Jazz Band-del közösen adtunk koncertet. Őket már 19 éve ismerjük, hisz 1998-ban a franciaországi Saint Address-ben, ahol negyedik nemzetközi versenyünket nyertük, együtt indultunk, aztán persze Drezdában is találkoztunk, ahol utoljára 2001-ben jártunk. Abban az évben a Hot Jazz Band egy bendzsószólóval felkerült a fesztivál válogatás CD-jére, amely a háromezres Drezdai Kultúrpalotában került felvételre.

Az első utunk 1997-ben vezetett a híres fesztiválra, ahol szereplésünk nem maradt nyom nélkül, hisz első fellépésünk után a következő cikk jelent meg a Morgenpost Am Sonntag Dresden című napilapban: "Népünnepély a Prager utcán. A trombitás Bényei Tamás a "Hot Jazz Band"-ből, Magyarországról az őrületbe kergette a közönséget."

Morgenpost Am Sonntag Dresden 1997


Budapest Noire

Kedves Hot Jazz Band Rajongók!

Legfrissebb örömhír a zenekar életéből, hogy a Hot Jazz Band újabb film elkészítésében működik közre. Az 1936-ban játszódó krimi rendezője Gárdos Éva, az operatőre Ragályi Elemér, a forgatókönyvet pedig az azonos című sikerregény, Kondor Vilmos Budapest noir-jából írta Szekér András. A film zeneszerzője Pacsay Attila gyönyörű dalát játszottuk fel egy jelenethez. A dal címe Kihúnyt egy csillag az égen. A film ősszel kerül a nagyközönség elé.

11264809_be454e2b867733ec5eff9bc0bf4790d2_wm


Koncert Shanghaiban és Ningboban

Kedves Hot Jazz Band Rajongók!

Zenekarunk megtisztelő meghívásnak tesz eleget, amikor a Shanghai-i Magyar Főkonzulátus meghívására, júniusban Kínába látogatunk. Zenekarunk először koncertezik az ázsiai kontinensen. Az eseményt a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatja. Részleteket az alábbi linken olvashatnak.17361528_1819930174898378_5775994688590982711_n


A Zuglói Filharmónia és a Hot Jazz Band közös koncertje

 

Kedves Közönségünk!

A hazai komolyzenei élet egy újabb jeles képviselője, a Zuglói Filharmonikusok hívta meg a Hot Jazz Band-et közös koncertre. Várjuk a filmzenék rajongóit április 21-én, pénteket 19.30-kor a Kongresszusi Központban. Az alábbi linken válthatók a JEGYEK .

A5_BKK_HJB_filmzene_2017-04-21


Sacramento, USA 2004

Kedves Hot Jazz Band Rajongók!

Immár tíz év is eltelt, hogy a Hot Jazz Band utoljára at USA-ban járt. A kaliforniai Sacramentoban négy napon át tartották meg akkoriban a világ legnagyobb méretű tradicionális jazz fesztiválját, a Sacramento Jazz Jubelee-t, a maga közel 130 zenekarával és 120 ezer nézőjével. A hat alkalomból Magyar Televízió 1999-ben és 2006-ban is elkísért bennünket. Valószínű ezeket az útifilmeket sokan látták. Nemrég felkerült egy itt látható kis egyveleg a 2004-es koncertjeinkről Bob és Ruth Byler archívumából, mely felvételek a kissé nehéz akusztikája ellenére is visszaadja a kinti hangulatot. A felvétel abból a szempontból is értékes, hogy ebbe a formájában a fesztivál már nem létezik, felére csökkentették a számokat és tradicionális jazz-jellege is átalakult. Bob Byler jazz-szakiró, aki Budapesten készített riportot többek közt Bényei Tamással korábban. A felvételeken látható, hogy a jazz-korszak magyar vonatkozású műveinek is helyet adtunk műsorainkban öregbítve hazai szerzőink és szülőhazánk hírét. Jó csemegézést!

Sacramento 2006


Óbudai Társaskör

Koncertbeszámoló

Már két héttel a koncert előtt elfogytak a jegyek, és zsúfolt házunk volt az Óbudai Társaskörben tartott újévi koncerten. A műsor első részében harsonán egy beugró Kovács Tamás volt a vendégünk, aki énekelt is nem csak a hangszerét fújta. A műsor második felére megérkezett a szalagavató ünnepségről saját harsonásunk is, és Fodor László klarinétosunk a "Lopott almák"-at is eljátszotta, Szabó Lóránt kitűnő gitározása kíséretében. A bendzsózenekarunk és az azt kísérő mosódeszka osztatlan sikert aratott. A hangszer sokszínűségét Gáspár Pali és Kukta Béla segített bemutatni, a Besame Mucho-tól a Fekete szemeken át a Dueling Banjo-ig bezárólag megmutathattuk kedvenc hangszerünk színeit, de persze a mottó "Tudom, hogy van neki" volt, melyet legkedvesebb közönségünkkel együtt énekeltünk. Óbudán legközelebb június 25-én, vasárnap találkozunk.
 16387967_1257337664347725_1126947717468193589_n

Óbudai Társaskör január 27. péntek 19.00

27.pé Óbudai Társaskör (III. Kiskorona u. 7., Tel.:+361/250-0288) 19.00 vendégünk a Hungarian Banjo Kings, Európa egyetlen bendzsózenekara.

A banjo, ez, az afrikai eredetű hangszer méltán lett népszerű a nagyvilágban, s lett - már csak hangerejének köszönhetően is - az 1920-as évek amerikai jazz-zenekarainak akkordhangszere. Az USA-ban évente harminc körüli a száma a csupán jazz-banjo fesztiváloknak, számtalan magasan kvalifikált, hivatásos bendzsós működik országszerte ellenére annak, hogy rendszerszinten sehol sem oktatják. Nyugat-Európában is nagy kultusza van a hangszernek, Magyarországon aktív bendzsós a jazz-zenekarok között öt és tíz között mozog, míg Németországban ez a szám százas nagyságrendű. Ennek ellenére nálunk alakult meg a kontinens első bendzsózenekara, mely Hungarian Banjo Kings néven szerves része volt a kezdetektől a Hot Jazz Band műsorainak, változó létszámú bendzsós részvételével. Ez alkalommal Gáspár Pál, Kukta Béla, Hegedűs Csaba lesz a vendégünk. 

Fotó: Szalóky Béla

A Hungarian Banjo Kings, Hegedűs Csaba, Gáspár Pál, Bényei Tamás, Szabó Lóránt, Kukta Béla, Korb Attila,Galbács István az Előszilveszteri Koncerten a MOM-ban, 2015.