Hírek 6/17

A Hot Jazz Band Siófokon

Siófok 2021.06.29.


A Hot Jazz Band Zágrábban

Zágráb 2021.06.16.


Hot Jazz Band a járvány után 2021

Kedves Hot Jazz Band Rajongók!

Lassan elindul az élet és a Hot Jazz Band-nél sincs ez másként. A zenekar minden tagja megkapta a védőoltását. Az első örömteli hír, hogy Rost Andrea világhírű operaénekesnővel készül közös műsor. A Hot Jazz Band életében ismét egy nagy pillanat ez, amikor egy olyan világsztárral dolgozhatunk együtt, aki olyan híres koncerttermek sztárja, mint a New York-i Metropolitan, a Milanoi Scala, a bécsi Staatsoper, a párizsi Bastille Opera, a londoni, Royal Opera House és olyan művészek partnere, mint Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, José Carreras, José Cura... http://www.andrearost.com/hu/

A műsorban a világjáró operaénekesnő, a szintén Kossuth díjas Hot Jazz Band közreműködésével, ezúttal sajátos jazzes hangvételben mutatja meg fiatalságának meghatározó slágereit, musicalrészleteket, filmzenéket és a táncdalfesztiválok győztes dalait, Gershwintől Fényes Szabolcsig, Karády Katalintól Marylin Monroe-n át Marlene Dietrich-ig, az Óz világslágerétől a My fair ladyn át a West Side Story -ig. Természetesen az ének duettek sem maradnak el a műsorból Bényei Tamás közreműködésével. A Hot Jazz Band kiegészül két nagyszerű művészbarátjukkal, Mátrai Zoltán szaxofonművésszel és Korb Attilával, aki ez alkalommal zongorán játszik és a hangszerelések nagy részét is készíti. (Részletek hamarosan.)

Klubéletünk is újraéled, a részleteket a programok menüben olvashatják. Amennyiben mód van rá, mindenki részvételét ösztönöznénk az oltásban, hiszen minden magyar honpolgár 7 gyermekkori oltásának köszönhetően nincsenek halálos kórok és bárki, ha egzotikus országba utazik, szintén kap oltásokat, azaz rutin lett napjainkra ez a védekezési forma. Ezzel segíthetjük korábbi életünk visszatérését és honfitársaink és saját egészségünk védelmét.

Rost Andrea 26-20181002-26-20180303-rost-andrea-92683

IMG_20200829_174529


Papa Fleigh emlékére

Kedves Közönségünk!

Egy nagyon kedves barátunk hagyott itt bennünket április 3-án. Papa Fleigh, a felejthetetlen mulattató, nagyszerű trombitás, példaképünk és atyai jóbarátunk a járvány áldozata lett. 33 éves barátság fűzi őt a zenekarhoz, több lemezünkön is szerepel (Itt a luxusvonat, Celebration With Louis Armstrong). Papa idén ünnepelte volna 80-ik születésnapját, amit biztosan meglepetéskoncerttel celebráltunk volna. A Hot Jazz Band rajongói jól ismerik őt sok közös műsorunkból, ezen kívül az 1995-ben alapított, az ország emblematikus tradicionális jazz zenészeiből szerveződött Hungarian All Stars zenekar trombitása, énekese volt, mely zenekart a Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál keretébe többször is láthatott a nagyérdemű.

Isten nyugosztalja Barátunkat!

Papa (Bényei Tamás megemlékezése)

Higgyétek el, ő volt a legszomorúbb, hogy köszönés nélkül kellett mennie. A részvétet, sajnálatot és szeretetnyilvánítást már nem hallja. Már egy olyan világban van, ahol csend van és némaság. Pedig biztosan vigasztalna bennünket. Aki szerette, csak remélni lehet, hogy még életében tudtára adta. Most az egyszer hálás vagyok Istennek, hogy ebben nem lehet hiányérzetem. Barátom volt. A legjobbak közül. Soha, semmilyen érdek nem fűzött hozzá, vagyis nem mondok igazat. Rengeteget tanultam tőle és még rengeteg kérdésem maradt is. Vigasztalt, ha elveszett voltam, bátorított, ha gyönge voltam, együtt örült a jónak és saját örömét öntötte a világra és rám is, a bánataival szinte sosem fárasztott, nagyritkán sikerült belőle kihúzni, ha gyötörték lelki vagy testi kínok, de egy perc múlva már nevetett, viccelt és épp ezért szerettem. Olyan akartam lenni, mint ő, de ha ez nem is sikerült, akkor legalább a közelében lenni, mert arra tanított, hogy az élet szép és jó dolgai, vidámsága fontosabb, mint a kesergés és igazságharc. Arra tanított, hogy az élet minden nélkülözésén, szenvedésén, számkivetettségén győzedelmeskedik az optimizmus.

Rosszat csak az tud rá mondani, aki nem ismerte, vagy nem akarta ismerni. A tehetségtelen ember sosem fogja érteni a tehetségeset, csak irigyelni tudja, és indokolatlan hibákat keres benne. Ha valaki alázatos és figyelmes, és legfőképp képes annak az esztétikumnak örülni, amit a másik létrehoz, nem lehet hibát találni benne. Egyszerűen figyelni kell a prímásra, mint ahogyan azt cigány muzsikustársaink teszik, mert ő prímás volt a szó legnemesebb értelmében. A maga kis gátlásaival is folyton harcolt. Kis termete megtanította egyfajta túlélésre, elfogadásra és a hátrányból előnyt kovácsolt. Nem volt boldogtalan, első házasságából két szép fia született majd a válás után 20 év agglegénység, majd hatvan évesen lett ismét apa. Ekkor már komolyan vette a szerepet, és mindent igyekezett megadni harmadik fiacskájának. Nem utolsó sorban pedig csupa zene volt minden porcikája. Édesapját nem ismerte, de édesanyja szeretetben nevelte, elmondása szerint a nagybetűs életre az utca tanította. Egy igazi pesti vagány volt. Még gyerekkori barátja Csányi Attila adta Rejtő Jenő egyik regényhőse után a Fleigh nevet. Együtt lettek szerelmesek a jazz-be. Mindenhol ott volt, mindenkit ismert, aki ezt a műfajt űzte az hőskorban. 1956. október 23-án is sietett haza Rákoskeresztúrra, mert a rádióban Louis Armstrong műsora szólt. Az ő generációja csak nagyon nehezen jutott hozzá imádott zenéjéhez. Áhítat volt benne, ha jazzről beszélt, amiről mindent tudott, ha modernről, ha klasszikusról beszéltünk, minden nevet, évszámot ismert. Felnőve kitanulta a bronzműves szakmát, de hamarosan zenész lett belőle. Kitűnő dobos, a szakma minden csínját ismerte, mellette trombitált. Arról volt híres, hogy dobolás közben trombitán játszotta a melódiát. Szegeden és környékén majd húsz évig zenélt. 1985-ben válása után Barátja Csányi Attila unszolására költözött vissza Budapestre, a neki oly kedves Terézvárosba. Sokat mondta, hogy ő igazi belvárosi ember, nem tudta máshol elképzelni az életét. Ekkor lett vezéralakja, trombitás, énekese az Oldsmobile Dixieland Jazz Band-nek. 1945 után ez volt az első hazai tradicionális jazz zenekar, mely amerikai frazírral, igazi médiumos lüktetésben játszott, első sorban Fleighnek köszönhetően. A „kis ember” hatalmas figurája lett a jazzéletnek. Az Oldsmobillal szárnyaltak. Az első igazán profi dixiebanda voltak, akik kizárólag zenéből éltek. A vezető Kardos Péter ügyesen menedzselt és Fleigh tökéletes választás volt.

A Papa név akkor fogant meg, mikor a Benkó Klubban 1987-ben helyettesítettek s én beszállhattam hozzájuk. Nagyon tetszett neki a játékom. Még nem is ismertük egymást, de a színpadon első szólóm után, a közönség előtt megsimogatta a fejem és széles mosollyal ezt mondta: „Fiacskám! De frankón játszol! Végre valaki!” Ekkor lett ő az én Papám, majd később mindenki Papa Fleigh-je. 33 év óriási idő, de mi megmaradtunk 33 éven át ugyanannak a barátnak. Tíz évig volt tagja a Budapest Ragtime Band-nek. Velük is szép sikereket élt meg. Kicsit kishitű volt, nem hitt a hírnevében, a varázsában, az egészet csak komédiának gondolta. A nagy emberek erénye a szerénység, és honnan is tudhatnánk, hogy mennyien szeretnek, ha nem mondjuk egymásnak? Ez után szabadúszó lett, nyugdíjas. Sosem panaszkodott, de tudhatjuk ebben a műfajban és külön a műfajon belül, ebben a stílusban a megélhetés szinte a lehetetlennel egyenlő.  Ő töretlenül muzsikált, nem volt megalkuvó, sosem tudott volna mást csinálni. Gyalázat, hogy milyen nyugdíjat kapott, gyalázat, hogy emberek ilyen nyugdíjakat kaphatnak ma, de nem emiatt zenélt. A zene volt ő maga. Friss volt, fiatalos, teli élettel. Júniusban ünnepeltük volna 80-ik születésnapját. Két hete került kórházba, azóta minden gondolatom nála járt. Bajba került és még csak bemenni sem tudtunk lelket önteni belé, ahogyan ő tette ezt velem a halál árnyékában másfél éve. Hogy milyen volt ő? Nos, Fodor Laci tegnap megüzente egy nővérke ismerősével, hogy a Bill Baley-t még el szeretné vele játszani, Papa az oxigénmaszk mögött elkezdte énekelni a nótát…

 

Bényei Tamás

 

hotjazzband_171230_147hotjazzband_171230_174

hotjazzband_171230_229


A Hot Jazz Band legújabb CD-je és Jubileumi Koncert hírek

Kedves Közönségünk!

Elkészültek a Hot Jazz Band Kicsiknek és nagyoknak című lemez illusztrációi, melyeket a grafikusi diplomával bíró zenekarvezető, Bényei Tamás készített. A zenekar hamarosan stúdióba vonul a hangfelvételeket rögzíteni, majd az utómunkák után nagyjából áprilisra elkészül a CD. Aki szeretne belőle postai utánvéttel, vagy interneten rendelni, azoknak hamarosan nyitunk erre lehetőséget.

Nemsokára elkezdjük árusítani a fennállásának 35-ik évfordulóját ünneplő zenekar jubileumi koncertjének jegyeit is, mely esemény az Erkel Színházban idén október 2-án, szombati napon lesz megtekinthető. Az év második felében már minden bizonnyal megszűnik a karanténhelyzet, addig is mindenki oltassa be magát bátran. A mihamarabbi találkozásig Üdvözlettel a Hot Jazz Band

20210108_133930


Hot Jazz Band 2020 év vége

Kedves Közönségünk, Kedves rajongóink!

Sajnálattal jelentjük be, hogy a járványhelyzetre tekintettel kénytelenek vagyunk a 2020. december 30-i Előszilveszteri Koncertünket törölni. December végéig nem várható nagymérvű javulás, ezért mindnyájunk biztonsága érdekében döntöttünk így.

Mivel idén nem tudtuk megünnepelni a zenekar fennállásának 35-ik évfordulóját, ezért 2021. október 2-án szombaton, az Erkel Színházban várjuk rajongóinkat. A Hot Jazz Band-nek a zárlat idejére mód nyílik egyéb terveit befejezni.  A jubileum kapcsán egy válogatás lemezt is készítünk a legsikeresebb magyar nyelvű számainkból. A már hat éve ígért "Hot Jazz Band kicsiknek és nagyoknak" című lemez-koncertanyag és füzetecske elkészítésére kerül sor januárban, melynek bemutatója 2021 júniusában várható. Mindkét koncerttel kapcsolatban a részleteket hamarosan közöljük.

Segélyek és pályázatok segítségével folytathatjuk a munkát, így mód nyílt egy „Raktárkoncert” megtartására októberben, melyért köszönet a szervezőknek, támogatóknak. Ez a koncert tekinthető a 2017-ben rögzített „Akusztik” koncert második részének. Ezzel a felvétellel kívánunk mindenkinek Boldog Ünnepeket! Vigyázzanak Magukra! Az Önök mindig hű Hot Jazz Band-je 

IMG_20200829_174529


GYORSHÍR - JÁRVÁNYÜGYI RENDELET

KEDVES KÖZÖNSÉGÜNK!

A LEGÚJABB JÁRVÁNYÜGYI RENDELKEZÉSEK ÉRTELMÉBEN, EGYETÉRTVE A DÖNTÉSSEL, A LEGNAGYOBB SAJNÁLATUNKRA A NOVEMBERRE MEGHIRDETETT "KÖSZÖNJÜK MAGYARORSZÁG" KONCERTJEINKET KÉNYTELENEK VAGYUNK ELHALASZTANI. A JEGYEK MINDENHOL VISSZAVÁLTHATÓAK. AZ ÚJABB RENDELKEZÉSEK FÜGGVÉNYÉBEN ÚJ IDŐPONTOKAT TERVEZÜNK, EZEKRŐL MINDENHOL ÉRTESÍTJÜK RAJONGÓINKAT. VÁRHATÓAN TAVASSZAL LESZ LEHETŐSÉGÜNK ERRE. ADDIG IS MINDENKI VIGYÁZZON MAGÁRA ÉS HALLGASSON SOK HOT JAZZ BAND-ET, AMI GARANTÁLTAN GYÓGYÍTÓ HATÁSÚ, LEGFŐKÉNT A MÉLABÚ NEVEZETŰ TÜNETEGYÜTTESRE! ÜDVÖZLETTEL ÉS SZERETETTEL A HOT JAZZ BAND

kbf_060_hotjazzband_mom_151230_004


Köszönjük Magyarország - A Hot Jazz Band novemberi koncertjei

Kedves Közönségünk!

A "Köszönjük Magyarország" program keretében, amennyiben a járványügyi készültség engedi,  novemberben négy koncertet ad a Hot Jazz Band:

7.szo MÓR, Lamberg Kastély (Szent István tér 5. Tel.:+3630/754-3356) Köszönjük Magyarország program 19.00

RÉSZLETEK: ITT

11.sze DEBRECEN, Kölcsey Központ (Hunyadi u. 1-3. Tel.:+3652/518-400) Hot Jazz Band 35-ik Jubileum, vendég Papa Fleigh - Köszönjük Magyarország program 19.00

RÉSZLETEK: ITT

21.szo DUNAHARASZTI, Laffert Kúria (Fő u. 172. Tel.:+3620/330-1279) Köszönjük Magyarország program 19.00

RÉSZLETEK KÉSŐBB

28.szo SIÓFOK, Kálmán Imre Kulturális Központ (Fő tér 2. Tel.:+3684/311-855) Hot Jazz Band 35-ik Jubileum, Köszönjük Magyarország program 19.00

RÉSZLETEK: ITT

 

Kérjük koncertjeinken a maszkviselés és távolságtartás betartását!!

Mór 2020.11.07. jazzesmor

Siófok 2020.11.28. Hot_Jazz_Band_Koncert_javított


A Hot Jazz Band a Citadellán

A Hot Jazz Band a Citadellán!

Nos, nem a várbörtönbe zárnak hamis hangokért, hanem az 1xfent meghívásának teszünk eleget. Mivel a budai zenei élet még békeidőben sem éli fénykorát, így unikális ez az esemény ahol várunkmindenkit egy nyárias estén a Gellért hegyen.

17.csü 1xfent (XI. Citadella sétány, szabad téri) 19.00

119030661_1617122915117748_6900531911252129734_o


A Hot Jazz Band ismét Szegeden!

Kedves Szegedi Rajongóinknak!

Szeptember 18. pénteken Szegedre látogat a Hot Jazz Band. Már régen nem jártunk Szöged városában, ezért tarthat nagy érdeklődésre számot az alábbi koncert. Régi atyai jóbarátunk, példaképünk, Molnár Gyula, Magyaroszág dixieland életének legendája is tiszteletét teszi nálunk egy kis örömzene reményében.

18.pé Blues Kert Vendéglő (Szeged, Fő fasor 14. Tel.:+3662/432-183) 18.00

Blues Kert Szeged