Hírek 6/15

Búcsú Eddy Davis-től

Egy nagyon szomorú hír jött Amerikából. 1987-ben, immár 33 éve, Budapesten járt Eddy Davis, Woody Allen zenekarának vezetője. A Benkó Klubban találkoztunk, jómagam egy-két szót beszéltem angolul, de barátom, Szőke Péter segített a kommunikációban.

Barátságával, közvetlenségével nagyon meglepett és hihetetlen mély hatást tett rám. Mi nem is gondoltuk, hogy szóba áll velünk egy ilyen nagyszerű, híres zenész, azonban volt valami, ami szavak nélkül is összekötött bennünket és egy életre szóló barátságot jelentett, ez pedig a BANJO. A nagykoncert másnapján meglátogattuk szállodai szobájába és hat órán át muzsikáltunk vele, sajnos zuhogott az eső, így nem tudtunk kimenni a Vörösmarty térre egy kis utcazenére, akkori "koncertjeink" színterére. Rengeteget beszélgettünk a Cotton Club filmről, zenéről, zenészekről... Életemben először beszélhettem, zenélhettem hús-vér amerikai jazz-zenésszel, aki megajándékozott egy nótával a címe "Doin' The New Lowdown", és ezzel felnyitotta a szemem egy az európai dixie repertoárnál lényegesen gazdagabb világra, a jazzkorszakra. Még 1992-ben eljött ismét Magyarországra, akkor készült a kép,

1Eddy Davis és Bényei Tamás 1992.

majd mikor Woody Allen-nel Budapesten járt, sajnos nem találkoztunk. A múlt őszön szerettem volna New York-ba utazni és találkozni vele is, azonban hirtelen kórházba kerültem, megűtöttek, ezért a következő őszt céloztam meg, egy utazásra, azonban most ő került ugyanebbe a helyzetbe, sajnos neki nem sikerült, ami nekem igen. Magasabb erők már nem akarták, hogy lássuk egymást. Ami maradt nekem, az a zenéje, emléke és egy képeslap, amit több mint 30 éve őrzök, melyet levelemre írt válaszul és a világot jelentette akkor, a kommunista diktatúrában.

20001

20002

Most ez a világ lett szegényebb. Mélységes szomorúság mindez...

Eddy egy baleset miatt került kórházba, ahol megfertőződött és a járvány áldozata lett. 80 éves volt. Ezért is minden Kedves Rajongónk vigyázzon nagyon magára!

Bényei Tamás - zenekarvezető 


Dr. Freund Tamás neurobiológus előadása az improvizációról

Kedves Közönségünk!

Nemrégiben a Cziffra György Fesztivál keretében Dr. Freund Tamás nemzetközi hírű neurobiológus professzor tartott előadást a zene, ezen belül az improvizáció, agyra gyakorolt hatásairól, mely előadásban a Hot Jazz Band zenéje is felcsendül. Az előadást erre a linkre kattintva nézhetik meg. Továbbá itt látható egy részlet 2018-as előszilveszteri koncertünkből, melyen Dr. Freund Tamás mint nagyszerű klarinétjátékos is bemutatkozik.  

hotjazzband_181230_094_small

hotjazzband_181230_096_small

Dr. Freund Tamás és a Hot Jazz Band a zenekar előszilveszteri koncertjén 2018-ban


Hungarian All Stars

Kedves Közönségünk!

A "Hungarian All Stars Kiskőrösön" című cikkünkhöz kapcsolódó riport jelent meg az interneten, melyet nagy örömmel osztunk meg: Hungarian All Stars kiskőrösi riport

A Hungarian All Stars a Hot Jazz Band 20-ik jubileumi koncertjén 2005-benA Hungarian All Stars a Hot Jazz Band 20-k jubileumi koncertjén


A Hot Jazz Band a TV-ben számol be néhány programjáról

 

Az elmúlt hét péntekén a "Kult 30" című TV-műsorban (@m5tvhu) szerepelt a Hot Jazz Band, melyben készülőben lévő gyermeklemezéről játszotta el Márkus Alfréd "Yo-Yo" című szerzeményét:. A fevétel megtekinthető a következő linken.

_ADY7719

 


A Hungarian All Stars Kiskőrösön

 

Igazi jazztörténeti csemege ígérkezik 2020. január 17. pénteken, Kiskőrösön, az Úttörténeti Múzeumban (Dózsa György út 38. Tel.:+3678/511-935) ahol az 1996-ban alakult Hungarian All Stars lép fel. A zenekar Bényei Tamás kezdeményezésére jött létre és Magyarország vezető dixieland zenekarainak tagjaiból alakult. Papa Fleigh (Oldsmoblie Dixieland, Budapest Ragtime) - trombita, Nagy Iván (Benkó Dixieland) - harsona, Molnár Gyula (Molnár Dixieland) - klarinét, Apáti János (Apáti Dixieland) - zongora, Bényei Tamás (Hot Jazz Band) - gitár, bendzsó, Juhász Zoltán (Hot Jazz Band) - nagybőgő, Galbács István (Hot Jazz Band) - dob. Az immár 23 éves kezdeményezés előtt sosem fordult elő, hogy a magyar klasszikus jazz emblematikus figurái egy zenekarban játszottak volna örömzenét. A Kőrösi Szürkeverebek Jazzbandájának meghívására ismét felharsan a dixie a nagy öregek tolmácsolásában. Várunk mindenkit!!!

1A Hungarian All Stars a Magyar Rádióban, Papa Fleigh, Nagy Iván, Apáti János, Bényei Tamás, Molnár Gyula és Juhász Zoltán 1996

Papa Fleigh, Nagy Iván, Apáti János, Bényei Tamás, Molnár Gyula, Juhász Zoltán a Magyar Rádió 8-as stúdiójában 1996-ban

 


Újévi koncertek

 

Óbudai Társaskör 2020.01.23.

 

 

 

Szigetszentmiklós 2020.01.18.

 

 

Dunaújváros 2020.01.11.


Köszöntjük 2020-at

 

Köszöntjük a 2020-as éveket!!!

Épp 100 éve kezdődött el a híres jazzkorszak, amitől kezdve három évtizeden át az egész világ a jazz bűvöletében élt, mindenki erre az újdivatú zenére mulatott. Az 1910-es években született meg mindezek alfája és omegája, a dixieland zene New Orleans-ban, amely lett a későbbi jazz és az azt követő összes könnyűzene ősatyja, 100 éven át megőrizve frissességét.

A Hot Jazz Band kicsit visszatekint az eseményekben gazdag mögöttünk álló évre. Múlt januárban ismét egy rangos komolyzenei együttes megtisztelő meghívásának tehettünk eleget, ezúttal a MÁV Szimfonikusok újévi koncertjén vehettünk részt, mely a nagy érdeklődésre való tekintettel dupla előadás lett. Februárban a nagy sikerre való tekintettel már másodszor léphettünk fel a Cziffra Fesztiválon Sárközi Lali zenekarával. Márciusban zenélhettünk a Kossuth díjas művészeknek rendezett vacsorán. Zenekarunk debütálhatott olyan településeken, mint Dunaharaszti, Gyirmót, Balatonkenese, Kémes, Martonvásár, Balatonszabadi, Maglód. A filmvilág ismét felfigyelt ránk és Vitézy László Házasságtörés című TV-filmjében szerepelhettünk, immáron a képernyőre is felkerült a zenekar. Siófokon 16-ik éve lehettünk házigazdái a New Orleans Jazz Fesztiválnak. Tizenkettedik éve lehetünk vendégei a Fővárosi Állat- és Növénykert nyári koncertjeinek. Tizedik évadunkat adtuk a Parola Vendéglőben Szentendrén és idén 2020-ban kezdjük tizedik évadunkat a Ladó Kávézóban. Év végén Bíró Eszter művésznő jóvoltából, Arató Judit meghívására a Frankel Zsinagógában, Hanuka ünnepi koncertet adhattunk. Év közben pedig ismét járhattunk Szlovénia fővárosában Ljubljanában és ellátogathattunk a felvidéki Somorjára és a erdélyi Nagybányára.

Reméljük, hogy ’20-as évek is épp oly békés és jazz-ban gazdag évtized lesz, mint a száz évvel ezelőtti. Kívánunk mindenkinek Boldog Újévet!!!

 

a Hot Jazz Band

IMG_3170

80371268_1464674230362263_6481206272157810688_o46317771_1921229937926330_4549804284245442560_n

 


Újabb filmben szerepel a Hot Jazz Band

Kedves Közönségünk, Kedves Rajongóink!

Karrierjében ismét mérföldkőhöz érkezett zenekarunk. Eddig hat filmben voltunk hallhatóak, most pedig a Vitézy László által rendezett Házasságtörés című TV-filmben képernyőre is kerül a Hot Jazz Band. Várunk mindenkit szeretettel a TV-készülékek elé december 8-án, vasárnap este 21.20 perckor a Duna TV csatornán.

Itt látható a filmelőzetes

 

Hot Jazz Band előszilveszteri koncert, PÓTELŐADÁS, MOM Kulturális Központ (XII. Csörsz u. 18. Tel.:+361/319-9854) 2019. december 30. hétfő 17.00 óra. Itt válthatóak a JEGYEK

IMG_3174

Házasságtörés c. TV-film férfi főszereplői, Nagy Péter és Pindroch Csaba a Hot Jazz Band társaságában

IMG_3170

A Hot Jazz Band és Vitézy László filmrendező, mint tiszteletbeli dobos, a Házasságtörés c. TV-film forgatásán


Hot Jazz Band előszilveszteri koncert PÓTELŐADÁS

Hot Jazz Band előszilveszteri koncert, PÓTELŐADÁS, MOM Kulturális Központ (XII. Csörsz u. 18. Tel.:+361/319-9854) 2019. december 30. hétfő 17.00 óra

Kedves Közönségünk, Kedves Hot Jazz Band rajongók!

A nagy érdeklődésre való tekintettel idén is tartunk pótelőadást az előszilveszteri koncertünkön. Interneten az alábbi linken válthatóak a  JEGYEK

A Hot Jazz Band hagyományos előszilveszteri koncertjén visszatekint az eltelt eseménygazdag évre, hisz idén TV-filmben is szerepeltek, és a Hot Jazz Band kicsiknek és nagyoknak c. anyagából, valamint Fodor László, a zenekar virtuóz klarinétosának szólókoncertjéből ad válogatást.

Az egyik vendég a hazai dixieland élet doyenje, nemzedékek dixie-tanára, Apáti János csodálatos zongorajátékával, s a másik vendég egy friss zenei barátság, Bíró Eszter személyében.  Ritka alkalom, hogy a Kossuth díjas Hot Jazz Band műsorában énekesnőt lát vendégül, azonban ezt most megkülönböztetett örömmel teszi, hisz a gyereklemeziről, színházi és filmszerepeiről jól ismert Bíró Eszter az USA-ban végezte tanulmányait, így van bőven közös mindkettejük repertoárjában. A csodálatos hangú énekesnő többek közt eMeRTon, Fonogram, Gundel Művészeti és Cosmopolitan Nagydíjakkal büszkélkedhet így a díjakban szintén bővelkedő zenekar és a kiváló művésznő műsora nagyszerű színvonalú zenei élménynek ígérkezik.

Az 1920-as ’30-as, ’40-es évek a forró jazz muzsikájának szerelmesei nem is búcsúztathatnák alkalmasabb helyen az óévet egy pohár pezsgő kíséretében, mint december 30-án a MOM Kulturális Központban.


Hot Jazz Band előszilveszteri koncert 2019

Hot Jazz Band előszilveszteri koncert, MOM Kulturális Központ (XII. Csörsz u. 18. Tel.:+361/319-9854) 2019. december 30. hétfő 20.00 óra

Inerneten az alábbi linken válthatóak a JEGYEK .

A Hot Jazz Band hagyományos előszilveszteri koncertjén visszatekint az eltelt eseménygazdag évre, hisz idén TV-filmben is szerepeltek, és a Hot Jazz Band kicsiknek és nagyoknak c. anyagából, valamint Fodor László, a zenekar virtuóz klarinétosának szólókoncertjéből ad válogatást.

Az egyik vendég a hazai dixieland élet doyenje, nemzedékek dixie-tanára, Apáti János csodálatos zongorajátékával, s a másik vendég egy friss zenei barátság, Bíró Eszter személyében.  Ritka alkalom, hogy a Kossuth díjas Hot Jazz Band műsorában énekesnőt lát vendégül, azonban ezt most megkülönböztetett örömmel teszi, hisz a gyereklemeziről, színházi és filmszerepeiről jól ismert Bíró Eszter az USA-ban végezte tanulmányait, így van bőven közös mindkettejük repertoárjában. A csodálatos hangú énekesnő többek közt eMeRTon, Fonogram, Gundel Művészeti és Cosmopolitan Nagydíjakkal büszkélkedhet így a díjakban szintén bővelkedő zenekar és a kiváló művésznő műsora nagyszerű színvonalú zenei élménynek ígérkezik.

Az 1920-as ’30-as, ’40-es évek a forró jazz muzsikájának szerelmesei nem is búcsúztathatnák alkalmasabb helyen az óévet egy pohár pezsgő kíséretében, mint december 30-án a MOM Kulturális Központban.

 

hotjazzband_181230_027_small

bíró eszter - 3Apáti János