Hírek 7/15

A Hot Jazz Band ismét a Fat Mo's-ban

Az év végén ismét visszatérünk egykori törzshelyünkre a Nyári Pál utcába egy klubhangulatú est erejéig.

23.szo Fat Mo’s (V. Nyári Pál u. 11. Tel.:+361/266-8027) 21.00

28511480_2037936829566598_1190853108_n


A Hot Jazz Band és a Talamba Cegléden

Kedves Közönségünk!

A Talamba ütősegyüttessel tavalyi nagysikerű műsorunkkal ezúttal Cegléden újrázunk. 2019. December 28. szombat 19.00 óra, Cegléd, Kossuth Művelődi Központ (Kossuth tér 5/a, Tel.:+3653/505-041) Amerikai-magyar est, a Hot Jazz Band és a Talamba koncertje 19.00

 

Cegléd - Talamba, Hot Jazz Band 2019.09.18.


A Hot Jazz Band az Új Színházban a Színházak Éjszakáján

Kedves Közönségünk!

Egy megtisztelő meghívásnak tehettünk eleget az elmúlt hétvégén. Dörner György színművész, színi igazgató úr meghívására az Új Színház színpadán játszhattunk egy kis koncerten a Színházak Éjszakáján. Előttünk a színház zenekara lépett fel Dörner György  (gitár, ének) vezetésével, s a színház művészei szemezgettek a magyar rock zenei terméséből. Különleges élmény volt számunkra azon a színpadon debütálni, ahol Jávor Pál egyik utolsó színházi szerepét játszhatta 1958-ban. Köszönjük a meghívást!!

Dörner György és a Hot Jazz Band 2019

Dörner György és a Hot Jazz Band a Színházak Éjszakáján, 2019-ben


A Hot Jazz Band és Bíró Eszter koncertje

Kedves Közönségünk!

A Hot Jazz Band és Bíró Eszter koncertje, Bálint Ház (VI. Révay u. 16. Tel.: +361/791-0100) szeptember 22. vasárnap 20.00 óra

"Ritka alkalom, hogy a Kossuth díjas Hot Jazz Band műsorában énekesnőt lát vendégül, azonban ezt most megkülönböztetett örömmel teszi, hisz a gyereklemeziről, színházi és filmszerepeiről jól ismert Bíró Eszter az USA-ban végezte tanulmányait, így van bőven közös mindkettejük repertoárjában. A csodálatos hangú énekesnő többek közt eMeRTon, Fonogram, Gundel Művészeti és Cosmopolitan Nagydíjakkal büszkélkedhet így a díjakban szintén bővelkedő zenekar és a kiváló művésznő műsora nagyszerű színvonalú zenei élménynek ígérkezik. A koncertnek helyet adó Bálint Ház tiszteletére a Hot Jazz Band a maga stílusában megszólaltat néhány jól ismert klezmer dalt is. Érdemes tehát ezen a szeptemberi estén egy kis koncertélménnyel feltöltődni."

A helyszínen és interneten itt válthatóak a JEGYEK .

bíró eszter - 3


Le Havre 1994

Le Havre 1994

Napra pontosan 25 éve és 22 napja, 1994. július 8-án aratta első külföldi sikerét a Hot Jazz Band. Korábbi franciaországi utcazenélésük alkalmával nyomtak a kezükbe egy nevezési szórólapot 1993-ban Dél-Fanciaországban, hogy induljanak a következő év nyarán Le Havre-ban, a Szövetségesek Partraszállásának 50-ik évfordulója alkalmából megrendezett normandiai fesztiválon, a Nemzetközi Louis Armstrong Jazz Versenyen.

3

Egy kiküldött magnókazetta alapján, nagy meglepetésre, meghívták a teljesen ismeretlen, fiatal magyar zenekart, melynek átlagéletkora akkoriban 27 év volt. A versenyre összesen nyolc zenekar érkezett a Hot Jazz Band-en kívül, a Hot House (USA), a Vistula River Brass Band (Lengyelország), az Anthracite (Franciaország), Phoenix Jazz Band (Franciaország), a Jazzophone (Franciaország), a Milano Jazz Gang (Olaszország), a New Moscou Jazz Band (Oroszország). A zsűriben olyan neves művészek is ültek, mint Acker Bilk angol klarinétművész, Irakli, Alain Bouchet és Guy Touvron francia trombitaművészek.

1Acker Bilck és Bényei Tamás, Le Havre 1994.

Acker Bilk, Bényei Tamás és Daniel Huck, Le Havre 1994

1Alain Bouchet és Bényei Tamás, Le Havre 1994.

Alain Bouchet és Bényei Tamás, Le Havre 1994

A versenyprogramban szerepelt egy kötelező darab, Louis Armstrong szerzeménye, a virtuóz Cornet Chop Suey. A három fordulós verseny végén a döntőbe jutott három zenekar Le Havre-i Grand Volcan Színházban 15 perces programot adott elő. A Hot Jazz Band akkori tagjai Bényei Tamás - tp, voc, Szalóky Béla - tb, Szőke Péter - cl, Kukta Béla - bj, Juhász Zoltán - b, Galbács István - dr voltak. 

1

2

A zsűri döntése alapján egyöntetűen a Hot Jazz Band bizonyult a legjobb előadónak. A díjátadó hatalmas örömzenébe és dixieland fiesztába csapott át, melybe a zsűri tagjai is beszálltak, s a nézőtérre masírozva adták elő a Szentek Bevonulása című örökzöldet.

Le Havre 1994

A magyar jazz óriási sikere volt ez, hiszen a világ politikai átrendeződésének lehettünk tanúi, amikor a második világháborút lezáró esemény ünnepén, a vesztes országokból is hívtak művészeket, s Franciaországban, nemzetközi jazz versenyen előtte soha magyar zenekar még nem nyert versenyt.

1994_lehavre


"Miért vidám a kenguru?" - Koncert az Állatkertben

Kedves Közönségünk!
"MIÉRT VIDÁM A KENGURU?" CÍMMEL ADUNK KONCERTET A BÉNYEI TAMÁS ÉS A GRAMOPHONIA HOT JAZZ ORCHESTRA-val.

Várjuk Önöket egy kellemes estére a Fővárosi Állat- és Növénykertbe (XIV. Állatkerti krt. 6-12. Tel.:+361/273-4901),

JÚLIUS 31. SZERDAI napon, 20.30-as kezdéssel. A belépők 19.00 órától esti állatkerti sétára adnak lehetőséget, és a koncert előtt állatbemutató látható Hanga Zoltán társaságában. A koncerten táncbemutatót láthatunk a Swing Potatoes táncosainak előadásában.

Az alábbi linken válthatóak a JEGYEK .

A zenekar tagjai:

Bényei Tamás – trombita, bendzsó, ének (zenekarvezető, producer)

Korb Attila– trombita, basszusszaxofon

Szalóky Béla – trombita

Kovács Tamás – harsona

Fodor László – altszaxofon, klarinét

Dennert Árpád – altszaxofon, klarinét

Mátrai Zoltán– tenorszaxofon, klarinét

Nagy Iván– zongora

Szabó Lóránt – gitár, bendzsó

Juhász Zoltán – bőgő

Galbács István – dob 

tomi és a kenguru


Koncert az Esztergomi Várszínházban

Kedves Közönségünk!

Egy kiemelt nyári koncertünkre szeretnénk felhívni az Esztergom- és környékbeli Hot Jazz Band rajongók figyelmét. 
Augusztus 3.szo Esztergomi Várszínház (Szent István tér 1. Tel.:+3630/9415-378) 21.00 óra Hot Jazz Band koncert

JEGYEK AZ ALÁBBI HELYEKEN ÉS MÓDON VÁSÁROLHATÓK:

Chatedrális Tours Utazási Iroda (Esztergom, Bajcsy-Zsilinszky utca 26., tel.: +3633/520-260)

Az előadás napján 18 órától a helyszínen, Tel.:+3630/9415-378

esztergomi várszínház


Koncert az Állatkertben

Kedves Közönségünk!

Egy kiemelt nyári koncertünkre hívjuk fel figyelmüket. Nagyzenekarunkkal, a Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra-val várjuk Önöket egy kellemes estére a Fővársi Állat- és Növénykertbe (XIV. Állatkerti krt. 6-12. Tel.:+361/273-4901) JÚLIUS 31. SZERDAI napon, 20.30-as kezdéssel. A műsorunk címe: "Miért vidám a kenguru?" A heylfoglalás érkezési sorrenddben történik, a koncertet egy esti állatkerti séta előzheti meg. Már kaphatóak a  JEGYEK .

Hanga Zoltán és Bényei Tamás 2019

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője és Bényei Tamás a Hot Jazz Band vezetője az állatkerti koncertsorozat sajtótájékoztatóján 2019-ben

52475628_2241819196039371_172727311014035456_n

A Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra


Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál

Siófok 2019


Sacramento 1999

Sacramento 1999

 

Pontosan húsz évvel ezelőtt, 1999. május 20-án hat magyar dixieland zenész ült fel egy repülőgépre, hogy meghódítsa Amerikát. Útjuk Amsterdamon és New Yorkon át Kalifornia fővárosába,  Sacramento-ba vezetett, ahol 26-ik alkalommal rendezték meg a Sacramento Jazz Jubulee-t, a világ legnagyobb szabású tradicionális, illetve klasszikus jazz találkozóját.

A fesztivál 123 zenekarából kilenc érkezett más országokból, mint Kanada (2), Guatemala, Anglia, Japán, Ausztrália, Szlovénia, Svédország és a magyar Hot Jazz Band. A zenekarok széles palettája, az amatőr, félprofi, profi együttesek mellett olyan világsztárok is felléptek, mint Abe Most, a Mills Brothers, Spiegle Willcox, Tommy Saunders, Ed Metz Jr., Howard Alden, Jake Hanna, Allan Vaché. A Hősök Napja, azaz Memorial Day Week End hétvégéjén (minden május utolsó hétvégéje), a négy nap alatt több mint százezer látogató és a 123 zenekar ottlétét, a mintegy 60 színpad koncertjeit közel háromezer önkéntes segítette. E számok is mutatják ennek a hatalmas idegenforgalmi látványossággá duzzadt eseménynek az óriási méreteit.

Egy hétig, az akklimatizáció idejére, a Hot Jazz Band városszerte koncertekkel hirdette a fesztivál közeledtét, majd a négy napos fesztiválon tizenegy koncertet adott nagy sikerrel, hogy aztán a rá következő években még öt alkalommal öregbítse Magyarország hírét az Újvilágban. Virtuóz játékának és sikerének köszönhetően Bényei Tamást, a zenekar vezetőjét, énekesét, trombitását, banjo-szólistáját a következő évben beválogatták a bendzsó-koncertek válogatott fellépői közé.

„Kimondhatatlanul nagy élmény egy magyar jazz-zenésznek Amerika földjére lépni. Szeretett stílusunk szülőhazájában sikerrel szerepelni a legnagyobb dolog, amit európai zenész megélhet, s mi, magyarok, akik jogfosztottságunkban oly sokáig elzárva éltünk a nagyvilágtól, tudjuk igazán értékelni, mit jelenthet e siker. Szinte semmilyen háttere, segítsége nem volt a kelet európai jazz-zenésznek, forrásokhoz nem jutottunk, kevés, lopott csempészárunak számító hangfelvételekből próbáltuk megtanulni, hogyan is csinálják ezt odaát. Itteni silány másolatai az eredeti amerikai műfajnak nem segítettek közelebb jutni rajongott zenénkhez. Kétszeres tehát a siker élménye. Az USA-t meglátni nekem személy szerint háromszoros, mert őseim állampolgárként is megjárták Amerika földjét, s második hazájukként emlegették, amíg éltek. Hallani élő forrásból a zenét, mit szeretünk, nem lehet ennél nagyobb ajándék. Köszönjük Sacramento! Bényei Tamás 1999.”

(Ha csak kicsiben is, de 2019. július 11-14. között Siófokon hasonló hangulat várja az oda látogatókat.)

Sacramento 1999

A Sacramenot Jazz Jubelee 1999-es műsorfüzete

Sacramento 1999 - 2

A Hot Jazz Band programja az 1999-es Sacramento Jazz Jubelee-n

Sacramento 2000

A Sacramento Jazz Jubelee 2000-ben kiadott műsorfüzete, ahol Bényei Tamás név szerint szerepel a bendzsókoncertek beharangozójában