Hírek 7/17

Horvátország - Murter szigete

Kedves Közönségünk!

Lassan elindul a zenei élet és vele a Hot Jazz Band is útra kel. A Zágrábi Magyar Intézet meghívására Horvátországba, Murter szigetére látogatunk, hogy péntek este koncertet adjunk. Harsonásunk, Kovács Tomi, biciklibalesetet szenvedett, úgyhogy ezúttal kitűnő kollégánk, Korb Attila kísér el bennünket erre a villámlátogatásra. Aki nem tud ott lenni Murter szigetén pénteken, azt várjuk nagy szeretettel a jövő szerdán a Mazel Tov-ban (VII. Akácfa u. 47. Tel.:+3670/626-4280)  20.30-kor, Eisemann Mihály dalaival.

Mađarski-dan_Murter_Plakat


Karantén utáni első koncert - Mazelt Tov

Kedves Közönségünk!

A hosszú kényszerpihenő után végre először muzsikálhatunk Önöknek.

Június 9-én, kedden várjunk minden kedves kikapcsolódni vágyót a már újra megnyílt Mazel Tov étteremben (VII. Akácfa u. 47. Tel.:+3670/626-4280). Kezdés 20.30-kor. A karantén után a zenekar tagjai egymással is először találkoznak, már csak ezért is érdemes eljönni.

Mazel Tov HJB

 


Fréjus Saint Raphael - Franciaország 1995. június 30 - július 2.

25 évvel ezelőtt a Cote D'Azur-ön, Franciaországban, Fréjus Saint Raphaelben került megrendezésre a XIV-ik Nemzetközi New Orleans Jazz Verseny/XIV-eme Competition Internationale De Jazz New Orleans. Az résztvevő 54 zenekar 13 európai országból és Ausztráliából érkezett a három napos versenyre, mely léptékeit tekintve a világ legnagyobb szabású ilyen eseménye volt. A díj elnevezése Sidney D'Or, a New Orleans-i születésű, később Franciaországban letelepedett kreol zenészről, a híres Petite Fleur szezőjéről, Sidney Bechet-ről kapta nevét (Sidney Bechet).

1. prospektus - országok

A fesztivál prospektusa a résztvevő országok térképével

2. prospektus - résztvevők

A fesztiválon résztvevő zenekarok névsora ( az ausztrál zenekar később érkezett)

Az első napon, az első fordulóban tíz színpadon 5-5 zenekar adott 20 perces műsort a gyönyörű francia tengerparti sétányon, a sok ezer sétáló turista nagy tetszésére. A húsztagú zsűrit híres zenészek, újságírók, szakírók alkották, melynek 2-2 tagja a közönség soraiból értékelte a zenekarok zenei, előadói és művészeti teljesítményét.

A második napon a továbbjutó tíz zenekar a tíz színpadon egy-egy órás műsort adott, ezen a két estén mód nyílt az örömzenére is. Barátunk, Georges Lengyel, aki ezidőtájt a város megbecsült polgára volt, a magyar zenekarok részvételét koordinálta s ezen túl a helyi bowlingpályát üzemeltette, ahol a Hot Jazz Band és a Bohém Ragtime Jazz Band a zsűri néhány tagjával örömzenét adhatott. Ekkor volt tagja a zsűrinek az épp Európában turnézó Joe Muranyi, a Louis Armstrong All Stars egykori magyar származású klarinétosa (What A Wonderful World).

Jam session Alain Bouchet és Marc Laferriére társaságában Saint Raphaelben 1995-ben

Örömzene  Saint Raphaelben: Bényei Tamás, Alain Bouchet, Szőke Péter, Fodor László, Marc Lafferére

Jam session Joe Muranyival Saint Raphaelban 1995-ban

Örömzene Joe Muranyival Georges Lengyel Bowlingtermében

A harmadik, egyben befejező napon, a döntőben négy zenekar mérettethette meg magát, ezúttal a ötezer főt befogadó Agora du Palais des Congress szabadtéri színpadán. A gálaműsorral egybekötött esten felléptek Franciaország legnevesebb tradicionális jazz-zenészei, a zsűri tagjai Joe Muranyival egyetemben. A döntőbe jutott négy zenekarból a Magyarországról érkezett Hot Jazz Band vitte el a pálmát. A húsztagú zsűriből tizenkilencen a magyar együttesre szavaztak.

Sidney D'Or, Saint Raphael 1995 díjátvétel Galbács István, Szőke Péter, Bera Zsolt, Bényei Tamás

Galbács István, Szőke Péter, Bera Zsolt, Bényei Tamás a Sidney D'Or elnevezésű díjjal

Franciaország a világ kulturális központja lett XIX-ik század végén, s ezt a státusát a mai napig őrzi, számtalan rangos jazz-fesztiváljával (Nizza, Marciac, Montloius, Samois...) a világ jazz-zenei központja, hatalmas zenei élettel, kitűnő zenészekkel, nem beszélve New Orleans és a New Orleans-i zene francia vonatkozásairól. Csak jazz folyóirat, mely a tradicionális jazz-élettel foglalkozik több is megjelenik, s a helyi és országos napilapok is több cikkben foglalkoztak az eseménnyel, s egyúttal a magyar zenekar győzelmével.

Jazz Dixie,Swing N8 - Saitn Raphael 1995-5

Jazz Dixie,Swing N8-2- Saitn Raphael 1995-6

La depéche - St. Raphael 1995

Satchmo öröksége - a képen Georges Lengyel, Joe Muranyi és a Hot Jazz Band a győzelem másnapján (az utcán a járó-kelők felismertek és ily módon köszöntöttek bennünket: "Félicitation!!!") 

Les Arcs - Saint Raphael 1995

"A Budapesti zenekar  libabőrösre varázsolta a közönséget"

Saitn Raphael 1995

Saitn Raphael 1995-2

One More Time, Geneva - Saitn Raphael 1995

One More Time - Jazzmagazin Genfből


Búcsú Eddy Davis-től

Egy nagyon szomorú hír jött Amerikából. 1987-ben, immár 33 éve, Budapesten járt Eddy Davis, Woody Allen zenekarának vezetője. A Benkó Klubban találkoztunk, jómagam egy-két szót beszéltem angolul, de barátom, Szőke Péter segített a kommunikációban.

Barátságával, közvetlenségével nagyon meglepett és hihetetlen mély hatást tett rám. Mi nem is gondoltuk, hogy szóba áll velünk egy ilyen nagyszerű, híres zenész, azonban volt valami, ami szavak nélkül is összekötött bennünket és egy életre szóló barátságot jelentett, ez pedig a BANJO. A nagykoncert másnapján meglátogattuk szállodai szobájába és hat órán át muzsikáltunk vele, sajnos zuhogott az eső, így nem tudtunk kimenni a Vörösmarty térre egy kis utcazenére, akkori "koncertjeink" színterére. Rengeteget beszélgettünk a Cotton Club filmről, zenéről, zenészekről... Életemben először beszélhettem, zenélhettem hús-vér amerikai jazz-zenésszel, aki megajándékozott egy nótával a címe "Doin' The New Lowdown", és ezzel felnyitotta a szemem egy az európai dixie repertoárnál lényegesen gazdagabb világra, a jazzkorszakra. Még 1992-ben eljött ismét Magyarországra, akkor készült a kép,

1Eddy Davis és Bényei Tamás 1992.

majd mikor Woody Allen-nel Budapesten járt, sajnos nem találkoztunk. A múlt őszön szerettem volna New York-ba utazni és találkozni vele is, azonban hirtelen kórházba kerültem, megűtöttek, ezért a következő őszt céloztam meg, egy utazásra, azonban most ő került ugyanebbe a helyzetbe, sajnos neki nem sikerült, ami nekem igen. Magasabb erők már nem akarták, hogy lássuk egymást. Ami maradt nekem, az a zenéje, emléke és egy képeslap, amit több mint 30 éve őrzök, melyet levelemre írt válaszul és a világot jelentette akkor, a kommunista diktatúrában.

20001

20002

Most ez a világ lett szegényebb. Mélységes szomorúság mindez...

Eddy egy baleset miatt került kórházba, ahol megfertőződött és a járvány áldozata lett. 80 éves volt. Ezért is minden Kedves Rajongónk vigyázzon nagyon magára!

Bényei Tamás - zenekarvezető 


Dr. Freund Tamás neurobiológus előadása az improvizációról

Kedves Közönségünk!

Nemrégiben a Cziffra György Fesztivál keretében Dr. Freund Tamás nemzetközi hírű neurobiológus professzor tartott előadást a zene, ezen belül az improvizáció, agyra gyakorolt hatásairól, mely előadásban a Hot Jazz Band zenéje is felcsendül. Az előadást erre a linkre kattintva nézhetik meg. Továbbá itt látható egy részlet 2018-as előszilveszteri koncertünkből, melyen Dr. Freund Tamás mint nagyszerű klarinétjátékos is bemutatkozik.  

hotjazzband_181230_094_small

hotjazzband_181230_096_small

Dr. Freund Tamás és a Hot Jazz Band a zenekar előszilveszteri koncertjén 2018-ban


Hungarian All Stars

Kedves Közönségünk!

A "Hungarian All Stars Kiskőrösön" című cikkünkhöz kapcsolódó riport jelent meg az interneten, melyet nagy örömmel osztunk meg: Hungarian All Stars kiskőrösi riport

A Hungarian All Stars a Hot Jazz Band 20-ik jubileumi koncertjén 2005-benA Hungarian All Stars a Hot Jazz Band 20-k jubileumi koncertjén


A Hot Jazz Band a TV-ben számol be néhány programjáról

 

Az elmúlt hét péntekén a "Kult 30" című TV-műsorban (@m5tvhu) szerepelt a Hot Jazz Band, melyben készülőben lévő gyermeklemezéről játszotta el Márkus Alfréd "Yo-Yo" című szerzeményét:. A fevétel megtekinthető a következő linken.

_ADY7719

 


A Hungarian All Stars Kiskőrösön

 

Igazi jazztörténeti csemege ígérkezik 2020. január 17. pénteken, Kiskőrösön, az Úttörténeti Múzeumban (Dózsa György út 38. Tel.:+3678/511-935) ahol az 1996-ban alakult Hungarian All Stars lép fel. A zenekar Bényei Tamás kezdeményezésére jött létre és Magyarország vezető dixieland zenekarainak tagjaiból alakult. Papa Fleigh (Oldsmoblie Dixieland, Budapest Ragtime) - trombita, Nagy Iván (Benkó Dixieland) - harsona, Molnár Gyula (Molnár Dixieland) - klarinét, Apáti János (Apáti Dixieland) - zongora, Bényei Tamás (Hot Jazz Band) - gitár, bendzsó, Juhász Zoltán (Hot Jazz Band) - nagybőgő, Galbács István (Hot Jazz Band) - dob. Az immár 23 éves kezdeményezés előtt sosem fordult elő, hogy a magyar klasszikus jazz emblematikus figurái egy zenekarban játszottak volna örömzenét. A Kőrösi Szürkeverebek Jazzbandájának meghívására ismét felharsan a dixie a nagy öregek tolmácsolásában. Várunk mindenkit!!!

1A Hungarian All Stars a Magyar Rádióban, Papa Fleigh, Nagy Iván, Apáti János, Bényei Tamás, Molnár Gyula és Juhász Zoltán 1996

Papa Fleigh, Nagy Iván, Apáti János, Bényei Tamás, Molnár Gyula, Juhász Zoltán a Magyar Rádió 8-as stúdiójában 1996-ban

 


Újévi koncertek

 

Óbudai Társaskör 2020.01.23.

 

 

 

Szigetszentmiklós 2020.01.18.

 

 

Dunaújváros 2020.01.11.


Köszöntjük 2020-at

 

Köszöntjük a 2020-as éveket!!!

Épp 100 éve kezdődött el a híres jazzkorszak, amitől kezdve három évtizeden át az egész világ a jazz bűvöletében élt, mindenki erre az újdivatú zenére mulatott. Az 1910-es években született meg mindezek alfája és omegája, a dixieland zene New Orleans-ban, amely lett a későbbi jazz és az azt követő összes könnyűzene ősatyja, 100 éven át megőrizve frissességét.

A Hot Jazz Band kicsit visszatekint az eseményekben gazdag mögöttünk álló évre. Múlt januárban ismét egy rangos komolyzenei együttes megtisztelő meghívásának tehettünk eleget, ezúttal a MÁV Szimfonikusok újévi koncertjén vehettünk részt, mely a nagy érdeklődésre való tekintettel dupla előadás lett. Februárban a nagy sikerre való tekintettel már másodszor léphettünk fel a Cziffra Fesztiválon Sárközi Lali zenekarával. Márciusban zenélhettünk a Kossuth díjas művészeknek rendezett vacsorán. Zenekarunk debütálhatott olyan településeken, mint Dunaharaszti, Gyirmót, Balatonkenese, Kémes, Martonvásár, Balatonszabadi, Maglód. A filmvilág ismét felfigyelt ránk és Vitézy László Házasságtörés című TV-filmjében szerepelhettünk, immáron a képernyőre is felkerült a zenekar. Siófokon 16-ik éve lehettünk házigazdái a New Orleans Jazz Fesztiválnak. Tizenkettedik éve lehetünk vendégei a Fővárosi Állat- és Növénykert nyári koncertjeinek. Tizedik évadunkat adtuk a Parola Vendéglőben Szentendrén és idén 2020-ban kezdjük tizedik évadunkat a Ladó Kávézóban. Év végén Bíró Eszter művésznő jóvoltából, Arató Judit meghívására a Frankel Zsinagógában, Hanuka ünnepi koncertet adhattunk. Év közben pedig ismét járhattunk Szlovénia fővárosában Ljubljanában és ellátogathattunk a felvidéki Somorjára és a erdélyi Nagybányára.

Reméljük, hogy ’20-as évek is épp oly békés és jazz-ban gazdag évtized lesz, mint a száz évvel ezelőtti. Kívánunk mindenkinek Boldog Újévet!!!

 

a Hot Jazz Band

IMG_3170

80371268_1464674230362263_6481206272157810688_o46317771_1921229937926330_4549804284245442560_n