Hírek 9/11

DREZDAI DIXIELAND FESZTIVÁL 2017.

A Hot Jazz Band eddigi pályafutása során harmadszor vesz részt a patinás Drezdai Dixieland Fesztiválon (május 19-21.), amely 2017-ben negyvenhatodik alkalommal várja a stílus szerelmeseit. A még ma is lelkes szervező, Joachim Schlese úr által létrehozott esemény Európa egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb dixieland megmozdulása.

Idén már két ízben látogattunk el a térségbe, februárban Lodingban, a Balti-tenger partján és áprilisban Crimmitschauban jártunk, ahol barátainkkal, a Blue Wonder Jazz Band-del közösen adtunk koncertet. Őket már 19 éve ismerjük, hisz 1998-ban a franciaországi Saint Address-ben, ahol negyedik nemzetközi versenyünket nyertük, együtt indultunk, aztán persze Drezdában is találkoztunk, ahol utoljára 2001-ben jártunk. Abban az évben a Hot Jazz Band egy bendzsószólóval felkerült a fesztivál válogatás CD-jére, amely a háromezres Drezdai Kultúrpalotában került felvételre.

Az első utunk 1997-ben vezetett a híres fesztiválra, ahol szereplésünk nem maradt nyom nélkül, hisz első fellépésünk után a következő cikk jelent meg a Morgenpost Am Sonntag Dresden című napilapban: "Népünnepély a Prager utcán. A trombitás Bényei Tamás a "Hot Jazz Band"-ből, Magyarországról az őrületbe kergette a közönséget."

Morgenpost Am Sonntag Dresden 1997


Budapest Noire

Kedves Hot Jazz Band Rajongók!

Legfrissebb örömhír a zenekar életéből, hogy a Hot Jazz Band újabb film elkészítésében működik közre. Az 1936-ban játszódó krimi rendezője Gárdos Éva, az operatőre Ragályi Elemér, a forgatókönyvet pedig az azonos című sikerregény, Kondor Vilmos Budapest noir-jából írta Szekér András. A film zeneszerzője Pacsay Attila gyönyörű dalát játszottuk fel egy jelenethez. A dal címe Kihúnyt egy csillag az égen. A film ősszel kerül a nagyközönség elé.

11264809_be454e2b867733ec5eff9bc0bf4790d2_wm


Koncert Shanghaiban és Ningboban

Kedves Hot Jazz Band Rajongók!

Zenekarunk megtisztelő meghívásnak tesz eleget, amikor a Shanghai-i Magyar Főkonzulátus meghívására, júniusban Kínába látogatunk. Zenekarunk először koncertezik az ázsiai kontinensen. Az eseményt a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatja. Részleteket az alábbi linken olvashatnak.17361528_1819930174898378_5775994688590982711_n


A Zuglói Filharmónia és a Hot Jazz Band közös koncertje

 

Kedves Közönségünk!

A hazai komolyzenei élet egy újabb jeles képviselője, a Zuglói Filharmonikusok hívta meg a Hot Jazz Band-et közös koncertre. Várjuk a filmzenék rajongóit április 21-én, pénteket 19.30-kor a Kongresszusi Központban. Az alábbi linken válthatók a JEGYEK .

A5_BKK_HJB_filmzene_2017-04-21


Sacramento, USA 2004

Kedves Hot Jazz Band Rajongók!

Immár tíz év is eltelt, hogy a Hot Jazz Band utoljára at USA-ban járt. A kaliforniai Sacramentoban négy napon át tartották meg akkoriban a világ legnagyobb méretű tradicionális jazz fesztiválját, a Sacramento Jazz Jubelee-t, a maga közel 130 zenekarával és 120 ezer nézőjével. A hat alkalomból Magyar Televízió 1999-ben és 2006-ban is elkísért bennünket. Valószínű ezeket az útifilmeket sokan látták. Nemrég felkerült egy itt látható kis egyveleg a 2004-es koncertjeinkről Bob és Ruth Byler archívumából, mely felvételek a kissé nehéz akusztikája ellenére is visszaadja a kinti hangulatot. A felvétel abból a szempontból is értékes, hogy ebbe a formájában a fesztivál már nem létezik, felére csökkentették a számokat és tradicionális jazz-jellege is átalakult. Bob Byler jazz-szakiró, aki Budapesten készített riportot többek közt Bényei Tamással korábban. A felvételeken látható, hogy a jazz-korszak magyar vonatkozású műveinek is helyet adtunk műsorainkban öregbítve hazai szerzőink és szülőhazánk hírét. Jó csemegézést!

Sacramento 2006


Óbudai Társaskör

Koncertbeszámoló

Már két héttel a koncert előtt elfogytak a jegyek, és zsúfolt házunk volt az Óbudai Társaskörben tartott újévi koncerten. A műsor első részében harsonán egy beugró Kovács Tamás volt a vendégünk, aki énekelt is nem csak a hangszerét fújta. A műsor második felére megérkezett a szalagavató ünnepségről saját harsonásunk is, és Fodor László klarinétosunk a "Lopott almák"-at is eljátszotta, Szabó Lóránt kitűnő gitározása kíséretében. A bendzsózenekarunk és az azt kísérő mosódeszka osztatlan sikert aratott. A hangszer sokszínűségét Gáspár Pali és Kukta Béla segített bemutatni, a Besame Mucho-tól a Fekete szemeken át a Dueling Banjo-ig bezárólag megmutathattuk kedvenc hangszerünk színeit, de persze a mottó "Tudom, hogy van neki" volt, melyet legkedvesebb közönségünkkel együtt énekeltünk. Óbudán legközelebb június 25-én, vasárnap találkozunk.
 16387967_1257337664347725_1126947717468193589_n

Óbudai Társaskör január 27. péntek 19.00

27.pé Óbudai Társaskör (III. Kiskorona u. 7., Tel.:+361/250-0288) 19.00 vendégünk a Hungarian Banjo Kings, Európa egyetlen bendzsózenekara.

A banjo, ez, az afrikai eredetű hangszer méltán lett népszerű a nagyvilágban, s lett - már csak hangerejének köszönhetően is - az 1920-as évek amerikai jazz-zenekarainak akkordhangszere. Az USA-ban évente harminc körüli a száma a csupán jazz-banjo fesztiváloknak, számtalan magasan kvalifikált, hivatásos bendzsós működik országszerte ellenére annak, hogy rendszerszinten sehol sem oktatják. Nyugat-Európában is nagy kultusza van a hangszernek, Magyarországon aktív bendzsós a jazz-zenekarok között öt és tíz között mozog, míg Németországban ez a szám százas nagyságrendű. Ennek ellenére nálunk alakult meg a kontinens első bendzsózenekara, mely Hungarian Banjo Kings néven szerves része volt a kezdetektől a Hot Jazz Band műsorainak, változó létszámú bendzsós részvételével. Ez alkalommal Gáspár Pál, Kukta Béla, Hegedűs Csaba lesz a vendégünk. 

Fotó: Szalóky Béla

A Hungarian Banjo Kings, Hegedűs Csaba, Gáspár Pál, Bényei Tamás, Szabó Lóránt, Kukta Béla, Korb Attila,Galbács István az Előszilveszteri Koncerten a MOM-ban, 2015.                                    


2016

Kedves Rajongóink!

2016 sok élményt, újdonságot tartogatott a számunkra. Immáron Kossuth-díjaskén indulhattunk az évnek. A veszprémi Mendelshonn Kamarazenekar a Solti Kamarazenekar a Debreceni Kodály Filharmonikusok és az Amadinda és Presser Gábor vendégei lehettünk, jártunk Svájcban, a Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra-val Erdélyben turnén és számtalan hazai fesztiválon, Kecskeméten, Szombathelyen, Hajdúszoboszlón, Siófokon, Dunakeszin, Óbudán, Pécsett, Sárváron, Egerben, Szolnokon, Győrben, Tahitótfalun... Csodálatos élményben volt részünk az év zárásaként. Előszilveszteri koncertünkön kitűnő választásnak tűntek vendégeink: Prőhle Gergely, Holló Aurél és Légrády Péter a MOM-ban. A szilveszteri koncert a Zenekadémián, a szintén Kossuth-djas Amadinda ütősegyüttessel és gyermekkori idolunk, a ma élő zenészlegendák egyik legnagyobbika Presser Gábor társasásgában felejthetetlen élmény nyújtott.  A jövőre nézvést három németországi meghívásunk van, továbbá egy-egy Belgrádba és az ausztriai Fürstenfeldbe, de áprilisban Dunaszerdahelyre is ellátogatunk s reméljük mind több hazai fórumon találkozhatunk kedvenc közönségünkkel. Várunk mindenkit szeretettel az újévben is.
Fotó: Szalóky Béla

 

kbf_067_zak_161231_178_big


KONCERT GYEREKEKNEK

Kedves Közönségünk!

December  17-én szombaton a Művészetek Palotája ünnepi sátrában koncertet adunk legifjabb rajongóinknak és szüleiknek. Várunk mindenkit szeretettel (IX. Komor Marcell u. 1. Tel.: +361/555-3000) koncert kicsiknek 16.00 INFO

A fénykép Franciaországban, Garons-ban készült 2014-ben.

2014523hotjazzband


ELŐSZILVESZTERI KONCERT - PÓTELŐADÁS

Kedves Közönségünk!

A nagy érdeklődésre való tekintettel megtartjuk a december 30. pénteki Előszilveszteri koncertünk pótelőadását 17.00 órai kezdettel a MOM Kulturális Központban (XII. Csörsz u. 18. Tel.:319-9854), kedvezményes, egységes jegyárakkal. Ebben a műsorban nem tartunk szünetet és a kicsiknek is játszunk dalokat. Pezsgőzésre csak az esti előadáson lesz lehetőség.

 

                      hjb_2016_eloszilveszter_1796x2500