Hírek 10/12

Petőfi Irodalmi Múzeum július 9. vasárnap

Petőfi Irodalmi Múzeum (V. Károlyi u. 16. Tel.: 36-1/317-3611) 2017. július 9. vasárnap, 20.00 / esőnap: július 10.
Jazz-ben mondom el neked...
magyar írók és k...öltők vallomásai a jazz-ről
A Hot Jazz Band-et már nem kell bemutatni a közönségnek. A harmincéves fennállását ünneplő zenekart leginkább a korai jazz és a két világháború közötti magyar könnyűzenei termés Karády-, Kabos-, Jávor-, Latabár-filmek zenéinek korhű megszólaltatóiként ismeri és szereti a hazai hallgatóság. Ezen az estén Schell Judit és László Zsolt segítségével Márai Sándor, Rejtő Jenő, Harsányi Zsolt, Sík Sándor, Kellér Andor írásaiból és korabeli újságok szemelvényeiből válogatva idézzük meg az 1920-as ’30-as évek világát, a jazz aranykorát.
Jegyár: 2200 Ft, JEGYEKrégi Budapest


XIV. SIÓFOKI NEW ORLEANS JAZZ FESZTIVÁL 2017.

XIV. Siófoki plakát


Shanghai Dream - képes beszámoló a Hot Jazz Band kínai turnéjáról

Kedves Rajongóink!

Zenekarunk pályafutása során immáron három kontinensen képviselhette hazánkat.   A mostani turné Magyarország Külkereskedelmi és Külügyminisztériumának támogatásával, Magyarország  Shanghai-i Főkonzulátusának szervezésben került megrendezésre. A utazás ötletgazdája és szervezője Szentmártoni Lívia kulturális konzul, házigazdája Bolla Szilárd frissen kinevezett főkonzul voltak.

1. Indulás Kínába - Liszt Ferenc Reptér BudapestIndulás a Liszt Ferenc reptérről

A világ legnagyobb utasszállító gépére a németországi Frankfurt városában szálltunk fel. Az Airbus A380-as 853 utast képes a gyomrába kebelezni.

2. A világ legnagyobb utasszállítójaAz emeletes Airbus

3. Shanghai látképe

Frankfurti madártávlat az óriásgépből

Első koncertünk szálláshelyünkön, Shanghai leghíresebb hoteljében a magyar Hudec László által tervezett Park Hotelben került megrendezésre. Hudec László szibériából első világháborús hadifogoly-szökevényként, kalandos úton került Kínába, ahol Shanghai városában telepedett le, s vált az egyik köztiszteletnek és népszerűségnek örvendő polgárává, legkeresettebb építészévé az országnak. Sok toronyépület közül ő tervezte és kivitelezte Shanghaj első felhőkarcolóját, a tizenhat emeletes Park Hotelt. A hotel a város 0-ik kilométerkövén helyezkedik el, a gyönyörű Art Deco belsőt is maga, Hudec László tervezte.

Park Hotel

 A shanghaji Park Hotel bejáratánál

Park Hotel belső ül A Park Hotel lobby-ja

 

5. Park Hotel belső

Park Hotel belső

Az első napon sajtófotók készültek, mely alkalommal csak a Hot Jazz Band kedvéért megnyitották a Park Hotel tetejét, ahonnan kiváló kilátás nyílt a városra.

7. Shangai fotózás

Fényképezkedés a Park Hotel tetején

8. Shanghai fotózás-5

11. Shanghai-i fotózás-3

A helyi sajtóban azonnal beszámoltak a Hot Jazz Band érkezéséről

11.

Forrás: Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa (fotó: Mario Grey)

Meghívóink szívélyes fogadtatásban részesítettek

12. Bolla Szilárd, Magyarország Sganghai-i főkonzulja és Bényei Tamás a Park Hotel báltermében

A képen Bolla Szilárd Magyarország shanghaji főkonzulja és Bényei Tamás a Hot Jazz Band vezetője

12. Shanghai Park Hotel Bálterem beállás

 Készülődés az esti koncerte

12. Shanghai Park Hotel Bálterem

Forrás: Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa (foto: Mario Grey)

A Hot Jazz Band a shanghaji Park Hotel csaknem 100 éves parkettjén első koncertje alkalmával

A jazz-zenészt a következő hajnali 04.00 órás kelés sem rémiszti el attól, hogy ellátogasson a 25 milliós Shanghaj egyik leghíresebb jazzklubjába, ahol amerikai zenészekkel jammelhet.

14. A Shanghai-i Blues & Jazz Clubban

Kovács Tamás és Bényei Tamás a shanghaji Blues & Jazz Club-ban

13. A Shanghai-i Blues & Jazz Clubban (2)

Bevetés előtt

 

Névtelen

A shanghaji Blues & Jazz House színpadán az amerikai kollégáikkal Bényei Tamás és Kovács Tamás

16. A Shanghai-i Blues & Jazz Clubban-3

A falon lógó képen Songlan Xing úr a club tulajdonosa - civilben színész, Dart Wader kínai hangja - és Wynton Marsalis, előtérben Bényei Tamás

Másnap hajnalban utaztunk tovább egy kisvárosba, a 8 milliós Ningboba, ahol a Közép-kelet Európai országok fesztiválján a nyitókoncertet adtuk. A három órás út egy része a világ leghosszabb hídján a 36 kilométeres Hangzou-öböl hídján vezetett át.

0.Ningboi városkép a színpad felől

Ningbo-i látkép a színpad felől

1.Ningbo koncert-2

Koncert Ningboban

2.Ningbo koncert-3

Koncert Ningboban, a képen Fodor László

4.Ningbo koncert-1

Ningbo koncert szelfi

Ningbo selfy a koncert alatt

Ningboban Louis Armstrong számait jól ismerték, énekelték velünk és a Flat Foot Floogie-ban együtt ho-diho-ztak a zenekarral. A többszöri visszataps után a következő meglepő dolog történt: A kínai közönség szeretetét azzal fejezi a koncertek végén, hogy legifjabb rajongóinkkal közös képet készítenek.  Koncertünk után tucatjával adták a kezünkbe a az aranyosabbnál aranyosabb csöppségeket, akik már a koncert alatt is tánccal fejezték ki tetszésüket.

13.Ningbo fiúcska

14.Ningbo kisbaba

Ningbo koncert kisfiúval

16.Ningbo leánka

17.Ningbo pöttöm ikrek

18.Ningbo rajongók körében

Ningboi rajongók körében Kovács Tamás

19.Ningbo rajongók körében-2

20.Ningbo egy kis őstehetség

Ez a 4 éves ningboi kisfiú, inkább csodafiúcska, kitűnően kezelte a dobfelszerelést, a képen Galbács István

21.A Hot Jazz Band Ningboban Szentmártoni Líviával és Becky Biannal a Shanghai-i Magyar Főkonzulátus munkatársaival

A Hot Jazz Band Ningboban meghívóival, Szentmártoni Líviával és Becky Biannal a Shanghai-i Magyar Főkonzulátus munkatársaival

22.Ningboi barátkozás

Ningboi barátkozás

Másnap visszatértünk Shanghaiba, ahol este szálltunk repülőre, nappal a várost látogattuk.

A kóla Kínában

a kóla Kínában is kóla

kínai sör

 a sör is sör

Shanghai piac

A shanghaji piac

Shanghai Qibao Water Town

Shanghaj, a Víziváros bejárata

Shanghai Qibao Water Town-2

Shanghai Water Town

Shanghai utcakép

Shanghaji utcakép

Shanghai-i vacsora

Az ízletes ételek közelről sem hasonlítottak az euro-kínai éttermek ízvilágára

Utolsó napunk éjjelén 11.20-kor, magyar idő szerint este 17.20-kor szálltunk repülőre, hogy aztán közel 20 órás út után hamarosan itthoni közönségünknek játszhassuk el kedvenc dalaikat, s beszámolhassunk ázsiai kalandunkról. A helyi sajtóban jelent meg a híradás, amit kínaiul tudó hazai közönségünk ITT olvashat.


ERDÉLYI TURNÉ 2017.

Kedves Erdélyi Rajongótáborunk!

A Hot Jazz Band 2017-ben is abban a szerencsében részesül, hogy eljuthat a szépséges Erdélyországba. Tavaly nyáron a Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestrával Csíkszeredában, Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön adtunk koncertet a Csíki Jazz Fesztiválon. Idén a Hot Jazz Band Kolozsvár - Gyaluba, a  Várkert Fesztivál -ra, és Székelyudvarhelyre, az Udvarhely Napok -ra látogat el, várunk minden kedves érdeklődőt. Azért is érdekes számunkra ez az út, mert amint hazaérünk, már ülülnk is a repülőre, amely a kínai Shanghai-ba repít.

A kép a tavalyi turnénkon készült a Csíki Kamarazenekar társaságában a csíki Mikó Várban.

Csíkszereda 2016-3


Megérkeztünk a Drezdai Dixieland Fesztiválról

A Hot Jazz Band megérkezett Németországból, ahol a Drezdai Dixieland Fesztivál vendégeként szerepelt. A 46 éves fesztiválon harmadízben járt a zenekar. Joachim Schleze fesztiváligazgató állhatatos munkája, hogy ennyi időn keresztül fennmaradt és Európa legpatinásabb dixieland eseménye lett a drezdai. Barátaink, a 42 éve működő drezdai Blue Wonder Jazz Band tagjai, a magyar emberek szívből jövő üdvözletét vehették át egy üveg tokaji bor képében a Hot Jazz Band-től. A forró hangulatú jam session-ökön újabb barátokra leltünk és három nagyszerű gálakoncerten öregbíthettük Magyarország hírét.
A képekért köszönet Peter Eismann barátunknak. A képeken Klaus Georg "Jockel" Eulitz a Bule Wonder vezetője és Bényei Tamás, Joachim Schleze fesztiváligazgató, jam session Bényei Tamás és Kovács Tamás részvételével.

20170519_130140                                         Klaus Georg "Jockel" Eulitz - Blue Wonder Jazz Band és Bényei Tamás

20170519_130236                                                      Joachim Schleze fesztiváligazgató és Bényei Tamás

20170520_124355                                                                         Jazz Meile Centrum Galerie - Drezda

Sächsische Zeitung 01_2017-05-22                                                                        Jazz Meile Centrum Galerie - Drezda

DSCN6733                                                                             Jazz Gala - Alter Schlachthof

DSCN6743                                                                          Jazz Gala - Alter Schlachthof

20170520_011730                                                                   Jam Session - Hotel Königstein, Drezda


DREZDAI DIXIELAND FESZTIVÁL 2017.

A Hot Jazz Band eddigi pályafutása során harmadszor vesz részt a patinás Drezdai Dixieland Fesztiválon (május 19-21.), amely 2017-ben negyvenhatodik alkalommal várja a stílus szerelmeseit. A még ma is lelkes szervező, Joachim Schlese úr által létrehozott esemény Európa egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb dixieland megmozdulása.

Idén már két ízben látogattunk el a térségbe, februárban Lodingban, a Balti-tenger partján és áprilisban Crimmitschauban jártunk, ahol barátainkkal, a Blue Wonder Jazz Band-del közösen adtunk koncertet. Őket már 19 éve ismerjük, hisz 1998-ban a franciaországi Saint Address-ben, ahol negyedik nemzetközi versenyünket nyertük, együtt indultunk, aztán persze Drezdában is találkoztunk, ahol utoljára 2001-ben jártunk. Abban az évben a Hot Jazz Band egy bendzsószólóval felkerült a fesztivál válogatás CD-jére, amely a háromezres Drezdai Kultúrpalotában került felvételre.

Az első utunk 1997-ben vezetett a híres fesztiválra, ahol szereplésünk nem maradt nyom nélkül, hisz első fellépésünk után a következő cikk jelent meg a Morgenpost Am Sonntag Dresden című napilapban: "Népünnepély a Prager utcán. A trombitás Bényei Tamás a "Hot Jazz Band"-ből, Magyarországról az őrületbe kergette a közönséget."

Morgenpost Am Sonntag Dresden 1997


Budapest Noire

Kedves Hot Jazz Band Rajongók!

Legfrissebb örömhír a zenekar életéből, hogy a Hot Jazz Band újabb film elkészítésében működik közre. Az 1936-ban játszódó krimi rendezője Gárdos Éva, az operatőre Ragályi Elemér, a forgatókönyvet pedig az azonos című sikerregény, Kondor Vilmos Budapest noir-jából írta Szekér András. A film zeneszerzője Pacsay Attila gyönyörű dalát játszottuk fel egy jelenethez. A dal címe Kihúnyt egy csillag az égen. A film ősszel kerül a nagyközönség elé.

11264809_be454e2b867733ec5eff9bc0bf4790d2_wm


Koncert Shanghaiban és Ningboban

Kedves Hot Jazz Band Rajongók!

Zenekarunk megtisztelő meghívásnak tesz eleget, amikor a Shanghai-i Magyar Főkonzulátus meghívására, júniusban Kínába látogatunk. Zenekarunk először koncertezik az ázsiai kontinensen. Az eseményt a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatja. Részleteket az alábbi linken olvashatnak.17361528_1819930174898378_5775994688590982711_n


A Zuglói Filharmónia és a Hot Jazz Band közös koncertje

 

Kedves Közönségünk!

A hazai komolyzenei élet egy újabb jeles képviselője, a Zuglói Filharmonikusok hívta meg a Hot Jazz Band-et közös koncertre. Várjuk a filmzenék rajongóit április 21-én, pénteket 19.30-kor a Kongresszusi Központban. Az alábbi linken válthatók a JEGYEK .

A5_BKK_HJB_filmzene_2017-04-21


Sacramento, USA 2004

Kedves Hot Jazz Band Rajongók!

Immár tíz év is eltelt, hogy a Hot Jazz Band utoljára at USA-ban járt. A kaliforniai Sacramentoban négy napon át tartották meg akkoriban a világ legnagyobb méretű tradicionális jazz fesztiválját, a Sacramento Jazz Jubelee-t, a maga közel 130 zenekarával és 120 ezer nézőjével. A hat alkalomból Magyar Televízió 1999-ben és 2006-ban is elkísért bennünket. Valószínű ezeket az útifilmeket sokan látták. Nemrég felkerült egy itt látható kis egyveleg a 2004-es koncertjeinkről Bob és Ruth Byler archívumából, mely felvételek a kissé nehéz akusztikája ellenére is visszaadja a kinti hangulatot. A felvétel abból a szempontból is értékes, hogy ebbe a formájában a fesztivál már nem létezik, felére csökkentették a számokat és tradicionális jazz-jellege is átalakult. Bob Byler jazz-szakiró, aki Budapesten készített riportot többek közt Bényei Tamással korábban. A felvételeken látható, hogy a jazz-korszak magyar vonatkozású műveinek is helyet adtunk műsorainkban öregbítve hazai szerzőink és szülőhazánk hírét. Jó csemegézést!

Sacramento 2006